• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 164.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Beste zonnepanelen 2020

Beste zonnepanelen 2020

Ga naar

Wat is de beste zonnepanelen keuze?

Wat zijn de beste zonnepanelen? Ontdek hoe je de beste zonnepanelen kunt vergelijken en welke zonnepanelen de beste optie zijn voor jou.

Beste zonnepanelen merken vergelijken

Zonnepanelen winnen aan populariteit en fabrikanten komen steeds vaker met naam en toenaam in de media. Maar het is lastig om goede én slechte fabrikanten uit elkaar te halen, omdat er nog zoveel verandert in deze markt. Wat je wél altijd kunt doen:

 1. Ga op zoek wat je over een fabrikant kunt vinden
 2. Ga op zoek naar beoordelingen over het merk
 3. Kijk naar het rankingsysteem Tier

Zonnepanelen fabrikanten met Tier 1,2 of 3

In veel landen wordt gewerkt met een rankingsysteem voor de fabrikanten van zonnepanelen. Fabrikanten worden onderverdeeld in Tier 1, Tier 2 of Tier 3. Wij raden je aan om altijd te kiezen voor gerenommeerde (Tier 1) fabrikanten, die beschikken over ervaring in dit vakgebied. De garantie op zonnepanelen geldt zolang de fabrikant bestaat, wat betekent dat je voor een veilige keuze wilt gaan.

Tier 1: beste zonnepanelen fabrikanten

Fabrikanten zijn meest kwalitatief en betrouwbaar, voldoen aan strenge criteria en worden als betrouwbaar gezien door financiele instellingen. Zijn vaak de duurdere merken, maar ook veel minder risico qua garantie en kwaliteit van product.

Enkele Tier 1 merken: SunPower, SolarWorld, LG Solar, Jinko Solar, First Solar, Solar Frontier, Canadian Solar, Panasonic, JA Solar, Suntech Power, Renesola

Tier 2 fabrikanten

Fabrikanten zijn nog niet zo lang in productie of voldoen niet aan bepaalde criteria. Kwalitatief wel beter dan Tier 3 merken. Vaak wel ambitie om Tier 1 merk te worden, maar nog te weinig ervaring en niet genoeg middelen.

Tier 3 fabrikanten

Dit zijn doorgaanse de kleinere fabrikanten die nog niet zo lang actief zijn (vaak max. 2 jaar). Deze groep vormt het grootste deel van de zonnepanelen sector (zo'n 90%).

Dit zijn vaak de merken die zonnepanelen produceren met onderdelen van andere producenten. Zoek je een fabrikant waar je over 20 jaar nog steeds terecht kunt? Ga dan voor Tier 1 of Tier 2 merken.

Best geteste zonnepanelen

De Consumentenbond voerde in 2015 een onderzoek uit naar zonnepanelen fabrikanten. Van de onderstaande 15 zonnepanelen fabrikanten die in Nederland te koop zijn was het kwaliteitsniveau goed:

 1. Aleo Solar
 2. Atersa
 3. Bisol
 4. BYD
 5. Canadian Solar
 6. Hanwha Q-Cells
 7. Hareon Solar
 8. JA Solar
 9. Kyocera
 10. LDK Solar
 11. Sharp Electronics Europe
 12. Solarwatt
 13. SolarWorld
 14. Suntech
 15. Trina Solar

In de tussentijd kunnen er andere merken/fabrikanten zijn opgekomen die ook in dit lijstje thuishoren. Het laatste onderzoek van de Consumentenbond stamt echter uit 2015.

Beste garantie op zonnepanelen

Zonnepanelen schaf je aan voor een lange periode van ongeveer 25 jaar. De garantie is daarom ook erg belangrijk. Er zijn drie soorten garantie:

Fabrieksgarantie

Op de zonnepanelen ontvang je doorgaans 10 tot 15 jaar fabrieksgarantie. Deze fabrieksgarantie heeft betrekking op een gebrekkige afwerking van de panelen of op een constructiefout in de zonnepanelen.

Opbrengstgarantie

Fabrikanten geven opbrengstgarantie of vermogensgarantie op het minimale vermogen van zonnepanelen. Dit is meestal een garantie van minimaal 80% na 25 jaar. Ontdek meer over de zonnepanelen opbrengst.

Installatiegarantie

Zijn er fouten gemaakt tijdens de installatie van de zonnepanelen? Dan kan je gebruikmaken van de installatiegarantie. Meestal hanteren installateurs hier een garantietermijn voor van minimaal 2 jaar.

Beste keurmerken voor zonnepanelen

Een zonnepaneel kan verschillende keurmerken bevatten. Ze zijn niet allemaal verplicht, maar zeggen wel veel over de kwaliteit van het product of de fabrikant.

TÜV-keurmerk

Dit keurmerk wordt door een Duits testbureau uitgegeven. Panelen worden getest op kwaliteit en gebruik van juiste materialen en constructie.

IEC-certificaat

Alle zonnepanelen moeten voldoen aan een bepaalde IEC standaard. Het gaat hier om de veiligheid van elektrische componenten.

CE-keurmerk

Zonnepanelen met dit keurmerk voldoen aan de Europese wetgeving. In Nederland mogen enkel panelen worden verkocht met dit keurmerk.

ISO-kwaliteit

Dit keurmerk zegt niets over de panelen, maar over de kwaliteit van de organisatie. Geeft je een beeld van de leverancier van de zonnepanelen.

beste zonnepanelen testen

Beste design voor zonnepanelen

Bij zonnepanelen draait het om de opbrengst, maar veel consumenten hechten ook waarde aan het uiterlijk. De zonnepanelen liggen namelijk (vooral bij schuine daken) erg in het zicht. Vaak wordt daarom de voorkeur gegeven aan donkere, zwarte panelen. Dit zijn vaak de monokristallijn zonnepanelen. Ook de nieuwere glas-glas zonnepanelen zijn in een egaal zwarte kleur verkrijgbaar.

Blauwe vs. zwarte zonnepanelen?

Zonnepanelen met beste rendement

Welke zonnepanelen hebben het beste vermogen qua Wattpiek? Deze panelen zijn vaak ook duurder, waardoor het verstandiger is om te kijken naar het rendement van zonnepanelen. Kijk dus naar de verhouding tussen de zonnepanelen prijs en het vermogen voordat je een keuze maakt.

Beste advies over nieuwe zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen moet je nogal wat keuzes maken. Duizelt het je qua informatie en weet je niet goed wat de beste optie is voor jouw situatie en wensen?

Vraag dan gratis zonnepanelen offertes aan en kom in contact met regionale specialisten. Je ontvangt vrijblijvend advies én een prijsopgave. Zo ontdek je de beste opties en kan je slim vergelijken. Je beslist zelf wie jouw zonnepanelen gaat plaatsen.

Direct 291 zonnepaneel installateurs vergelijken

Energiecontrol Duurzame energie
Solar2enjoy Zonnepanelen
Zonnemarkt Zonnepanelen
Kroon Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal