Zonnepanelen op afbetaling of in termijnen betalen

Marvin Grouw
Content Manager
5 minuten

Wil je nieuwe zonnepanelen kopen en laten plaatsen? Dan wil je uiteraard weten hoe je deze zonnepanelen kan betalen. Hoe kan je zonnepanelen financieren? Wij hebben 7 financieringstips voor je op een rij gezet. Waaronder zonnepanelen op afbetaling kopen en in termijnen betalen.

  1. Zonnepanelen vergelijken = besparen
  2. Subsidie aanvragen
  3. Energiebespaarlening aanvragen
  4. Geld sparen
  5. Meefinancieren in bestaande hypotheek
  6. Zonnepanelen In termijnen betalen
  7. Geld lenen
zonnepanelen op afbetaling

1. Zonnepanelen vergelijken = besparen

Je huis verduurzamen is een flinke investering en zonnepanelen prijzen kunnen variëren. Je wil natuurlijk zonnepanelen van een uitstekende kwaliteit, maar niet meer betalen dan nodig is. Vergelijk daarom altijd meerdere installateurs met elkaar voor je een keuze maakt. Je kunt deze installateurs vergelijken op prijs & kwaliteit en zelf beslissen welke vakman het beste bij je past. Door zonnepanelen offertes te vergelijken, bespaar je slim op de kosten.

2. Subsidie aanvragen voor zonnepanelen

Een andere manier om de zonnepanelen kosten (deels) te dekken is met behulp van subsidie. Er zijn momenteel echter geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen (particulier), maar soms zijn er nog wel lokale subsidies aanwezig. Check bij je eigen gemeente of er nog lokale subsidies zijn waar je voor in aanmerking komt.

Wil je zonnepanelen zakelijk kopen en installeren? Dan zijn er in 2024 wel subsidies en regelingen beschikbaar.

Meer over subsidies?
Zonnepanelen subsidie

3. Energiebespaarlening aanvragen voor zonnepanelen

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds, wat ook door de Rijksoverheid wordt aangevuld. Deze lening is in het leven geroepen als stimulans voor het verduurzamen van bestaande woningen.

Zonnepanelen plaatsen is een energiebesparende maatregel die je deels kunt financieren met behulp van deze Energiebespaarlening. Je kunt maximaal 75% van het totale leenbedrag voor zonnepanelen gebruiken. De overige 25% moet gebruikt worden voor een andere energiebesparende maatregel.

zonnepanelen financieren

4. Geld sparen voor je zonnepanelen

De beste manier om je zonnepanelen te financieren is door je spaargeld te gebruiken. Op deze manier investeer je in je woning zonder extra kosten te maken. Bij andere opties moet je vaak rente betalen, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent voor het financieren van zonnepanelen. Heb jij nog spaargeld achter de hand? Omdat je geen rente van de bank krijgt op spaartegoeden, kun je het beter investeren in je huis. Zonnepanelen financieren met je spaargeld is dan een uitstekende keus!

5. Meefinancieren in bestaande hypotheek

Heb je niet zelf het geld voor zonnepanelen? Je kunt de zonnepanelen meefinancieren in de hypotheek. Bij de meeste geldverstrekkers kun je voor energiebesparende maatregelen een hogere hypotheek afsluiten. Voor investeringen in energiebesparende maatregelen die nog moeten plaatsvinden, kun je maximaal € 9.000 extra lenen.

In bepaalde gevallen kun je een hoger bedrag meefinancieren voor je zonnepanelen, bijvoorbeeld bij een nul-op-de-meterwoning. Laat je adviseren door je hypotheekverstrekker over de mogelijkheden en voorwaarden om jouw zonnepanelen mee te financieren.

zonnepanelen in termijnen betalen

6. Zonnepanelen in termijnen betalen

Meer interesse in zonnepanelen op afbetaling? Steeds meer mensen kopen zonnepanelen op afbetaling. Dankzij hun levensduur zijn zonnepanelen zeer geschikt om in termijnen te betalen. Het voordeel van zonnepanelen gespreid betalen is dat je de totale kosten niet in één keer hoeft op te hoesten. Dit is vooral handig wanneer je niet voldoende spaarsaldo hebt, maar toch op korte termijn zonnepanelen wil laten plaatsen.

Ga altijd met een installateur in gesprek voor meer advies omtrent de betalingsmogelijkheden. Zo weet je of zonnepanelen in termijnen betalen mogelijk is. Een installateur werkt vaak samen met een kredietverstrekker, zodat afbetalen in termijnen mogelijk is tegen een interessant tarief.

Onthoud wel dat je uiteindelijk altijd meer geld kwijt bent dan wanneer je de zonnepanelen in één keer betaalt: je betaalt namelijk altijd rente. Zorg dat je vooraf altijd een overzichtelijke offerte krijgt, waarin ook het rentetarief is opgenomen. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan bij zonnepanelen in termijnen betalen.

7. Geld lenen voor zonnepanelen

Geld lenen voor je zonnepanelen is ook altijd een mogelijkheid. Je kunt hier kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is vaak hoger dan bij een hypotheek, maar je hebt geen notariskosten of afsluitprovisies. Wil jij geld lenen voor zonnepanelen? Hieronder zie je de voordelen en nadelen van zowel de persoonlijke lening als doorlopend krediet.

Persoonlijke lening

  • Rente is wel fiscaal aftrekbaar
  • Tussentijds geld opnemen is niet mogelijk
  • Looptijd staat vast
  • Rentepercentage staat vast

Doorlopend krediet

  • Rente is niet fiscaal aftrekbaar
  • Tussentijds geld opnemen is mogelijk
  • Looptijd is variabel
  • Rentepercentage is variabel
geld lenen voor zonnepanelen

Persoonlijke lening afsluiten voor zonnepanelen

Ga je alleen nieuwe zonnepanelen plaatsen? Dan is een persoonlijke lening het meest interessant. Je weet wat je moet betalen en komt niet voor verrassingen te staan. De rente is fiscaal aftrekbaar, wat goedkoper is.

Wanneer is doorlopend krediet interessant?

Een doorlopend krediet is alleen interessant als de zonnepanelen onderdeel zijn van meer uitgaven, zoals een grote verbouwing.

Wanneer is rente fiscaal aftrekbaar?

De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als de lening wordt afgesloten vóór het plaatsen van de zonnepanelen en deze binnen 30 jaar en volgens een vast aflosschema wordt afgelost. Het maakt dus niet uit of je het geld leent met een hypotheek of een persoonlijke lening.

Zo wordt het renteverschil tussen een hypotheek en persoonlijke lening nóg kleiner: de fiscus betaalt in beide gevallen een deel terug. De rente is niet fiscaal aftrekbaar bij een doorlopend krediet, omdat er steeds opnieuw geld geleend kan worden zonder eindtijd of vaste aflossing.

Bonustip: BTW terugvragen

Het is niet echt een manier om je zonnepanelen te financieren, maar het levert je wel wat extra op: je kunt de BTW van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Meer informatie?
BTW zonnepanelen

Zonnepanelen huren of leasen

Zonnepanelen worden steeds populairder, maar niet iedereen heeft het geld beschikbaar. Er zijn ook nog andere opties naast kopen, zoals het huren of leasen van zonnepanelen.

Heb je niet voldoende budget beschikbaar om te kopen? Dan is zonnepanelen huren of leasen een optie. We vertellen je meer over de voordelen, nadelen en kenmerken:

Nieuwe zonnepanelen laten plaatsen door vakman

Zonnepanelen op afbetaling

Wil je nieuwe zonnepanelen laten plaatsen, schakel dan altijd de hulp in van een ervaren installateur. Zo weet je zeker dat de installatie correct gebeurt en je optimaal profiteert van je nieuwe panelen! Vraag gratis en vrijblijvend zonnepaneel offertes aan en beslis zelf welke vakman het beste bij je past. Indien je de zonnepanelen op afbetaling wil kopen kun je altijd overleggen met de vakman of betalen in termijnen mogelijk is.

Gratis zonnepanelen offertes?
Geheel vrijblijvend
Zonnepanelen op afbetaling of in termijnen betalen