• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Soorten zonnepanelen

  Soorten zonnepanelen

  Vergelijk gratis offertes
  Gratis & vrijblijvend
  Ga naar

  Wil je jouw woning verduurzamen en denk je erover om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Er zijn verschillende soorten zonnepanelen verkrijgbaar. Welk materiaal kies je? Wat kies je op het gebied van zonnepanelen prijzen, rendement of vermogen?

  Soorten zonnepanelen vergelijken

  Soort zonnepanelen
  Prijs
  Rendement per Wp
  Rendement per m2
  Uiterlijk
  Kenmerken
  Mono zonnepanelen €€ + ++ Zwart of donkerblauw Ideaal voor kleine daken en bij direct licht.
  Poly zonnepanelen +- + Blauw Ideaal voor grotere daken en bij diffuus licht.
  Dunne film zonnepanelen +- - Diepzwart Buigzaam, minder temperatuurgevoelig.
  Zonnepanelen installateurs vergelijken

  Welke materialen zonnepanelen?

  • Kristallijn zonnepanelen
   Kristallijn zonnepanelen bestaan uit geschakelde zonnecellen van zuiver silicium. Er zijn 2 soorten kristallijn zonnepanelen: polykristal zonnepanelen en monokristal zonnepanelen.
  • Dunne film zonnepanelen
   Een moderne versie van dunne film zonnepanelen zijn CIS zonnepanelen. Hier is amorf silicium vervangen door zwaardere metalen, die zonlicht efficïenter omzetten naar elektriciteit. Amorfe zonnecellen zijn ook gemaakt van dunne film, maar hebben doorgaans een iets minder rendement dan CIS panelen. Vooral bij diffuus licht en hogere temperaturen zijn de CIS panelen interessant.

  Welke kleur zonnepanelen?

  Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar blauwe en zwarte zonnepanelen komen het meeste voor. Wat zijn de verschillen tussen deze kleuren en welke soort panelen zijn het beste voor jou? Ontdek alles over het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen.

  Soorten zonnepanelen: welk rendement?

  De zonnepanelen opbrengst wordt uitgedrukt in kWh. Maar wat leveren zonnepanelen je op?

  • Rendement per m2: monokristallijn zonnepanelen hebben het beste rendement per m2 dakoppervlak. Hierdoor zijn dit goede zonnepanelen als je weinig dakoppervlak hebt en iedere m2 optimaal wilt benutten.
  • Rendement per Wp: polykristallijn zonnepanelen hebben een beter rendement per Wattpiek. Deze panelen zijn hierdoor vooral geschikt op grotere daken, waar je veel panelen kunt plaatsen.

  Hoe beter het rendement en de opbrengst, hoe sneller je de investering van je zonnepanelen terugverdient. Ontdek hoe je de zonnepanelen terugverdientijd kunt berekenen.

  Zonnepanelen installateurs vergelijken

  Zonnepanelen met glas-folie of glas-glas?

  soorten opbouw zonnepanelen

  Opbouw glas-folie

  1. Glas
  2. Lijmlaag
  3. Zonnecellen
  4. Lijmlaag
  5. Folie

  Opbouw glas-glas

  A. Glas
  B. Lijmlaag
  C. Zonnecellen
  D. Lijmlaag
  E. Glas

  Van oorsprong hebben zonnepanelen glas aan de voorkant en folie aan de achterkant. Tegenwoordig zijn er ook glas-glas zonnepanelen verkrijgbaar: de kosten hiervan zijn hoger, maar de opbrengst van zonnepanelen neemt minder snel af.

  Transparantie van zonnepanelen

  Zonnepanelen doorzichtigheid

  Een ander voordeel is dat je bij glas-glas zonnepanelen de mate van transparantie kunt bepalen. Dit maakt zonnepanelen interessant op plekken waar je ook nog daglicht in huis wilt. Denk bv. aan zonnepanelen op een veranda zonnepanelen op een serre.

  Niet transparante zonnepanelen

  Niet doorzichtige zonnepanelen zijn de 'gewone' zonnepanelen waar je niet doorheen kunt kijken. Niet transparante zonnepanelen zijn zowel geschikt voor glas-glas zonnepanelen als met glas-folie afwerking.

  Semi transparante zonnepanelen

  Semi doorzichtige zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen waar je gedeeltelijk doorheen kunt kijken. Door een extra proces tijdens de productie van de zonnepanelen wordt een gedeelte van de zonnecellen weggelaserd, waardoor ze gedeeltelijk lichtdoorlatend zijn.

  Transparante zonnepanelen

  Doorzichtige zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen die volledig lichtdoorlatend zijn. Tijdens het extra proces worden zo veel mogelijk zonnecellen weggelaserd, waardoor je door de zonnepanelen heen kunt kijken.

  Beste soort zonnepanelen vinden voor jouw dak?

  Wil je weten welke soorten zonnepanelen het beste zijn voor jou? Ben je op zoek naar een betrouwbare installateur die jouw nieuwe zonnepanelen kan monteren? Bij Slimster kom je eenvoudig in contact met bedrijven die in jouw regio actief zijn. Je kunt deze vakmannen vergelijken op basis van prijs en kwaliteit, en beslist zelf wie jouw opdracht krijgt.

  Direct 406 zonnepaneel installateurs vergelijken

  Energiecontrol Duurzame energie
  Solar2enjoy Zonnepanelen
  Zonnemarkt Zonnepanelen
  Kroon Zonnepanelen
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal