Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Salderen zonnepanelen & salderingsregeling

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Stroom terugleveren aan het net: hoe werkt dat? Met zonnepanelen kun je je eigen groene stroom opwekken voor het huishouden of deze opgewekte energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. We leggen je alles uit over energie terugleveren, salderen met zonnepanelen en de salderingsregeling.

Heb je al zonnepanelen?

Ja Nee
Salderingsregeling verdwijnt vanaf 2027
De salderingsregeling wordt per 1 januari 2027 beëindigd. Hierdoor kun je vanaf 2027 niet meer profiteren van het terugleveren met zonnepanelen. Laat daarom snel zonnepanelen plaatsen, zodat je nu nog kan profiteren.

Nu nog profiteren van de salderingsregeling?

 • 982 aangesloten zonnepanelen specialisten.
 • Vergelijk bedrijven die plaatsen in jouw gemeente.
 • Offertes zijn geheel gratis & vrijblijvend.
hoe bereken je teruglevering zonnepanelen

Wat is salderen?

Heb je zonnepanelen op je dak, dan ben je gebruiker én leverancier van stroom. De opgewekte energie kun je gebruiken voor je huishouden. Gebruik je de opgewekte stroom niet en heb je nog geen thuisaccu? Dan wordt dit teruggeleverd aan het net.

Op je energierekening kun je dan zien hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je zelf gebruikt hebt. Het overschot dat je hebt teruggeleverd aan het net wordt dan verrekend met de verbruikte energie. Dit wordt salderen genoemd.

 • Salderen = Geleverde (afgenomen) stroom - Teruggeleverde stroom

Hoe start ik met terugleveren van stroom?

Ga je zelf elektriciteit opwekken, dan ben je wettelijk verplicht deze elektriciteitsopwekker te registreren via Energieleveren.nl. Dit geldt ook voor zonnepanelen.

Nadat je je zonnepanelen hebt aangemeld voor teruglevering, dan kijkt de netbeheerder of je huidige meter geschikt is voor het salderen. Is je huidige meter niet geschikt, dan krijg je de mogelijkheid om (kosteloos) een slimme meter te laten plaatsen.

Daarnaast raden we je aan contact op te nemen met je netbeheerder of energieleverancier voor specifieke vragen over terugleveren en het laten plaatsen van een nieuwe energiemeter.

terugleveren stroom zonnepanelen

Terugleveren stroom zonnepanelen: 2 manieren

Er zijn 2 opties als je met zonnepanelen energie teruglevert aan het net:

1. Jaarlijks meer stroom verbruiken dan opwekken

Verbruik je meer energie dan dat je hebt opgewekt met behulp van zonnepanelen? Dan heb je nog steeds energie nodig van de energieleverancier.

2. Jaarlijks meer stroom opwekken dan verbruiken

Je kunt jaarlijks ook meer energie opwekken dan verbruiken. Het overschot lever je terug aan het elektriciteitsnet. Je teruggeleverde stroom wordt jaarlijks verrekend met de geleverde stroom, wat salderen heet.

Hoe bereken je de opbrengst?
Zonnepanelen opbrengst

Wat gebeurt er na saldering?

 1. Betalen aan energienet
 2. Terugleververgoeding ontvangen

1. Betalen aan energienet

Heeft de energieleverancier meer energie geleverd dan dat jij hebt teruggeleverd? Dan krijg je nog een rekening volgens het normale leveringstarief van de energieleverancier.

stroom terugleveren en gebruiken

Voorbeeld

 • Je wekt 3000 kWh op
 • 500 kWh heb je tijdens het opwekken verbruikt, het restant (2500 kWh) lever je terug
 • Energieleverancier heeft 4000 kWh geleverd
 • Na saldering (4000 – 2500) is er nog 1500 kWh over.

Na verrekening heeft de energieleverancier jou dus 1500 kWh meer gegeven. Deze geleverde energie moet je nog betalen aan de energieleverancier.

2. Terugleververgoeding ontvangen

Lever je op jaarbasis meer stroom terug aan het elektriciteitsnet dan dat je afneemt? Dan krijg je te maken met de salderingsgrens. De salderingsgrens is de geleverde energie van de leverancier: je kunt niet meer stroom salderen dan je geleverd krijgt. Je krijgt daarnaast een ‘terugleververgoeding’ voor de stroom die je meer hebt teruggeleverd dan afgenomen.

Tegenwoordig rekenen veel energieleveranciers ook terugleverkosten voor het terugleveren van opgewekte stroom naar het net. Hierdoor krijg je een lagere terugleververgoeding per kWh.
saldering

Voorbeeld

 • Je wekt 3.000 kWh op 500 kWh heb je tijdens het opwekken verbruikt, het restant (2.500 kWh) lever je terug
 • Energieleverancier heeft 2.000 kWh geleverd
 • Je kunt dus max 2.000 kWh terugleveren
 • 2.000 – 2.500 = 500 kWh kun je niet terugleveren

Na verrekening heb jij 500 kWh meer teruggeleverd dan afgenomen. Dit restant kun je niet salderen, maar je krijgt hier wel een terugleververgoeding over. Houd er rekening mee dat de €0,03 - €0,07 per kWh al redelijk kan zijn. In dat geval ontvang je nog €15 - €35 van de leverancier.

Energie opwekken met zonnepanelen
Gratis offertes
Energie opwekken met zonnepanelen
Gratis offertes
saldering zonnepanelen

Hoe werkt de salderingsregeling van zonnepanelen?

De salderingsregeling van zonnepanelen houdt in dat de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net, wordt verrekend met de geleverde energie. Lever je meer terug dan dat je geleverd krijgt? Dan ontvang je een redelijke terugleververgoeding.

Deze regeling is jaren terug opgesteld om de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Maar zonnepanelen prijzen dalen en de zonnepanelen terugverdientijd daalt. Het financiële rendement van zonnepanelen is volgens de overheid voldoende, zonder de salderingsregeling.

Salderingsregeling in 2024

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 2027 stopgezet. Eerst werd de salderingsregeling niet afgebouwd en was er ook een plan om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen, waarbij in 2025 mensen nog 64 procent van de teruggeleverde stroom mochten salderen, wat tegen 2031 volledig zou worden stopgezet. Maar onlangs is bekend geworden uit het hoofdlijnenakkoord dat per 2027 de salderingsregeling beëindigd wordt.

Maximale uit je zonnepanelen met salderingsregeling halen?

Slimme meter verplicht?
De dubbele meter kan een slimme meter zijn, maar dit is niet verplicht. Je mag nog steeds een slimme meter weigeren bij zonnepanelen.

Zijn zonnepanelen ook aantrekkelijk zonder salderingsregeling?

Salderen zonnepanelen

Een afbouw van de salderingsregeling betekent niet dat zonnepanelen niet meer aantrekkelijk zijn. Er zijn nog steeds veel aantrekkelijke zonnepanelen voordelen.

Daarnaast blijft het aantrekkelijk om alle opgewekte energie zelf te gebruiken. Op dit moment is de ontwikkelingen van thuisaccu's om zonne-energie op te slaan in volle gang en zijn er inmiddels interessante thuisbatterijen beschikbaar.

Veelgestelde vragen over terugleveren met zonnepanelen

Zonnepanelen laten plaatsen met salderingsregeling?

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal