Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Wattpiek zonnepanelen

Pascal van de Beek
Content Specialist
3 minuten

Bij de zoektocht naar de juiste zonnepanelen kom je regelmatig de termen wattpiek (wp) en kilowattuur (kWh) tegen. Wat betekenen deze termen en waarom zijn ze belangrijk bij de aanschaf van zonnepanelen?

Wat betekent Wattpiek bij zonnepanelen?

 • Watt: constante waarde waarmee het vermogen wordt aangeduid, bv van lampen. Zonnepanelen hebben geen ‘vaste’ waarde, waardoor Watt geen goede eenheid is.

 • Wattpiek: het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen van een paneel bij laboratoriumomstandigheden. Vb: een paneel van 320 Wattpiek heeft een piekvermogen van 320 Wp bij de meest ideale omstandigheden.

 • kWh: hoeveel stroom zonnepanelen opwekken wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). In de praktijk wordt het maximale vermogen niet gehaald, waardoor dit vermogen niet gelijk staat aan de werkelijke opbrengst.

Waarom is het aantal Wattpiek bij zonnepanelen belangrijk?

Het aantal Wattpiek geeft aan wat het maximaal vermogen van zonnepanelen is. Dit vermogen in Wattpiek kun je gebruiken voor verschillende berekeningen:

Op zoek naar zonnepanelen installateur?
Vergelijk offertes

Wattpiek omrekenen naar kWh (opbrengst)

Het zonnepanelen vermogen wordt benoemd in Wattpiek en de opbrengst in kWh. Bij de aanschaf van zonnepanelen wil je uiteraard niet alleen het vermogen weten, maar juist de opbrengst is belangrijk. In de praktijk leveren zonnepanelen namelijk nooit de volledige 100% van het piekvermogen. Hoe kun je het aantal Wattpiek omrekenen naar kWh?

In Nederland rekenen we met een gemiddelde opbrengst van 85% van het piekvermogen. Dit betekent dat 1 Wattpiek zorgt voor 0,85 kWh. De verwachte opbrengst is afhankelijk van de ligging, hellingshoek, soort panelen en zonuren. De hoeveelheid zonlicht is afhankelijk van de locatie, ook in Nederland zijn er verschillen:

Het westen heeft doorgaans meer zonlichturen dan het oosten van Nederland. In het westen ligt de gemiddelde opbrengst boven de 85%, in het oosten ligt het juist wat lager.
wattpiek omrekenen naar kwh

Wil je weten hoeveel vermogen je nodig hebt om jouw eigen energieverbruik op te wekken? Dan rekenen we met de omrekenfactor van 0,85 (85%).

Vb: Gemiddeld verbruikt een huishouden in Nederland 3.500 kWh per jaar:

3.500 kWh / 0,85 = 4.118 Wattpiek

Dit betekent dat je gemiddeld 4.118 Wattpiek nodig hebt om 3.500 kWh op te wekken per jaar. Heb je een ander energieverbruik? Dan kun je ook het benodigde vermogen berekenen door het aantal kWh te delen door 0,85.

vermogen zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen vermogen

Hoe zonnepanelen Wattpiek vergelijken?

Ieder zonnepaneel heeft zijn eigen prijs en vermogen. Hoe kun je zonnepanelen van verschillende vermogens en prijzen met elkaar vergelijken? We raden je aan te kijken naar de prijs per Wattpiek. Door de zonnepanelen prijs per Wattpiek te berekenen, kun je ook 600 Wattpiek zonnepanelen systemen vergelijken met 720 Wattpiek zonnepanelen installaties.

Wat zijn meest voorkomende zonnepanelen vermogens?

In Nederland zie je meestal zonnepanelen met 275 tot 320 Wattpiek. Heb je niet genoeg ruimte voor het aantal benodigde panelen om voldoende stroom op te wekken? Dan kan een premium paneel met meer vermogen een optie zijn. Het kost wat meer, maar je hebt minder panelen nodig voor eenzelfde vermogen.

Standaard zonnepanelen

 • 275 Wp zonnepaneel
 • 290 Wp zonnepaneel
 • 300 Wp zonnepaneel
 • 310 Wp zonnepaneel
 • 320 Wp zonnepaneel
 • 325 Wp zonnepaneel

Premium zonnepanelen

 • 330 Wp zonnepaneel
 • 340 Wp zonnepaneel
 • 350 Wp zonnepaneel
 • 380 Wp zonnepaneel

Vind beste installateur voor nieuwe zonnepanelen

Wattpiek zonnepanelen

Wil je een zonnepanelen installatie laten plaatsen? Schakel dan de hulp in van een vakkundige installateur. Deze zonnepanelen expert adviseert je over de beste opties voor jou. Welk vermogen heb je nodig, hoeveel panelen heb je nodig en hoe kun je deze panelen het beste laten plaatsen? Ook kan een expert je helpen met de keuze voor het soort zonnepanelen. Zo vind je de beste zonnepanelen voor jou. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en kom in contact met installateurs die in jouw regio actief zijn:

Direct 985 zonnepaneel installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal