Waarom vallen mijn zonnepanelen uit bij zonnig weer?

Waarom vallen mijn zonnepanelen uit bij zonnig weer?
Marvin Grouw
Content Manager
2 minuten

Steeds meer Nederlanders hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in zonnepanelen. Door jouw eigen energie op te wekken kun je flink wat kosten besparen. Tenminste, als het systeem blijft werken. Hoe kan het dat je steeds vaker hoort dat zonnepaneleninstallaties uitgaan?

Zonnepanelen doen het niet

De reden dat jouw installatie op dit moment uit is gegaan kan verschillend zijn. Is de omvormer kapot? Zijn de panelen aan vervanging toe? Kabels beschadigd? Laat jouw installatie nakijken. Of is het een mooie zonnige dag? Want ja, ook die laatst genoemde reden kan de oorzaak zijn van een niet werkende zonnepaneleninstallatie.

overbelasting energienet

Wat is netcongestie?

Netcongestie is de overbelasting van het energienet die ontstaat door de massale verduurzaming in Nederland. Op een mooie zonnige dag creëren alle zonnepanelen samen op hetzelfde moment enorm veel energie. Het huidige net is nog niet aangepast op deze hoeveelheid hernieuwbare energie. De elektriciteit kan nergens heen. Effect: uit veiligheid gaan omvormers uit en het systeem kan geen zonne-energie opwekken.

Zonnepaneleninstallatie schakelt zelf uit

Op zo’n mooie zonnige dag met veel zonuren kan het dus gebeuren dat jouw zonnepaneleninstallatie uit veiligheid uitgaat. Met name als in jouw regio weinig ruimte is op het elektriciteitsnet. De krapte op het net verschilt per regio. Je kunt dit bekijken op de netcongestiekaart van Nederland.

Schakelt jouw omvormer uit door overbelasting van het net? De omvormer gaat vanzelf weer aan wanneer de situatie op het net weer veilig genoeg is om energie te leveren. Jij hoeft dus niets te doen.

Kan ik ervoor zorgen dat mijn zonnepanelen blijven werken?

Netbeheerders in Nederland zijn er hard mee bezig om het energienet uit te breiden. Helaas is dit een enorme klus. De komende jaren zal dit probleem nog aanwezig zijn. Een goede oplossing hiervoor is om zelf energie op te slaan met een thuisaccu. Je kunt dan blijven opwekken èn de opgewekte energie later gebruiken.

Ik heb nog geen zonnepanelen, is investeren slim?

Het zou goed kunnen dat het probleem van netcongestie in jouw regio niet aan de orde is. Neem contact op met jouw netbeheerder en vraag hiernaar. Sowieso is investeren in een zonnepaneleninstallatie slim, gezien de stijgende gasprijzen en de stimulering tot gasloos wonen. Een thuisaccu kan altijd een oplossing zijn voor de zonnige dagen.

Wil jij een zonnepaneleninstallatie laten plaatsen?
Gratis offertes

Energie opslaan is dé oplossing

Waarom vallen mijn zonnepanelen uit bij zonnig weer?

Schakelt jouw zonnepaneleninstallatie steeds uit op een dag dat je juist veel energie kunt opwekken? Overweeg dan om in een thuisaccu te investeren. Zo kan jij de overcapaciteit van jouw zonnepanelen opslaan. ‘s Avonds als de zon onder is gegaan -en jij energie nodig hebt voor koken, verlichting etc.- kun jij de energie daarvoor uit jouw thuisbatterij halen.

Netcongestie voorkomen door energie opslaan?
Gratis thuisaccu offertes