Zelf zonnepanelen schoonmaken
Vergelijk beste zonnepanelen deals

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Heb je zonnepanelen op je dak liggen of sta je op het punt om zonnepanelen te kopen? Het is belangrijk de zonnepanelen goed schoon te houden. Waarom is dit belangrijk en hoe kan je zelf zonnepanelen schoonmaken?

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Vieze panelen hebben een negatief effect op het rendement. Het rendement van schone zonnepanelen is simpelweg hoger dan die van vuile zonnepanelen. Bij schone panelen komt er meer licht op de panelen terecht.

Hoe worden zonnepanelen vies?

  • Algen/mos
  • Vogelpoep
  • Groene aanslag
  • Bladeren, takken of vlekken door bladval
zelf zonnepanelen schoonmaken

Kan je zelf zonnepanelen reinigen?

Je kunt zelf zonnepanelen schoonmaken, maar wij raden je aan om dit te laten doen door een schoonmaakbedrijf. Deze bedrijven kunnen veilig en goed jouw zonnepanelen reinigen.

Ontdek meer over zonnepanelen schoonmaken door een specialist of vraag direct gratis schoonmaak offertes aan.

Zonnepanelen laten reinigen door vakkundig bedrijf?
Vergelijk offertes

5 tips voor zelf zonnepanelen schoonmaken

Wil je toch de zonnepanelen zelf schoonmaken? Met deze 5 tips zorg je voor een veilige situatie en voorkom je schade aan de panelen:

  1. Niet schoonmaken in fel zonlicht
  2. Zachte doek, spons of reinigingsset gebruiken
  3. Gebruik schoon water
  4. Laat zonnepanelen drogen
  5. Werk veilig

1. Niet schoonmaken in fel zonlicht

Je kent het wel: je lapt je ramen op een zonnige dag en eindigt met strepen op je glas. Je wilt uiteraard ook streeploze zonnepanelen, maar hoe doe je dat? Voorkom strepen en vlekken door de zonnepanelen in de ochtend, avond of op een bewolkte dag te (laten) reinigen.

2. Zachte doek, spons of reinigingsset gebruiken

Je kunt het beste de zonnepanelen schoonmaken met een zachte doek of spons. Je kunt ook kiezen voor een speciale reinigingsset voor zonnepanelen, waar ook de gespecialiseerde schoonmaakbedrijven mee werken.

Gebruik je producten met harde of scherpe randjes, dan kun je de zonnepanelen beschadigen en krassen veroorzaken. Gebruik om diezelfde reden ook geen hogedrukreiniger op je zonnepanelen, de kans is groot dat je de zonnecellen in de panelen beschadigt.

3. Gebruik schoon water

Gebruik geen afwasmiddel, autoshampoo of andere schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de panelen beschadigen. Werk liever alleen met schoon water. Toch kan ook water uit de kraan nog zout, kalk of mineralen bevatten die ervoor zorgen dat er strepen op de panelen ontstaan. Voor echt streeploze zonnepanelen kun je zogeheten Osmosewater gebruiken. Er is ook een speciale zeep voor zonnepanelen, mocht gewoon water niet afdoende zijn.

4. Laat de zonnepanelen drogen

Maak de zonnepanelen niet droog na het schoonmaken, ook al lijkt dat logisch. Je kunt namelijk krassen veroorzaken. Laat de panelen opdrogen

5. Neem geen risico: werk veilig

Schakel het zonnepanelensysteem uit wanneer je gaat schoonmaken en gebruik valbeveiliging. Better safe than sorry. Zonnepanelen bevinden zich vaak op plekken waar je lastig bij kunt. Hierdoor kan het telescopisch reinigen van zonnepanelen een optie zijn. Je gebruikt dan een waterdoorlatende telescoopsteel met een spiraal en wasborstel voor de zonnepanelen reiniging. Zo kun je altijd handig en veilig bij de panelen.

Tip: kan je niet veilig aan de slag of wil je het risico niet nemen? Schakel dan de hulp in van een schoonmaakbedrijf.