Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Welke omvormer is geschikt voor mijn zonnepanelen?

Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
4 minuten

Een omvormer is onmisbaar wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Maar hoe vind je de juiste omvormer voor jouw zonnepanelen?

Wat is een omvormer?

De omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepanelen systeem.

 • Omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom
 • Veiligheidsfunctie
Meer info over omvormer & panelen?

Meer info over omvormer & panelen?

De werking van zonnepanelen kan worden uitgelegd aan de hand van enkele stappen: Opvangen van zonlicht door zonnecellen, waardoor stroom ontstaat Omzetten gelijkstroom in wisselstroom door omvormer Stroom verspreiden vanuit meterkast / terugleveren aan het net
Hoe werken zonnepanelen?

Vraag gratis offertes voor zonnepanelen + omvormer aan

omvormer zonnepanelen

Waarop letten bij kopen omvormer?

1. Vermogen van omvormer

Het vermogen van de omvormer moet goed zijn afgestemd op de capaciteit van de zonnepanelen. In de praktijk wordt vaak gekozen voor een omvormer die qua vermogen 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen. Laat de installateur altijd een berekening maken op basis van jouw situatie.

2. Rendement van omvormer

De omvormer is mede van invloed op het rendement van de zonnepanelen. Hoe beter het rendement, hoe meer gelijkstroom er wordt omgezet naar wisselstroom.

Omvormers zonder transformator hebben doorgaans een hoger rendement, maar voor zonnepanelen wordt er meestal gekozen voor een omvormer met transformator. Met een transformatorloze omvormer vindt er namelijk vaak versnelde degeneratie van de panelen op.

3. Uitlezen van omvormer

Er zijn verschillende manieren om je omvormer uit te lezen, zoals via bluetooth, Wifi, USB of het Ethernet. In de nieuwste omvormers kan ook een ingebouwde webserver zitten. Vaak beschikt een omvormer over een display, waarop de standen te zien zijn.

4. Geluid van omvormer

Een omvormer met ventilator maakt meer geluid dan een omvormer zonder ventilator of transformator. Om geluidsoverlast te voorkomen, kun je de omvormer op een slimme plek plaatsen waar je weinig last hebt van het geluid.

5. MPP tracker

Een omvormer heeft een Maximum Power Point Tracker. Deze tracker optimaliseert de productie van stroom, zodat er zoveel mogelijk energie wordt omgezet en afgeleverd. Met behulp van deze tracker wordt ook op minder zonnige dagen het maximale uit de panelen gehaald.

6. Aansluiting van omvormer

In Nederland is de hoofdaansluiting doorgaans gezekerd met 25A, 35A of 40A. Afhankelijk van de hoofdaansluiting wordt de grootte van de omvormer bepaald, die op zijn beurt weer bepaald hoeveel zonnepanelen er kunnen worden aangesloten. De zonnepanelen installateur zal van tevoren uitrekenen wat je opties zijn op basis van je hoofdaansluiting en ook kunnen vertellen of het mogelijk is je hoofdaansluiting te verzwaren.

7. Levensduur & garantie

Wat is de levensduur van omvormer? Een omvormer gaat ongeveer 10-15 jaar mee (korter dan zonnepanelen) en kan fabrieksgarantie en installatiegarantie hebben. Fabrieksgarantie is vaak 5-10 jaar, de installatiegarantie 2 jaar.

8. Merken & installateurs

Er zijn verschillende omvormer merken op de markt en ook veel verschillende zonnepanelen installateurs. Vergelijk de merken en installateurs altijd zorgvuldig voordat je een keuze maakt.

Wat zijn micro-omvormers & micro-inverters?

Er zijn ook micro-omvormers verkrijgbaar die aan de zonnepanelen op het dak worden gekoppeld. Door de micro-omvormers (ook wel micro-inverters genoemd) werken de zonnepanelen onafhankelijk van elkaar, waardoor de opbrengst van de andere zonnepanelen niet beïnvloed wordt door een zonnepaneel met schaduw.

Laat je door een installateur informeren of dit een optie is voor jouw woning en situatie.

zonnepanelen omvormer

Welke merken omvormers zijn er?

​Zoals aangegeven zijn er verschillende merken zonnepanelen omvormers beschikbaar. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de meest voorkomende omvormer merken:

 • AFORE
 • AlphaESS
 • Ampere Energy
 • APsystems
 • CSI Solar
 • Danfoss
 • EVW
 • FoxESS
 • Fronius
 • Goodwe
 • Growatt
 • Huawei
 • Kostal
 • LG ESS
 • Remeha
 • Sofar Solar
 • SolarEdge
 • SolaX Power

Wat is een power optimizer?

Tegenwoordig zien we ook steeds vaker zonnepanelen met optimizers. Deze power optimizers zorgen ervoor dat de energie-opbrengst van een afzonderlijk paneel maximaal wordt gebruikt. Zonder optimizer is je zonnepanelen installatie zo goed als je zwakste paneel. Ligt er 1 paneel in de schaduw? Dan heeft dat invloed op de totale opbrengst. Met een optimizer blijft de mindere opbrengst beperkt tot het paneel in kwestie.

Wanneer is een power optimizer nuttig?

 • Als zonnepanelen in (tijdelijke) schaduw liggen
 • Als zonnepanelen in verschillende legrichtingen/hellingshoeken liggen

Heb je te weinig schaduwvrij dakoppervlak voor zonnepanelen? Dan kunnen optimizers ook het schaduwrijke oppervlak bruikbaar maken. Laat altijd door een installateur berekenen of power optimizers in jouw situatie de investering waard zijn.

Omvormer & zonnepanelen installeren door vakman

Er is altijd sprake van enig stroomverlies als elektriciteit door kabels wordt geleid. Dit verlies is groter bij wisselstroom dan gelijkstroom. Hierdoor is het verstandig om de omvormer dichtbij de meterkast te plaatsen, zodat het stroomverlies van de wisselstroom zo minimaal mogelijk is. De afstand van de zonnepanelen tot de omvormer is wat minder van belang.

Beste deal voor zonnepanelen + omvormer vinden?

Omvormer voor zonnepanelen

Laat de zonnepanelen en omvormer altijd installeren door een ervaren vakman. Deze installateur helpt je met het berekenen van de juiste capaciteit van de zonnepanelen en omvormer, en zorgt voor een correcte installatie. Zo haal je maximaal rendement uit je nieuwe zonnepanelen. Vraag gratis zonnepanelen offertes aan en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal