Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Levensduur zonnepanelen

Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
3 minuten

Wil je zonnepanelen kopen en ben je benieuwd hoe lang deze zonnepanelen meegaan? We vertellen je alles over de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, de garantie van de installatie én hoe je de levensduur kunt verlengen.

Hoe lang gaan zonnepanelen en omvormer mee?

De levensduur van zonnepanelen bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Levensduur zonnepanelen
  2. Levensduur omvormer
levensduur omvormer en zonnepanelen

Zonnepanelen: hoe lang gaan ze mee?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Zonnepanelen ontwikkelen zich echter in een rap tempo, waardoor er al verschillende zonnepanelen op de markt zijn met een langere levensduur. De levensduur van zonnepanelen is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen en omvormer, en ook speelt het onderhoud een belangrijke rol.

De gemiddelde levensduur van 25 jaar voor zonnepanelen is een inschatting. Er zijn zonnepanelen soorten op de markt die langer meegaan:

Ontvang zonnepaneel offertes inclusief uitgebreid advies

Wat is de levensduur van een omvormer?

Een omvormer gaat minder lang mee dan zonnepanelen, maar wat is de gemiddelde levensduur van een omvormer? Gemiddeld gaat een omvormer 10 – 15 jaar mee. Het is dus nodig om iedere 10 – 15 jaar de omvormer te vervangen, voor een optimale werking van zonnepanelen

Zonnepanelen laten plaatsen?
Vind beste deal
zonnepanelen hoe lang gaan ze mee

Economische levensduur zonnepanelen

Hoe lang werken zonnepanelen naar behoren en hebben ze voldoende rendement? De economische levensduur van zonnepanelen geeft aan hoe lang zonnepanelen economisch verantwoord gebruikt kunnen worden. Deze economische levensduur is gemiddeld 25 jaar. Na deze periode nemen het rendement en de efficiëntie flink af.

De economische levensduur is doorgaans langer dan de terugverdientijd van zonnepanelen.

Technische levensduur zonnepanelen

Na hoeveel tijd gaan zonnepanelen echt kapot? Dit is de technische levensduur. Deze technische levensduur van zonnepanelen kan verlengd worden door goed onderhoud en het tijdig vervangen van versleten onderdelen. In de praktijk ligt de technische levensduur van zonnepanelen vaak boven de 25 jaar, het kan wel 35-40 jaar zijn. Maar het rendement en efficiency nemen dan vaak zodanig af, dat het de vraag is of de panelen nog efficiënt genoeg zijn.

Vermogensgarantie zonnepanelen

Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Deze hoeveelheid elektriciteit (het vermogen) neemt langzaam af. Fabrikanten geven garantie op het vermogen van zonnepanelen: de vermogensgarantie of opbrengstgarantie.

Doorgaans wordt er een vermogensgarantie van 80% gegeven na 25 jaar. Dit houdt in dat de fabrikant garandeert dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van de originele opbrengst opleveren. De exacte opbrengstgarantie kan verschillen per fabrikant. Informeer altijd naar de garantie van zonnepanelen bij de installateur.

Productgarantie van zonnepanelen
Koop je zonnepanelen, dan ontvang je ook productgarantie. De standaard productgarantie is 5 jaar, maar dit kan variëren per merk en soort. Ook omvormers en bevestigingsmateriaal hebben doorgaans een productgarantie van 5 jaar.

Kan ik levensduur zonnepanelen verlengen?

Je wilt uiteraard zo lang mogelijk genieten van je zonnepanelen. Maar kun je de levensduur van zonnepanelen verlengen?

  • Zonnepanelen onderhouden
  • Zonnepanelen monitoren

Het antwoord is: ja, door goed onderhoud. Iedere 1-2 jaar je zonnepanelen schoonmaken draagt bij aan de levensduur en prestatie van de zonnepanelen. Zelf zonnepanelen schoonmaken is mogelijk, maar schakel voor het beste resultaat (en meest veilig!) de hulp in van een schoonmaakbedrijf.

Zonnepanelen monitoren

Houd bij wat de zonnepanelen jaarlijks opbrengen en kijk of dit in lijn is met de verwachting. Merk je dat het zonnepanelen rendement tegenvalt, dan kan je met deze data aan de bel trekken bij de installateur of fabrikant.

Wanneer zonnepanelen vervangen?

Levensduur zonnepanelen

Leveren je zonnepanelen niet meer voldoende op of zijn ze kwalitatief versleten? Laat dan je zonnepanelen vervangen. Als de rest van het zonnesysteem nog goed is, kan het voldoende zijn enkel de panelen te vervangen. Een specialist kan je hierover adviseren.

Vraag gratis en vrijblijvend zonnepanelen offertes aan bij Slimster. Heb je nog geen zonnepanelen en wil je deze wel aanschaffen? Vraag ook dan offertes aan!

Direct zonnepanelen installateurs vergelijken

Zonnepanelen Noord
Zonnepaneel Gelderland
Zelfstroom
Wattopjedak
Veranderstroom
Sunleaves Solar
SunDynamics
SinneSysteem
Opwekken.com
Helios Solar
Heel Nederland Duurzaam
DHI Techniek
Atlas Power
Het Zonnepanelenhuis
Metis Green
Suntek Solar
Kuyt Dienstverlening
ESS Zonnepanelen
ZonderGas
Hydro Solar
Hoppenbrouwers Techniek
Qubiqs Zonnepanelen
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal