Vrijblijvend zonnepanelen offertes?

Indak zonnepanelen: info & kosten

Ben je op zoek naar een manier om zonnepanelen te integreren in je dak? Kies dan voor indak zonnepanelen. Maar waarom kies je voor geïntegreerde zonnepanelen en wat zijn de mogelijkheden?

Inhoudsopgave ↓
Wat is een BIPV dak?

Zonnepanelen integreren in het dak wordt ook wel een BIPV-systeem genoemd. BIPV-system staat voor Building Integrated Photo Voltaic-systems, oftewel een in het dak geïntegreerd zonnecel systeem. BIPV is een andere benaming voor geïntegreerde of indak zonnepanelen.

Waarom indak systeem zonnepanelen?

Indak zonnepanelen worden vooral geplaatst vanwege hun strakke uiterlijk. Het is een handige oplossing voor nieuwbouw of woningen waarvan het gehele dak vervangen moet worden. Met geïntegreerde zonnepanelen heb je minder dubbele lagen (dakbedekking + zonnepanelen) op het dak. Dit ziet er mooier uit én is uiteindelijk ook kostenefficiënt.

Wat is het verschil tussen zonnedakpannen en indak zonnepanelen?

Bij indak zonnepanelen plaats je zonnepanelen in plaats van dakbedekking. Maar wist je dat er ook dakbedekking met zonnecellen bestaat? Deze zonnedakpannen bestaan uit een dakpan met ingebouwde zonnecellen. 

Kan ik btw terugvragen bij geïntegreerde zonnepanelen?

Indak zonnepanelen worden gebruikt om zonnepanelen op te wekken, maar hebben ook een functie als dakbedekking. De dakbedekking geldt als privégebruik, waardoor je geen recht hebt op btw-aftrek.

Ben je een particulier met geïntegreerde zonnepanelen? Dan heb je recht op teruggave van 1/3 van de btw voor aankoop en installatie. Ben je ondernemer? Dan bereken je zelf hoeveel btw je kan terugvragen. Ontdek meer over zonnepanelen btw teruggave.

Wat zijn indak zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je plaatsen als opdak-systemen (standaard) of indak-systemen. Indak zonnepanelen zorgen voor een strakke, nette uitstraling en zijn toe te passen bij nieuwbouw en bestaande woningen. Indak zonnepanelen zijn geïntegreerd in het dak en liggen op dezelfde hoogte als de dakbedekking. Je hebt hierdoor geen dubbele constructie meer van zonnepanelen op dakbedekking.

Voor indak zonnepanelen worden dezelfde panelen gebruikt als op het dak. De manier van plaatsen (in het dak) maakt het verschil en zorgt voor een strakker dakvlak.

 • Strakke uitstraling
  Ingebouwde zonnepanelen in het dak vallen minder op dan normale panelen. Aangezien ze op dezelfde lijn liggen met de dakbedekking oogt het een stuk strakker.

 • Geen dubbele constructie
  Zonnepanelen op dakbedekking zorgt voor een dubbele constructie. Plaats je geïntegreerde zonnepanelen, dan heb je geen dubbele constructie meer. Dit ziet er mooier uit, maar brengt ook minder (onderhouds)kosten met zich mee. Je hoeft bv. niet eerst panelen te laten verwijderen als de dakbedekking aan vervanging toe is.

 • Waterdicht & ventilerend
  Ga je voor een vakkundige specialist, dan zorgt deze dat je indak zonnepanelen waterdicht en met voldoende luchtcirculatie worden geplaatst. Zo voorkom je schade aan of problemen met je zonnepanelen. Vakkundige specialisten werken met indak systeem zonnepanelen, waardoor alles perfect op elkaar aansluit.

 • Handig bij nieuwbouw of dakrenovaties
  Is jouw dak aan vervanging toe of laat je nieuwbouw plaatsen? Als je zonnepanelen wilt laten plaatsen, zijn indak zonnepanelen hier een goede optie. Je kunt alle onderdelen van je dak op elkaar laten aansluiten: van dakramen, dakkapel tot indak zonnepanelen.

Ontvang zonnepanelen offertes + advies

indak systeem zonnepanelen

De prijs van indakzonnepanelen ligt ongeveer 10 – 20% hoger dan opdak zonnepanelen prijzen. De kosten variëren afhankelijk van de werkzaamheden die nodig zijn: van de voorbereidende werkzaamheden, montage en installatie tot extra opties.

Wil je de indak zonnepanelen in een bestaand dak plaatsen? Dan brengt het verwijderen van de oude dakbedekking + het voorbereiden van het dak de nodige kosten met zich mee. Om deze reden is het integreren van zonnepanelen in het dak vooral interessant en kostenefficiënt bij:

 • Nieuwbouw (zonnepanelen integreren in nieuw dak)
 • Volledige dakrenovaties (zonnepanelen integreren in vernieuwd dak)

Ga je voor indak zonnepanelen, dan is het belangrijk een vakkundige installateur in te schakelen. De kwalitet van de installatie is net zo belangrijk als de kwaliteit van het zonnesysteem zelf. Zonnepanelen installeren is geen klus voor iedere doe-het-zelver. Met zonnepanelen als dakbedekking is het belangrijk dat aan verschillende voorwaarden wordt voldaan, zoals:

 • Ventilatie
  Er is goede luchtcirculatie nodig tussen de zonnepanelen en het dak. Door deze ventilatie blijven de zonnepanelen koeler. Dit zorgt voor betere prestaties.
 • Waterdicht
  De indak zonnepanelen dienen als dakbedekking en moeten dus waterdicht zijn. Hiervoor worden tegenwoordig vaak speciaal ontwikkelde montagesystemen/dakelementen gebruikt, die rekening houden met de ventilatie.
 • Brandveiligheid
  Hoe brandveilig zijn indak zonnepanelen? De meest voorkomende oorzaak van incidenten is een onvakkundige montage, komt naar voren in een inventarisatie van TNO. Het verkeerd combineren van stekkers (connectoren) van verschillende merken of het foutief verbinden van stekkers vormen hierbij het grootste risico. Aangezien indak zonnepanelen zich op korte afstand bevinden van dakfolies en isolatiemateriaal, is er een groter risico op brand bij onvakkundige installatie.

Om problemen met indak zonnepanelen te voorkomen, is het cruciaal om de montage en installatie over te laten aan een vakspecialist. Laat je goed informeren over de werkzaamheden & werkwijze, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Indak zonnepanelen plaatsen
Vind beste vakspecialist

Er zijn verschillende methoden om geïntegreerde zonnepanelen in het dak te plaatsen, maar de plaatsing van een indak systeem ziet er grofweg zo uit:

 • Oude dakbedekking (dakpannen) verwijderen
 • Dak voorbereiden: zoals latten op dak + montagesysteem/frames plaatsen
 • Zonnepanelen plaatsen: panelen monteren op het montagesysteem
 • Afwerken: zoals loodslabben en afwatering afwerken
 • Zonnesysteem installeren: zoals omvormer en bekabeling aansluiten
geintegreerde zonnepanelen
bipv panelen
Toon alle afbeeldingen

Je kunt geïntegreerde zonnepanelen op diverse manieren toepassen. Wat zijn de mogelijkheden van een indak systeem in bestaande woningen, bij een aanbouw of bij nieuwbouw?

Nieuwbouw

Bij nieuwbouw kun je kijken naar de mogelijkheden om geïntegreerde zonnepanelen in het dak te verwerken.

Aan- of opbouw

Ga je een nieuwe aanbouw of opbouw plaatsen? Laat direct zonnepanelen integreren in het dak. Zo weet je zeker dat de aanbouw/opbouw het gewicht van de zonnepanelen aankan, het ziet er strakker uit en je hebt meer mogelijkheden om de zonnepanelen optimaal te plaatsen:

Bestaande woning

Wil je zonnepanelen integreren op het dak van je bestaande woning? Dit is zeker mogelijk, alleen het brengt wat extra kosten met zich mee. Het is nodig om de dakbedekking te verwijderen en het dak voor te bereiden op de indak zonnepanelen. Een specialist kan je vertellen wat je mogelijkheden zijn.

zonnepanelen in dak geintegreerd

Bij het plaatsen van indak zonnepanelen is er veel ontwerpvrijhed. Heb je ook dakramen of dakkapellen op je dak? Er zijn overgangsprofielen beschikbaar, zodat de panelen goed aansluiten op aanwezige objecten in het dak.

Wil je nieuwe dakramen plaatsen met je zonnepanelen? Of een dakkapel installeren? Ook dat is mogelijk. Bekende dakramen merken (zoals Velux, Fakro) hebben een passende oplossing voor PV-integratie. Deze oplossing is makkelijk te integreren met nieuwe of bestaande indak systemen.

Beste geïntegreerde zonnepanelen vinden voor jouw situatie

Ben je op zoek naar een goed indak zonnesysteem voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan bij Slimster. Je komt in contact met vakspecialisten die in jouw regio actief zijn. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden en vergelijk de specialisten op prijs, kwaliteit en service met elkaar. Je beslist uiteindelijk zelf welke specialist het beste bij jouw wensen aansluit.

Direct 662 zonnepaneel aanbieders vergelijken

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal