Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zonnepanelen plaatsen & aansluiten

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wil je zonnepanelen laten installeren of ben je van plan om dit zelf te doen? Het correct installeren van zonnepanelen heeft invloed op de opbrengst, maar ook op de veiligheid. Maar hoe werkt zonnepanelen aansluiten, wat kost het aansluiten en moet je zonnepanelen aarden?

Hoe gaat zonnepanelen installatie?

De installatie van zonnepanelen bestaat uit de volgende stappen:

 1. Installeren zonnepanelen
 2. Plaatsen omvormer
 3. Aansluiten zonnepanelen op netwerk/omvormer

1. Installeren zonnepanelen op dak/grond

Vaak worden zonnepanelen op schuin dak geplaatst, maar kunnen ook op een plat dak geplaatst worden. Vaak wordt er dan gebruikgemaakt van een speciale constructie om de juiste hoek te creëren. Ook de afstand van de dakrand is erg belangrijk.

Daarnaast kun je ook kiezen om zonnepanelen op een andere plek/manier te plaatsen:

2. Plaatsen omvormer

Zijn de panelen op het dak geplaatst? Dan is het tijd om de omvormer aan te sluiten in de meterkast. Dit kan op een bestaande of nieuwe groep gebeuren, afhankelijk van de hoeveelheid Wp van je zonnepanelen. Is jouw meterkast niet geschikt? Dan kun je je meterkast laten vervangen.

De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte energie van je zonnepanelen wordt omgezet naar wisselstroom: de stroom die gebruikt wordt voor de apparaten in je woning.

Omvormer van zonnepanelen

3. Zonnepanelen aansluiten op netwerk/omvormer

Deze derde stap is een belangrijk onderdeel van de plaatsing van zonnepanelen. Wanneer de panelen niet op het openbare elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten, kan je een eventueel overschot niet terugleveren aan het net. Er wordt vaak een elektricien ingeschakeld voor het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast. Het aansluiten van de zonnepanelen gaat als volgt:

 • Zonnepanelen aansluiten op omvormer
 • Zonnepanelen aansluiten op netwerk
 • Zonnepanelen aarden

Zonnepanelen aarden

Vaak wordt aarding van zonnepanelen volgens de NEN 1010 uitgevoerd. De minimale dikte aarding zonnepanelen is 6 mm2. Het aarden van zonnepanelen kan op verschillende manieren uitgevoerd worden:

 • Via de zonnepanelen omvormer (meest gekozen): Kabels worden aangesloten van het zonnepaneel naar de omvormer. Ook kan er een aardingskabel (ook wel vereffeningsleiding genoemd) op de omvormer aangesloten worden.
 • Aparte aarding zonnepanelen: De aarding van zonnepanelen frames kan via de de buitenkant van de woning lopen. Hierdoor krijg je dus een aparte zonnepanelen aarding.
 • Aarden zonnepanelen via hoofdaarde: De zonnepanelen kunnen ook op de hoofdaarde van het gebouw aangesloten worden. Vaak wordt hiervoor gekozen als er gebruik wordt gemaakt van micro-omvormers.

Moet je zonnepanelen aarden of niet? Ja, sinds januari 2017 is aarding van zonnepanelen verplicht. Voorheen kon dit per installateur erg verschillen, maar werd vanuit kostenoverweging vaak niet geaard. Nu moet je volgens de NEN1010 montagevoorschriften zonnepanelen aarden.

 • Voorkomen statische elektriciteit
 • Bliksemafleiding
 • Geleiden van behuizing

De zonnepanelen hebben een dubbele isolatie, waardoor aarden in principe overbodig is. De metalen onderconstructie zal wel geaard moeten worden.

Vaak wordt de bekabeling van de zonnepanelen om de metalen constructie gelust. Wanneer de bekabeling verouderd, dan kan dit tot kortsluiting leiden en zorgen voor levensgevaarlijke situaties (zoals een brand).

zonnepanelen aansluiten serie of parallel

Kosten zonnepanelen aansluiten meterkast

Wanneer je zonnepanelen laat installeren, dan staan er vaak ook extra kosten van een elektricien op de offerte vermeld voor zonnepanelen aansluiten op bestaande groep. Hieronder vind je de gemiddelde prijs voor zonnepanelen aansluiten op meterkast.

Vakman Prijs*
Zonnepanelen aansluiten door elektricien

€ 200 - 880

* Gemiddelde prijs zonnepanelen aansluiten in zekeringkast, incl. btw en klein materiaal.

Het is verstandig om meerdere installateurs met elkaar te vergelijken. De kosten kunnen namelijk flink verschillen tussen zonnepanelen aansluiten in serie of parallel.

Vrijblijvende zonnepanelen offertes + aansluiten?

zonnepanelen aansluiten in meterkast

Moet ik zonnepanelen altijd laten installeren?

De belangrijkste reden om geen vakman in te schakelen is om kosten te besparen. Zelf aan de slag gaan met de plaatsing van zonnepanelen brengt echter risico's met zich mee. Ons advies is om de zonnepanelen montage altijd te laten doen door een specialist.

Meer informatie?

Meer informatie?

Zonnepanelen installeren is een klus die niet voor iedereen is weggelegd. Maar ben je handig en wil je zelf zonnepanelen plaatsen? Dan is dit mogelijk, houd wel goed rekening met enkele belangrijke punten. Ontdek wat veelgemaakte fouten zijn bij zelf panelen installeren of je een zonnepaneel zelf plaatsen kan en hoe je dit zelf kunt doen.
Risico's zelf zonnepanelen installeren

Waarom zonnepanelen laten aansluiten door installateur?

waarom zonnepaneel aansluiten

Ben je handig, dan kun je eventueel zelf aan de slag. Echter kan een verkeerde installatie en een verkeerde aansluiting leiden tot brandgevaar. Laat daarom zonnepanelen door een ervaren installateur plaatsen, zodat je onveilige situaties en lage opbrengst kunt voorkomen.

Slim besparen
Bij Slimster kom je alleen in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn. Zo kun je eenvoudig besparen.

Beste deal vinden voor aansluiten zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen & aansluiten

Wil je zonnepanelen laten installeren en aansluiten door een ervaren vakman? Via Slimster vraag je vrijblijvend en gratis zonnepanelen offertes aan. Hiermee kom je in contact met meerdere installateurs en worden de aansluitkosten apart op de offerte vermeld. Hierdoor kun je een goede vergelijking maken en vind je eenvoudig de beste deal.

Direct zonnepanelen offertes vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal