Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen verhuizen of verplaatsen: kan dat?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Zonnepanelen verhuizen of verplaatsen. Kan dat? In theorie wel. Maar of het in de praktijk altijd de slimste keuze is, is nog maar de vraag. Bovendien zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. We vertellen je in dit artikel graag alles wat je moet weten over het verhuizen of verplaatsen van je zonnepanelen.

zonnepanelen verplaatsen

Zonnepanelen mee verhuizen of niet?

Je het een nieuw huis gekocht en gaat je oude huis met zonnepanelen verkopen. Dan vraag je je wellicht af of het slim is om die zonnepanelen mee te verhuizen? Zo kun je op je nieuwe adres ook weer gebruikmaken van je zelf opgewekte zonne-energie en hoef je niet nog eens een nieuwe installatie aan te kopen. Maar dat is financieel niet altijd even aantrekkelijk. In de meeste gevallen kun je de zonnepanelen beter verkopen aan de nieuwe eigenaar en zelf nieuwe zonnepanelen laten plaatsen.

Nadelen van zonnepanelen mee verhuizen naar een nieuw huis

Zonnepanelen meeverhuizen naar een nieuw huis is in de meeste gevallen minder interessant. Dat heeft verschillende redenen:

 • Je zonnepaneleninstallatie is al een tijdje in gebruik en daardoor ook al voor een deel afgeschreven. Als je de panelen wilt verhuizen, dan zul je daar opnieuw bepaalde kosten voor moeten betalen. Het is de vraag of die kosten nog in verhouding staan met de resterende levensduur van zonnepanelen.
 • Een huis met zonnepanelen verkopen is vaak erg interessant. Het heeft namelijk een positieve invloed op de verkoopprijs. Je kunt extra geld vragen voor de installatie en verdient zo vaak in één klap je investering terug. Misschien zelfs nog wel meer.
 • De ontwikkeling van zonnepanelen gaat razendsnel. Beter nog dan oude panelen mee verhuizen, kun je vaak een geheel nieuwe zonnepaneleninstallatie kopen. De panelen van vandaag de dag zijn vaak goedkoper en de zonnepanelen opbrengst ligt ook nog eens hoger. Win-win!
 • De kans dat het dak van je nieuwe huis precies dezelfde afmetingen heeft, dezelfde ligging ten opzichte van de zon en dezelfde hoek, is zeer klein. Het is daarom vaak beter om helemaal opnieuw te beginnen en de juiste zonnepaneleninstallatie aan te schaffen die is afgestemd op je nieuwe huis.
 • Hoewel het meeverhuizen van je zonnepanelen erg circulair klinkt, is dat niet altijd waar. Er gaan bij de verhuizing ook een aantal onderdelen verloren. Zo wordt bijvoorbeeld de onderconstructie niet hergebruikt. Het kan dus duurzamer zijn om de panelen te laten liggen op jouw oude huis.
Liever nieuwe zonnepanelen plaatsen?
Vind beste deal

Voordelen van nieuwe zonnepanelen plaatsen

Nieuwe zonnepanelen plaatsen heeft veel voordelen, maar kent ook nadelen. We hebben al alle voor- en nadelen van zonnepanelen voor je op een rij gezet, maar hieronder vind je de voordelen ten opzichte van zonnepanelen verplaatsen.

 • Nieuwe zonnepanelen gaan langer mee (gem. 25 jaar) dan de oude zonnepanelen, waarbij het niet zeker is hoe lang de oude zonnepanelen nog mee gaan.
 • Heb je op je nieuwe woning nog geen zonnepanelen en laat je nieuwe zonnepanelen plaatsen, dan stijgt de woningwaarde van je nieuwe huis ook weer.
 • Nieuwe zonnepanelen hebben een hogere rendement dan oude zonnepanelen, waardoor je extra bespaart op je energierekening.
 • De nieuwe zonnepanelen passen perfect voor jouw nieuwe woning, aangezien het legplan op je nieuwe woning is gebaseerd. Hierbij is dus rekening gehouden met het formaat van het dak en ligging van de zonnepanelen.

Is het verhuizen van zonnepanelen mogelijk?

Theoretisch gezien is het verhuizen van je zonnepanelen prima mogelijk. Dat het verhuizen van zonnepanelen niet perse financieel het aantrekkelijkste is, betekent niet dat het niet kan. Het is voor ervaren installateurs zelfs een vrij eenvoudige klus.

Maar wat kost het verplaatsen van zonnepanelen? Goed om te weten is dat je per te verhuizen zonnepaneel ongeveer 50 euro betaalt. Voor een gemiddelde installatie van ongeveer 12 zonnepanelen is dat dus zo’n 600 euro. Voor die prijs wordt ook alle bijbehorende apparatuur meeverhuisd en kun je direct gaan renderen in je nieuwe huis.

Benieuwd naar nieuwe zonnepanelen?
Zonnepanelen prijzen

Zonnepanelen verhuizen: hier moet je op letten!

Heb je besloten je zonnepanelen mee te verhuizen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten ze voor je op een rijtje ter overweging:

 • Het dak: Zorg dat je zeker bent van een goede plaatsing. Het beste resultaat behaal je met een hellingshoek van 35 graden en een oriëntatie op het zuiden. Ook is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg oppervlakte beschikbaar hebt voor alle panelen. Hiervoor kun je het beste professioneel advies inwinnen.
 • Indak zonnepanelen: Wanneer je indak zonnepanelen hebt liggen, dan zul je nieuw dakbedekking moeten laten plaatsen op de plek waar de zonnepanelen gelegen hebben. Dit brengt extra kosten met zich mee.
 • Je energieleverancier: Als je gaat verhuizen dan kun je je huidige energiecontract meenemen. Maar het is ook vaak een goed moment om een nieuw contract af te sluiten. Belangrijk om te vergelijken is de terugleververgoeding. Hoe hoger die is, hoe sneller je de zonnepanelen terugverdient.
 • Een specialist: Zorg er ook voor dat je met een ervaren specialist in zee gaat. Zo weet je zeker dat je zonnepaneleninstallatie op de juiste manier wordt verhuisd en kun je weer zorgeloos gaan renderen. Let op: om de garantie te behouden kan het zijn dat je dit verplicht bij de oude leverancier moet doen.
 • De garantie: Het kan zijn dat de garantie op je zonnepanelen komt te vervallen wanneer je deze verhuisd. Zit je nog binnen de garantietermijn? Informeer dan van tevoren even bij je leverancier of er maatregelen zijn die je kunt nemen om de garantie te behouden.
 • De omvormer: Een omvormer voor zonnepanelen gaat meestal zo’n 8 tot 12 jaar mee. Mocht je daar al bij in de buurt zitten, kan het slim zijn om meteen een nieuwe te installeren. Zo voorkom je binnen afzienbare tijd opnieuw installatiekosten van een nieuwe omvormer, omdat de andere het einde van de levensduur heeft bereikt.
Zonnepanelen laten verplaatsen door zonnepaneel bedrijven
Veel zonnepanelen bedrijven plaatsen alleen nieuwe zonnepanelen. Wil je je bestaande zonnepanelen laten verplaatsen door een bedrijf? Dan adviseren we je om contact op te nemen met het bedrijf die de zonnepanelen geplaatst heeft.

Zonnepanelen laten verplaatsen

Zonnepanelen verhuizen

Wil je jouw zonnepanelen verplaatsen? Omdat je een dakkapel gaat plaatsen, omdat je het dak moet repareren, of omdat je zelfs het hele dak gaat vervangen? Ook dat kan. Je moet dan de omvormer even afsluiten en de kabels loshalen. Vervolgens moet je de panelen loskoppelen van de beugels op het dak. Ook de beugels zelf moet je weghalen om ruimte te maken voor de werkzaamheden, net als het overig montagemateriaal.

Na het uitvoeren van de werkzaamheden kun je het montagemateriaal weer bevestigen. De zonnepanelen monteren. En de installatie terug activeren. Let er ook hierbij wel op dat de garantie op je zonnepanelen bij het verplaatsen kan vervallen. Deze kun je mogelijk behouden als je het demonteren en her-installeren door je leverancier laat doen. Het loont om dit even na te vragen, als je nog in de garantietermijn zit.