Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Monokristallijne zonnepanelen kopen

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Monokristallijn zonnepanelen behoren tot de meest gebruikte panelen in Nederland. De monokristallijn zonnepaneel dankt zijn populariteit aan zijn hoge rendement én zijn uiterlijk: de zwarte kleur doet het goed op de Nederlandse daken.

Minimale kosten € 300
Gemiddelde kosten € 412
Maximale kosten € 525
Gemiddelde prijs monokristallijne zonnepanelen.

Voordelen monokristal zonnepanelen

 • Handig op kleine daken
 • Iets hoger rendement dan polykristal panelen
 • Zwarte zonnepanelen of donkerblauw
 • Goed rendement op bewolkte dagen

Nadelen monokristal zonnepanelen

 • Duurder dan polykristallijn en dunne film
 • Hogere prijs, niet altijd hoger rendement dan polykristal panelen

Wat zijn monokristallijn zonnepanelen?

monokristal zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn donkerblauwe of zwarte zonnepanelen met een goed rendement. De zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, net als polykristallijn zonnepanelen. De zonnepanelen zijn vooral populair dankzij hun zwarte kleur en worden vaak gekozen vanwege hun strakke uiterlijk.

Hoewel monokristallijn zonnepanelen over het algemeen een betere opbrengst hebben dan polykristal panelen, wordt het verschil in de praktijk steeds kleiner. Check altijd het vermogen van de panelen voordat je een keuze maakt en ga er niet blind vanuit dat zwarte zonnepanelen een beter rendement hebben.

De monokristallijn zonnecellen zijn te gebruiken voor:

Wat kosten monokristallijn zonnepanelen?

Het draait bij zonnepanelen niet om de kosten per paneel, maar om de kosten per Wattpiek. Maar een grove indicatie van de monokristal zonnepanelen prijs kan behulpzaam zijn. Naast de paneel prijs, wordt de totaalprijs ook bepaald door de omvormer en de montage.

Soort zonnepaneel Prijs Offerte
Monokristallijn zonnepanelen € 300 - 525

* Gemiddelde prijs monokristal zonnepanelen excl. montage.

Monokristal zonnepanelen zijn gemiddeld wat duurder dan een polykristal paneel. Dit komt door het productieproces, wat meer tijd (en geld) kost. Toch zijn mono zonnepanelen vooral op kleinere daken rendabel, bijvoorbeeld bij rijtjeshuizen. Meer weten? Vraag offertes aan voor een prijsopgave en uitgebreid advies.

monokristallijne zonnepanelen kopen
monokristallijn zonnepaneel kopen
mono zonnepanelen
monokristal zonnepanelen
Andere zonnepanelen bekijken?
Zonnepaneel voorbeelden

Opbouw monokristallijn zonnepanelen prijs

Materiaal
Arbeid
Reiskosten

Hoe worden monokristal zonnepanelen gemaakt?

Hoe worden monokristallijne zonnepanelen gemaakt en waar komt de naam 'mono kristal' vandaan?

Stappen monokristallijn zonnepanelen productie

 1. Ronde staaf maken van vloeibaar silicium.
 2. Ronde staaf zagen in panelen (met ronde hoeken).
 3. Positieve en negatieve laag aanbrengen op paneel voor energieproductie.
 4. Printen dunne metalen lijntjes op paneel, om energie over te dragen naar de dikkere metalen draden.

De ronde staaf silicium wordt tijdens een langzaam koelproces gemaakt. Hierdoor ontstaat een paneel met kristallen die allemaal in dezelfde richting liggen. Het uiterlijk is hierdoor strakker en de panelen lijken gemaakt van 1 kristal (monokristal). Bij polykristallijn zonnepanelen staan de kristallen niet allemaal in dezelfde richting.

Soorten monokristallijn zonnepanelen

monokristallijne zonnepanelen prijs

Opbouw glas-folie zonnepaneel

1. Glas
2. Lijmlaag
3. Monokristallijn zonnecellen
4. Lijmlaag
5. Folie

Opbouw glas-glas zonnepaneel

A. Glas
B. Lijmlaag
C. Monokristallijn zonnecellen
D. Lijmlaag
E. Glas

Kies je voor monokristallijne glas-glas zonnepanelen, dan kan je kiezen voor verschillende doorzichtigheid. De monokristallijn zonnecellen worden dan in een extra proces weggelaserd, waardoor je door de monokristallijn zonnepanelen heen kunt kijken.

Niet transparante monokristallijn zonnepanelen

niet transparant monokristallijn zonnepaneel

Niet doorzichtige monokristallijn zonnepanelen zijn niet lichtdoorlatend. Deze 'gewone' monokristallijn tussen dubbel glas zijn ideaal te gebruiken op kleine daken met dakbedekking.

Semi transparante monokristallijn zonnepanelen

semi transparant monokristallijn zonnepaneel

Een ideale optie voor kleine veranda's zijn semi doorzichtige monokristallijn zonnepanelen. Door een extra proces worden gedeeltelijk de monokristallijn zonnecellen weggelaserd, waardoor dit soort zonnepaneel duurder is dan niet doorzichtige monokristallijn zonnepanelen. Deze semi transparante monokristallijn zonnepanelen zijn zonwerend en hebben standaard een lichtdoorlaat van 20%.

Transparante monokristallijn zonnepanelen

transparant monokristallijn zonnepaneel

Bij volledig doorzichtige monokristallijn zonnepanelen kun je door het zonnepaneel heen kijken, waardoor deze perfect te gebruiken is voor een kleine serre. Tijdens het extra proces worden zo veel mogelijk monokristallijn zonnecellen weggelaserd.

Zwarte zonnepanelen van monokristallijn

De monokristal zonnepanelen danken hun zwarte of donkerblauwe kleur aan het productieproces. Deze zwarte kleur en het egale uiterlijk is vaak de reden voor mensen om deze zonnepanelen te kopen.

zwarte zonnepanelen kopen

Wat is het rendement van monokristallijn zonnepanelen?

De kristallen liggen allemaal dezelfde kant op, waardoor de zonnecellen efficiënt zijn in het omzetten van zonlicht naar elektriciteit. Hierdoor hebben de mono zonnepanelen een hoog rendement (mate waarin zonlicht wordt omgezet naar elektriciteit). Omdat het rendement per oppervlakte goed is, zijn de panelen ideaal op kleine daken. Met weinig monokristallijn panelen kun je alsnog een maximaal rendement behalen.

Let op: Niet alle monokristallijn zonnepanelen zijn hetzelfde. Ook onder deze zwarte zonnepanelen is er verschil in Wattpiek, rendement en garantie.

Meer weten over opbrengst & terugverdientijd?

Wat leveren de zwarte zonnepanelen op?

En hoelang duurt het voor je de zonnepanelen investering hebt terugverdiend?

Ontdek daarnaast hoe terugleveren van energie werkt:

Monokristallijne zonnepanelen monteren door vakman

Monokristallijn zonnepanelen installeren is een flinke klus en dit doe je niet zomaar even zelf. Een ervaren vakman kan je informeren over de beste zonnepanelen voor jou. Daarnaast is de installatie in goede handen bij een erkende vakman.

De montage bepaalt een groot deel van de totaalprijs van monokristal panelen. Er zijn bedrijven die stuntprijzen aanbieden voor de montage. Hoewel dit er mooi uitziet, koop je zonnepanelen voor de lange termijn. Een ervaren, betrouwbaar bedrijf levert je uiteindelijk veel meer op dan een beunhaas met een stuntprijs.

Tip: Kijk ook altijd naar de garanties: de productgarantie, vermogensgarantie én installatiegarantie zijn het meest belangrijk.

Bespaar op voorrijkosten
Bij Slimster kom je alleen in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal vinden voor nieuwe monokristallijn zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Wil je zonnepanelen kopen en ben je op zoek naar een geschikte installateur? Vraag dan gratis zonnepaneel-offertes op van meerdere specialisten via Slimster. Je vergelijkt eenvoudig regionale installateurs op basis van prijs-kwaliteit en bepaalt zelf met welke specialist je in zee gaat. Zo neem je altijd iemand in de arm waar je zelf een goed gevoel bij hebt en betaal je nooit te veel.

Vergelijk 990 zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal