Vrijblijvend zonnepanelen offertes?
 • Geheel vrijblijvend

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Pascal van de Beek
Product Specialist
2 minuten

Je wilt zonnepanelen, maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig? Wat is optimaal qua aantal zonnepanelen en vermogen?

Opwekken wat je verbruikt

Met de huidige salderingsregeling is het financieel gezien niet erg aantrekkelijk om meer stroom op te wekken dan je zelf verbruikt. Daarom is het op dit moment optimaal om zoveel zonnepanelen op je dak te leggen, dat je evenveel opwekt als verbruikt. Of dit in de toekomst ook nog steeds de beste optie is valt te bezien. Wellicht dat het in de toekomst financieel aantrekkelijker wordt om zelf stroom te produceren.

Ontvang zonnepanelen offertes inclusief advies

Wat is je jaarlijkse stroomverbruik?

Wat is je jaarlijkse stroomverbruik? In het ideale scenario wek jij net zoveel stroom op als dat je verbruikt. Je kunt je stroomverbruik vinden op het jaarafschrift van je energieleverancier. Als je weet hoeveel elektriciteit je verbruikt, kun je uitzoeken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.

Let op: Vergeet niet vooruit te kijken. Gaan je kinderen bijna het huis uit? Ga je binnenkort van het gas af? Al deze aspecten zijn van invloed op je stroomverbruik.

Wat is het benodigde vermogen van de zonnepanelen?

Hoeveel vermogen heb je nodig om jouw stroomverbruik zelf op te wekken? Het vermogen van zonnepanelen wordt weergegeven in Wattpiek. Dit piekvermogen is nodig om de jaarlijkse zonnepanelen opbrengst te berekenen.

Hoeveel kan je opwekken op je dak?

Nu je weet wat je benodigde vermogen is, is het belangrijk te kijken hoeveel je daadwerkelijk kan opwekken op je dak. Hier spelen de volgende factoren een rol:

 • Dakoppervlak: hoeveel panelen passen er op je dak?
 • Hellingshoek dak: er zit verschil tussen zonnepanelen op een plat dak plaatsen of zonnepanelen op een schuin dak plaatsen. Op een plat dak neemt het plaatsen van zonnepanelen meer ruimte in beslag.
 • Ligging van je dak: zonnepanelen op het zuiden hebben een hoger rendement dan zonnepanelen in de schaduw of panelen op het noorden.
 • Soort zonnepanelen: ieder zonnepaneel heeft zijn eigen vermogen en afmetingen. Hoeveel panelen én vermogen er op je dak past, is afhankelijk van het type zonnepaneel.

Afmetingen zonnepanelen

Over het algemeen zijn er enkele vaste afmetingen te onderscheiden voor zonnepanelen. De meest voorkomende afmetingen zijn:

 • 165 x 99 cm
 • 167 x 102 cm
 • 170 x 101 cm
Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst: hoeveel zonnepanelen opwekken. De zonnepanelen opbrengst wordt weergegeven in kWh (kilowattuur). Rendement: zonnepanelen hebben een financieel rendement en een technisch rendement. Financieel rendement: wat leveren je financieel gezien op? Technisch rendement: hoeveel zonlicht wordt omgezet in energie?
Opbrengst zonnepanelen

Wat is het vermogen van mijn zonnepanelen systeem?

 • Hoeveel zonnepanelen passen er op je dak?
 • Wat is het vermogen van de zonnepanelen?

Je kunt berekenen wat het maximum vermogen is van je zonnepanelen systeem en vervolgens bepalen of je dit maximum aantal nodig hebt. Liever niet zelf aan de slag met deze rekensom? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offerte aan bij Slimster. Een ervaren installateur kan je vrijblijvend adviseren over de beste zonnepanelen en het optimale aantal.

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Energiecontrol Duurzame energie
SunDynamics logo
Saman Groep logo
Zelfstroom logo
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal