• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 163.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
Rendement en opbrengst zonnepanelen

Rendement en opbrengst zonnepanelen

Ga naar

Ben je benieuwd wat je nieuwe zonnepanelen opleveren? Ontdek alles wat je moet weten over de zonnepanelen opbrengst en het rendement van zonnepanelen.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen opbrengst en rendement?

Opbrengst: de opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur).

Financieel rendement: wat leveren je zonnepanelen op? Om dit te berekenen heb je een opbrengstberekening nodig, maar ook spelen de investering en elektriciteitsprijs een rol.

Technisch rendement: het technische rendement van zonnepanelen geeft aan hoeveel zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Dit wordt uitgedrukt in een percentage.

Zonnepanelen installateurs vergelijken?

Financieel rendement zonnepanelen berekenen

Wil je het financieel rendement van je zonnepanelen berekenen? Met het financieel rendement kan je berekenen wat de terugverdientijd van zonnepanelen is en hoeveel je kunt verdienen aan de panelen. Hiervoor heb je de zonnepanelen opbrengst nodig. Je kunt eenvoudig de bruto jaaropbrengst van zonnepanelen berekenen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen per jaar

Wil je de bruto zonnepanelen opbrengst per jaar berekenen? Dan heb je het volgende nodig:

  1. Vermogen van zonnepanelen
  2. Opbrengst in Nederland
  3. Energieprijs van leverancier in kWh

Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit piekvermogen is berekend onder ideale omstandigheden. Een paneel levert in de praktijk nooit de volledige 100% van het piekvermogen.

In Nederland wordt gerekend met 85% van het piekvermogen bij een ideale ligging. Dit betekent dat er 0,85 kWh per Wattpiek wordt omgezet. Afhankelijk van de ligging en hoek van het dak, het type zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht kan dit variëren. Met behulp van de omrekenfactor (0,85) kan je eenvoudig de netto zonnepanelen opbrengst berekenen in Nederland:

kWh van zonnepanelen = Aantal Wattpiek x Opbrengst in kWh per Wattpiek

Voorbeeld: Je hebt 1000 Wp aan zonnepanelen op je dak. Deze panelen hebben een verwachte opbrengst van 1000 Wp x 0,85 kWh per Wp = 850 kWh. De panelen met een vermogen van 1000 Wp leveren je dus 850 kWh op.

Tip: Houd er rekening mee dat het vermogen van zonnepanelen jaarlijks terugloopt. Veel fabrikanten van zonnepanelen garanderen na 10 jaar een minimale opbrengst van 90% en na 25 jaar een minimale opbrengst van 80%.

Als laatste heb je de energieprijs nodig om de bruto jaaropbrengst te berekenen. Je berekent de bruto jaaropbrengst van zonnepanelen met de volgende rekensom:

Bruto jaaropbrengst zonnepanelen: Opbrengst in kWh x Stroomprijs per kWh

Met de jaaropbrengst kun je ook eenvoudig de zonnepanelen terugverdientijd berekenen.

Opbrengst zonnepanelen per maand of dag

zonnepanelen opbrengst per maand

De opbrengst van zonnepanelen verschilt per dag, sterker nog: de zonnepanelen opbrengst kan per uur verschillen. Het weer speelt namelijk een grote rol. Denk hier aan het aantal zonuren per dag en de verschillende seizoenen.

4 factoren die opbrengst zonnepanelen bepalen

opbrengst zonnepanelen

1. Netto opbrengst zonnepanelen

Wat is de netto opbrengst van je zonnepanelen?

2. Geografische ligging

De plek waar je woont is deels verantwoordelijk voor de hoogte van de zonnepanelen opbrengst. Zo heb je in het westen van Nederland meer zonuren, waar je dan ook meer energie opwekt. De verschillen zijn niet heel groot. Ook in het noordoosten van Nederland brengen zonnepanelen iets meer op per jaar.

3. Hellingshoek zonnepanelen

De ideale hellingshoek van je dak voor zonnepanelen is 35 graden: de panelen hebben dan het hoogste rendement. Dit is vooral het geval als je de zonnepanelen ook nog eens op het zuiden richt. Is de hellingshoek van je dak 20 of 50 graden? Dan daalt de opbrengst van je zonnepanelen al met ongeveer 10%. Meer weten?

4. Legrichting zonnepanelen

  • Zuiden: hoogste rendement
  • Zuidoosten/zuidwesten: opbrengst daalt ongeveer met 10%
  • Oosten/westen: opbrengst daalt ongeveer met 20%

Bij de plaatsing van zonnepanelen houden de installateurs ook rekening met de afstand van zonnepanelen tot de dakrand en daknok. Om veiligheidsredenen moet er een bepaalde afstand van de rand gehouden worden, de zogeheten ‘no-go zone’.

Zonnepanelen laten plaatsen door vakman uit de regio?

Het installeren van zonnepanelen maakt het mogelijk om te besparen op de energiekosten. Toch is het plaatsen van zonnepanelen een flinke investering. Bij Slimster helpen we je graag bij het besparen op je nieuwe zonnepanelen. Vraag gratis offertes aan en vergelijk verschillende bedrijven. Je bepaalt vervolgens zelf welke vakman jouw nieuwe zonnepanelen gaat plaatsen.

Vergelijk 290 zonnepaneel-bedrijven

Energiecontrol Duurzame energie
Solar2enjoy Zonnepanelen
Zonnemarkt Zonnepanelen
Kroon Zonnepanelen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal