Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Indak zonnepanelen: info & kosten

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Ben je op zoek naar een manier om zonnepanelen te integreren in je dak? Kies dan voor indak zonnepanelen. Maar waarom kies je voor geïntegreerde zonnepanelen en wat zijn de mogelijkheden?

Wat zijn indak zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je plaatsen als opdak-systemen (standaard) of indak-systemen. Indak zonnepanelen zorgen voor een strakke, nette uitstraling en zijn toe te passen bij nieuwbouw en bestaande woningen. Indak zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dak en liggen op dezelfde hoogte als de dakbedekking. Je hebt hierdoor geen dubbele constructie meer van zonnepanelen op dakbedekking.

Voor indak zonnepanelen worden dezelfde panelen gebruikt als op het dak. De manier van plaatsen (in het dak) maakt het verschil en zorgt voor een strakker dakvlak.

Voordelen geïntegreerde zonnepanelen

 • Strakke uitstraling
  Ingebouwde zonnepanelen in het dak vallen minder op dan normale panelen. Aangezien ze op dezelfde lijn liggen met de dakbedekking oogt het een stuk strakker.

 • Geen dubbele constructie
  Zonnepanelen op dakbedekking zorgt voor een dubbele constructie. Plaats je geïntegreerde zonnepanelen, dan heb je geen dubbele constructie meer. Dit ziet er mooier uit, maar brengt ook minder (onderhouds)kosten met zich mee. Je hoeft bv. niet eerst panelen te laten verwijderen als de dakbedekking aan vervanging toe is.

 • Waterdicht & ventilerend
  Ga je voor een vakkundige specialist, dan zorgt deze dat je indak zonnepanelen waterdicht en met voldoende luchtcirculatie worden geplaatst. Zo voorkom je schade aan of problemen met je zonnepanelen. Vakkundige specialisten werken met indak systeem zonnepanelen, waardoor alles perfect op elkaar aansluit.

 • Handig bij nieuwbouw of dakrenovaties
  Is jouw dak aan vervanging toe of laat je nieuwbouw plaatsen? Als je zonnepanelen wilt laten plaatsen, zijn indak zonnepanelen hier een goede optie. Je kunt alle onderdelen van je dak op elkaar laten aansluiten: van dakramen, dakkapel tot indak zonnepanelen.

Ontvang zonnepanelen offertes + advies

indak systeem zonnepanelen

Wat kosten indak zonnepanelen?

De prijs van indakzonnepanelen ligt ongeveer 10 – 20% hoger dan opdak zonnepanelen prijzen. De kosten variëren afhankelijk van de werkzaamheden die nodig zijn: van de voorbereidende werkzaamheden, montage en installatie tot extra opties.

Wil je de indak zonnepanelen in een bestaand dak plaatsen? Dan brengt het verwijderen van de oude dakbedekking + het voorbereiden van het dak de nodige kosten met zich mee. Om deze reden is het integreren van zonnepanelen in het dak vooral interessant en kostenefficiënt bij:

 • Nieuwbouw (zonnepanelen integreren in nieuw dak)
 • Volledige dakrenovaties (zonnepanelen integreren in vernieuwd dak)

Belangrijk: kwaliteit van indak zonnepanelen

Ga je voor indak zonnepanelen, dan is het belangrijk een vakkundige installateur in te schakelen. De kwalitet van de installatie is net zo belangrijk als de kwaliteit van het zonnesysteem zelf. Zonnepanelen installeren is geen klus voor iedere doe-het-zelver. Met zonnepanelen als dakbedekking is het belangrijk dat aan verschillende voorwaarden wordt voldaan, zoals:

 • Ventilatie
  Er is goede luchtcirculatie nodig tussen de zonnepanelen en het dak. Door deze ventilatie blijven de zonnepanelen koeler. Dit zorgt voor betere prestaties.
 • Waterdicht
  De indak zonnepanelen dienen als dakbedekking en moeten dus waterdicht zijn. Hiervoor worden tegenwoordig vaak speciaal ontwikkelde montagesystemen/dakelementen gebruikt, die rekening houden met de ventilatie.
 • Brandveiligheid
  Hoe brandveilig zijn indak zonnepanelen? De meest voorkomende oorzaak van incidenten is een onvakkundige montage, komt naar voren in een inventarisatie van TNO. Het verkeerd combineren van stekkers (connectoren) van verschillende merken of het foutief verbinden van stekkers vormen hierbij het grootste risico. Aangezien indak zonnepanelen zich op korte afstand bevinden van dakfolies en isolatiemateriaal, is er een groter risico op brand bij onvakkundige installatie.

Om problemen met indak zonnepanelen te voorkomen, is het cruciaal om de montage en installatie over te laten aan een vakspecialist. Laat je goed informeren over de werkzaamheden & werkwijze, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Indak zonnepanelen plaatsen
Vind beste vakspecialist

Hoe worden indak zonnepanelen geplaatst?

Er zijn verschillende methoden om geïntegreerde zonnepanelen in het dak te plaatsen, maar de plaatsing van een indak systeem ziet er grofweg zo uit:

 • Oude dakbedekking (dakpannen) verwijderen
 • Dak voorbereiden: zoals latten op dak + montagesysteem/frames plaatsen
 • Zonnepanelen plaatsen: panelen monteren op het montagesysteem
 • Afwerken: zoals loodslabben en afwatering afwerken
 • Zonnesysteem installeren: zoals omvormer en bekabeling aansluiten
geintegreerde zonnepanelen
bipv panelen

Mogelijkheden geïntegreerde zonnepanelen

Je kunt geïntegreerde zonnepanelen op diverse manieren toepassen. Wat zijn de mogelijkheden van een indak systeem in bestaande woningen, bij een aanbouw of bij nieuwbouw?

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw kun je kijken naar de mogelijkheden om geïntegreerde zonnepanelen in het dak te verwerken.

Aan- of opbouw

Ga je een nieuwe aanbouw of opbouw plaatsen? Laat direct zonnepanelen integreren in het dak. Zo weet je zeker dat de aanbouw/opbouw het gewicht van de zonnepanelen aankan, het ziet er strakker uit en je hebt meer mogelijkheden om de zonnepanelen optimaal te plaatsen:

Bestaande woning

Wil je zonnepanelen integreren op het dak van je bestaande woning? Dit is zeker mogelijk, alleen het brengt wat extra kosten met zich mee. Het is nodig om de dakbedekking te verwijderen en het dak voor te bereiden op de indak zonnepanelen. Een specialist kan je vertellen wat je mogelijkheden zijn.

zonnepanelen in dak geintegreerd

Dakramen tussen geïntegreerde zonnepanelen

Bij het plaatsen van indak zonnepanelen is er veel ontwerpvrijhed. Heb je ook dakramen of dakkapellen op je dak? Er zijn overgangsprofielen beschikbaar, zodat de panelen goed aansluiten op aanwezige objecten in het dak.

Wil je nieuwe dakramen plaatsen met je zonnepanelen? Of een dakkapel installeren? Ook dat is mogelijk. Bekende dakramen merken (zoals Velux, Fakro) hebben een passende oplossing voor PV-integratie. Deze oplossing is makkelijk te integreren met nieuwe of bestaande indak systemen.

Beste geïntegreerde zonnepanelen vinden voor jouw situatie

Indak zonnepanelen

Ben je op zoek naar een goed indak zonnesysteem voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan bij Slimster. Je komt in contact met vakspecialisten die in jouw regio actief zijn. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en vergelijk de specialisten op prijs, kwaliteit en service met elkaar. Je beslist uiteindelijk zelf welke specialist het beste bij jouw wensen aansluit.

Direct 982 zonnepaneel aanbieders vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal