Gratis zonnepanelen offertes?
Gratis & vrijblijvend

Zijn je zonnepanelen verzekerd (op een plat dak)?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Heb je zonnepanelen op je dak liggen of ben je van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het wel fijn om te weten dat zonnepanelen vaak standaard verzekerd zijn in de opstalverzekering, maar dit is niet altijd het geval. In deze blog vertellen we je meer over wanneer zonnepanelen wel binnen de verzekering vallen en waar je rekening mee moet houden.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Het is verstandig om zonnepanelen te verzekeren voor situaties zoals brand, diefstal of schade door slecht weer. Vaak zijn zonnepanelen hiervoor al verzekerd en heb je geen aparte verzekering nodig. Maar waar hangt het vanaf?

 • Heb je een koopwoning, dan heb je vaak een opstalverzekering. Vaak vallen zonnepanelen onder deze verzekering. Raadpleeg de polisvoorwaarden of neem voor de zekerheid contact op met je verzekeraar om dit na te vragen.
 • Heb je een huurhuis? Dan kun je de zonnepanelen meeverzekeren op je inboedelverzekering onder het ‘huurdersbelang’. Hiermee verzeker je alle verbeteringen aan je huis die je zelf hebt aangebracht en maakt het vaak niet uit of je een plat dak of schuin dak hebt.
wanneer zonnepanelen verzekerd

Zonnepanelen verzekeren met opstalverzekering

Ben je een woningeigenaar, dan heb je waarschijnlijk een opstalverzekering. Deze verzekering geldt voor alles wat aan het huis vastzit. Zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd vallen dan onder de opstalverzekering. Tegenwoordig zijn er veel moderne opstalverzekeringen die ook zonnepanelen dekken die niet vastzitten aan het huis. Het is daarom misschien handig om te kijken of je niet beter van opstalverzekeraar zou kunnen veranderen.

Hieronder vind je een overzicht wanneer zonnepanelen onder de opstalverzekering vallen:

 • Zonnepanelen op schuin dak: vastgeschroefd
 • Zonnepanelen op plat dak: vastgeschroefd
 • Zonnepanelen op plat dak: losliggend met tegels
Beste deal vinden?
Opstalverzekering vergelijken
zonnepanelen verzekeren

Waar zijn mijn zonnepanelen verzekerd?

Er zijn steeds meer verzekeringsmaatschappijen die geen onderscheid maken tussen zonnepanelen op plat dak en zonnepanelen op schuin dak. Bijna alle opstal- of woonhuisverzekeringen dekken standaard zonnepanelen, ongeacht hoe ze bevestigd zijn.

Raadpleeg de polisvoorwaarden van jouw verzekeringsmaatschappij om het zeker te weten. Als er niets in de polisvoorwaarden vermeld staat, dan is het de moeite waard om contact op te nemen met je verzekeraar en te benadrukken dat vrijwel alle andere verzekeringsmaatschappijen wel zonnepanelen verzekeren ongeacht montagewijze.

Zonnepanelen worden o.a. standaard verzekerd bij:

 • Interpolis verzekeringen
 • Centraal Beheer
 • OHRA verzekeringen

Met een woonverzekering bij een van deze verzekeraars zit je dus goed en zijn zonnepanelen op je dak standaard meeverzekerd. Je hoeft de zonnepanelen dus ook niet apart aan je verzekeraar door te geven. Het is wel verstandig om dit nog extra te controleren bij jouw verzekeringsmaatschappij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Waarvoor zijn mijn zonnepanelen verzekerd?

Vaak zijn zonnepanelen voor veel dingen verzekerd, waaronder diefstal, evenals schade door hagel, brand en storm. Bij stormschade geldt er wel een eigen risico. Stel dat er tijdens een storm een boom op je huis valt en je panelen vernielt, dan wordt dit ook gedekt door de opstalverzekering.

Veel verzekeraars beschouwen zonnepanelen als een onderdeel van het verzekerde huis.
De dekking vanuit de verzekeraar kan wel weer verschillen. Sommige verzekeraars dekken microcracks (kleine onzichtbare haarscheurtjes op de zonnepanelen) en misgelopen opbrengst wanneer zonnepanelen tijdelijk niet actief waren.

Uiteraard doet niet elke verzekeraar dit en hebben we een overzicht voor je gemaakt met de dekking per verzekeraar.

Verzekeraar Microcracks Misgelopen opbrengst Op plat dak* In de tuin
A.S.R.
ABN AMRO
Aegon Onbeperkt
Allianz Onbekend Onbekend
ANWB
Aon
Centraal Beheer
De Goudse
Hema
ING
InShared
Interpolis
Klaverblad
Nationale Nederlanden
NH1816 Onbekend Onbekend
OHRA Max. 26 weken
Rhion
Unigarant
Univé
ZLM

* Zonnepanelen op plat dak van een bijgebouw, zoals een schuur, die niet ‘nagelvast’ zijn.

Op zoek naar de beste prijs?
Opstalverzekering vergelijken

Zonnepanelen verzekeren tegen diefstal

Stel: je zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering en worden gestolen, wat dan? Bij veel verzekeraars heb je alleen recht op een vergoeding als er sprake is van inbraakschade en dat is bij diefstal van zonnepanelen vaak niet aanwezig. Informeer altijd bij je verzekeraar wat de voorwaarden zijn van jouw opstalverzekering.

Dekking bij natuurrampen

Niet alle verzekeraars dekken schade bij natuurrampen. Toch is er in Nederland kans op stormschade en krijgen zonnepanelen hiermee te maken. Check bij je verzekeraar of jouw zonnepanelen verzekerd zijn bij stormschade. Is dit niet het geval, dan kan een losse verzekering verstandig zijn.

zonnepanelen verzekering

Wat kost een verzekering van zonnepanelen?

Een aparte verzekering voor zonnepanelen kost ongeveer € 500 voor 10 jaar. Dit is ongeveer € 50 per jaar. Als de zonnepanelen meer waard zijn dan € 25.000, dan wordt de premie vaak hoger.

Ze bieden dan wel een uitgebreide dekking voor jouw zonnepanelen. Ze beschermen tegen diefstal zonder inbraakschade en schade veroorzaakt door natuurrampen, zoals een zware storm of hagel. Bovendien dekken ze ook het verlies aan productie als de zonnepanelen uitvallen.

Wanneer aparte verzekering afsluiten voor zonnepanelen?

Wanneer is het verstandig om een losse verzekering af te sluiten?

 • Zonnepanelen niet verzekerd bij stormschade
 • Zonnepanelen niet verzekerd bij diefstal zonder inbraakschade
 • Zonnepanelen vallen niet onder opstalverzekering

Eisen verzekering zonnepanelen

Zonnepanelen verzekeren

Per verzekeraar kan de verzekering van zonnepanelen dus verschillen en dit heeft onder andere met de montage van zonnepanelen te maken. Wanneer de zonnepanelen gemonteerd zijn op een schuin dak, dan zitten deze ‘nagelvast’ aan je huis, waardoor de zonnepanelen vaak onder je opstalverzekering vallen en standaard meeverzekerd zijn.

Liggen je zonnepanelen op een plat dak, dan staan deze vaak los, waardoor de zonnepanelen niet onder je opstalverzekering vallen. Bij sommige verzekeraars zijn deze zonnepanelen die op de grond staan of op een plat dak staan niet of slechts beperkt gedekt.

Een andere eis die verzekeraars stellen is dat de zonnepanelen door een gecertificeerd zonnepanelenbedrijf gemonteerd zijn. Wanneer je zelf zonnepanelen gaat installeren, dan zijn deze niet verzekerd. Vraag daarom vrijblijvend zonnepanelen offertes aan en kom in contact met zonnepaneel specialisten die zonnepanelen installeren.

Veelgestelde vragen zonnepanelen verzekeringen