Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Wat zijn de beste zonnepanelen van 2024?

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

Ben je op zoek naar de beste zonnepanelen? Ontdek alles de beste zonnepanelen vergelijken en welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jou.

Wat is de beste zonnepanelen keuze?

Je vergelijkt zonnepanelen op enkele belangrijke onderdelen, zoals:

 • Beste merk & fabrikant
 • Best getest
 • Beste rendement

Hoe vind je het beste zonnepanelen merk?

Zonnepanelen worden steeds populairder en fabrikanten of installateurs komen als paddenstoelen uit de grond. Hoe kun je het beste zonnepanelen merk vinden en diverse fabrikanten vergelijken?

 • Laat je informeren
  Zonnepanelen zijn een flinke investering. Zorg dat je goed geïnformeerd een keuze maakt en nooit zomaar ergens voor tekent. Laat je adviseren, win advies in bij meerdere bedrijven en ga zelf op zoek naar informatie.
 • Zoek beoordelingen
  Heb je interesse in een merk, fabrikant of installateur? Zoek naar recensies. Klantbeoordelingen vertellen veel over de werkwijze en kwaliteit van een bedrijf.
 • Kijk naar het rankingsysteem Tier
  In veel (Angelsaksische) landen wordt gewerkt met een rankingsysteem voor zonnepanelen fabrikanten: Tier 1, Tier 2 en Tier 3.
Gaat het zonnepanelen bedrijf failliet? Dan vervalt ook de product/fabrieksgarantie. Bij problemen met je zonnepanelen kan je geen gebruikmaken van de garantie en moet je ook op nog eens zoek naar een ander bedrijf.

Beste zonnepanelen deal?

Ontvang vrijblijvend uitgebreide offertes van gecontroleerde zonnepaneel specialisten.

 • 985 aangesloten zonnepaneel specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
 • Altijd inclusief advies & hulp bij subsidie aanvragen & andere regelingen.

Tier zonnepanelen: wat betekent dit?

Zoek je een fabrikant waar je over 20 jaar nog steeds terecht kunt? Ga dan voor Tier 1 of Tier 2 merken. Maar wat is het verschil tussen een Tier 1 fabrikant en een Tier 2 of 3 fabrikant?

Tier 1 zonnepanelen fabrikanten

 • Kwalitatieve en betrouwbare fabrikanten
 • Fabrikanten voldoen aan strenge criteria
 • Fabrikanten zijn betrouwbaar volgens financiële instellingen
 • Gaat hier vaak om de duurdere merken, maar met een laag risico

Enkele Tier 1 merken: SunPower, SolarWorld, LG Solar, Jinko Solar, First Solar, Solar Frontier, Canadian Solar, Panasonic, JA Solar, Suntech Power, Renesola

Tier 2 zonnepanelen fabrikanten

 • Fabrikanten zijn nog niet zo lang in productie of voldoen niet aan bepaalde criteria
 • Kwalitatief beter dan Tier 3 merken
 • Vaak wel ambitie om Tier 1 merk te worden, maar nog te weinig ervaring en middelen

Tier 3 zonnepanelen fabrikanten

 • Doorgaans kleinere fabrikanten die nog niet zo lang actief zijn (vaak max. 2 jaar)
 • Vormt grootste deel van de zonnepanelen sector (zo'n 90%)
 • Vaak merken die zonnepanelen produceren met onderdelen van andere producenten
Beste zonnepanelen vinden?
Gratis offertes
beste zonnepanelen

Best geteste zonnepanelen

Wat zijn de best geteste zonnepanelen? De Consumentenbond voerde in 2015 een onderzoek uit naar zonnepanelen fabrikanten. Er werden merken en fabrikanten van zonnepanelen getest. Van de onderstaande 15 zonnepanelen fabrikanten die in Nederland te koop zijn was het kwaliteitsniveau goed.

Best geteste zonnepanelen merk

 1. Aleo Solar
 2. Atersa
 3. Bisol
 4. BYD
 5. Canadian Solar
 6. Hanwha Q-Cells
 7. Hareon Solar
 8. JA Solar
 9. Kyocera
 10. LDK Solar
 11. Sharp Electronics Europe
 12. Solarwatt
 13. SolarWorld
 14. Suntech
 15. Trina Solar

In de tussentijd kunnen er andere merken/fabrikanten zijn opgekomen die ook in dit lijstje thuishoren. Het laatste onderzoek van de Consumentenbond stamt echter uit 2015.

Beste garantie op zonnepanelen

Zonnepanelen schaf je aan voor een lange periode van ongeveer 25 jaar (bekijk levensduur zonnepanelen). De garantie is daarom ook erg belangrijk. Kijk altijd goed welke zonnepanelen garanties er worden gegeven.

Fabrieksgarantie

Op de zonnepanelen ontvang je doorgaans 10 tot 15 jaar fabrieksgarantie. Deze fabrieksgarantie gaat over een gebrekkige afwerking van de panelen of op een constructiefout in de zonnepanelen.

Opbrengstgarantie/ Vermogensgarantie

Net als bij batterijen hebben zonnepanelen een bepaalde vorm van degradatie: het vermogen van het zonnesysteem loopt door de jaren heen langzaam terug. Je zonnepanelen opbrengst gaat hierdoor ook (langzaam) achteruit.

Fabrikanten geven opbrengstgarantie of vermogensgarantie op het minimale vermogen van zonnepanelen. Dit is meestal een garantie van minimaal 80% na 25 jaar en houdt in dat na 25 jaar de zonnepanelen nog 80% van het vermogen hebben. Het vermogen + aantal jaren garantie verschilt wel per fabrikant/merk.

Installatiegarantie

Zijn er fouten gemaakt tijdens de zonnepanelen installatie? Dan kun je gebruikmaken van de installatiegarantie. Meestal hanteren installateurs hier een garantietermijn voor van minimaal 2 jaar.

Beste zonnepanelen vinden
Vergelijk offertes

Beste keurmerken voor zonnepanelen

Een zonnepaneel kan verschillende keurmerken bevatten. Ze zijn niet allemaal verplicht, maar zeggen wel veel over de kwaliteit van het product of de fabrikant.

TÜV-keurmerk

Dit keurmerk wordt door een Duits testbureau uitgegeven. Panelen worden getest op kwaliteit en gebruik van juiste materialen en constructie.

IEC-certificaat

Alle zonnepanelen moeten voldoen aan een bepaalde IEC standaard. Het gaat hier om de veiligheid van elektrische componenten.

CE-keurmerk

Zonnepanelen met dit keurmerk voldoen aan de Europese wetgeving. In Nederland mogen alleen panelen worden verkocht met dit keurmerk.

ISO-kwaliteit

Dit keurmerk zegt niets over de panelen, maar over de kwaliteit van de organisatie. Geeft je een beeld van de leverancier van de zonnepanelen.

beste zonnepanelen testen

Zonnepanelen met beste rendement

Hoe vind je de beste zonnepanelen op het gebied van rendement? Rendement is een ander woord voor efficiëntie: wat zijn de meest efficiënte zonnepanelen? Je moet hiervoor kijken naar verschillende onderdelen, zoals:

 • Wat is de prijs per Wattpiek van de panelen?

Zonnepanelen prijzen vergelijken kan lastig zijn, omdat panelen verschillen qua prijs en vermogen. Wil je het beste prijs-vermogen? Kijk dan naar de prijs per Wattpiek, zo kan je panelen met elkaar vergelijken.

 • Vermogensgarantie

Zonnepanelen wekken elektriciteit op, maar het vermogen (hoeveelheid elektriciteit) neemt langzaam af door de jaren heen. Kijk dus altijd goed naar de vermogensgarantie, deze kan verschillen per fabrikant/installateur.

 • Terugverdientijd

Hoeveel leveren de verschillende zonnepanelen je op? Hiervoor is het belangrijk de terugverdientijd te vergelijken. Je kunt de zonnepanelen terugverdientijd berekenen aan de hand van de kosten van de zonnepanelen en de jaarlijkse bruto opbrengst. Nadat je jouw zonnepanelen hebt terugverdiend (gemiddeld na 7 - 12 jaar), maak je in feite alleen nog maar winst op gratis energie. Door maximaal gebruik te maken van subsidies wordt de terugverdientijd flink verkort. Lees meer over subsidie zonnepanelen 2024.

zonnepanelen beste

Beste design voor zonnepanelen

Wat is het beste zonnepanelen design? Uiteraard is dit afhankelijk van jouw wensen. Het draait bij zonnepanelen om de opbrengst, maar consumenten hechten vaak ook waarde aan het uiterlijke design. Vooral bij schuine daken, als zonnepanelen in het zicht liggen. Esthetisch gezien zijn de volgende 3 zonnepanelen het meest populair:

 • Zwarte zonnepanelen
 • Transparante zonnepanelen
 • Indak zonnepanelen

Wat zijn slechte zonnepanelen?

We hebben het steeds over de beste keus zonnepanelen, maar welke zonnepanelen zijn slecht en hoe onderscheid je de goede van de slechte zonnepanelen? We geven een aantal afsluitende tips:

 • Verdiep je altijd goed in de fabrikant, het merk en de installateur voordat je ergens voor tekent.

 • Goedkoop = vaak duurkoop. Lijkt een prijs te mooi om waar te zijn? Op het gebied van zonnepanelen is dit dan ook veelal het geval. Slim besparen is wat anders dan op de kwaliteit bezuinigen.

 • Controleer of de fabrikant al langere tijd bestaat en ook makkelijk te bereiken is, voor het geval je aanspraak moet maken op de fabrieksgarantie.

 • Wees voorzichtig met vooruitbetalingen. De zonnepanelen sector is gigantisch concurrerend, waardoor bedrijven kunnen omvallen. Als bedrijven failliet gaan, ben je je vooruitbetalingen kwijt.

 • Kan een bedrijf geen klantenbeoordelingen leveren als je daarom vraagt? Of kan je alleen negatieve beoordelingen vinden? Vraag je dan af of dit de juiste partij is.
Liever zonnepanelen huren?
Zonnepanelen huren

Advies over beste nieuwe zonnepanelen 2024

Beste zonnepanelen 2024

Bij de aanschaf van zonnepanelen moet je nogal wat keuzes maken. Duizelt het je qua informatie en weet je niet goed wat de beste keus zonnepanelen is voor jouw situatie en wensen?

Vraag dan gratis zonnepanelen offerte aan en kom in contact met regionale specialisten. Je ontvangt vrijblijvend advies en een prijsopgave. Zo ontdek je de beste opties en kun je slim vergelijken. Je beslist zelf wie jouw zonnepanelen gaat plaatsen.

Direct 985 zonnepaneel installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal