Gratis duurzaam offertes?
Gratis & vrijblijvend

Gasloos wonen

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

Gasloos wonen: waarom is dit nodig en hoe doe je dat? Als je van het gas af wilt, zijn er verschillende stappen nodig om dit te bereiken. Welke stappen dit zijn, is afhankelijk van de huidige situatie van de woning en jouw wensen.

gasvrij wonen

Waarom huis gasloos maken?

  • Gas raakt een keer op (fossiele brandstof)
  • Stijgende energiebelasting
  • Stijgende gasprijs
  • CO2 voetafdruk verkleinen
  • Steeds meer afhankelijk van buitenlands gas
  • Lagere energiekosten door zelf energie opwekken
In het Klimaatakkoord (2019) is vastgelegd dat Nederland in 2030 minimaal 49% minder CO2-uitstoot moet hebben dan in 1990. Ook moeten in 2030 1,5 miljoen bestaande woningen van het gas af zijn. Om klaar te zijn voor een alternatief van aardgas, is een zekere mate van isolatie nodig. Woningen isoleren wordt daarom ook aangemoedigd vanuit de overheid. Dit zien we onder meer terug in de subsidies en beschikbare financieringsmogelijkheden.
Maak gebruik van subsidies waar mogelijk!
Voor verschillende duurzame maatregelen kan je subsidie krijgen. Hierdoor verdien je de investering nog sneller terug.

Stappen voor gasloos huis

Wil jij je bestaande woning gasvrij maken & gasloos wonen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Je hoeft zeker niet ineens van het gas af. Om de investeringen te spreiden, kun je stap voor stap van het gas af:

  1. Woning isoleren
  2. Efficiënter verwarmen met gas
  3. Elektrisch verwarmen
  4. Elektrisch koken

1. Gasverbruik verlagen door isolatie

gasloos wonen isolatie

Heeft jouw woning isolatie? Ongeïsoleerde woningen zorgen voor veel warmteverlies, wat betekent dat er meer gestookt moet worden. Door je woning goed te isoleren, schroef je het gasverbruik al flink terug. Andere duurzame en gasloze maatregelen hebben weinig nut als de woning niet geïsoleerd is.

  • Check isolatie van woning: achterhaal in welke mate je woning geïsoleerd is.
  • Verbeter isolatie van woning: laat je woning isoleren of verbeter de aanwezige isolatie.
Laat je jouw huis isoleren? Zorg dat er voldoende ventilatie in huis is.
Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker de ventilatie is.
Meer informatie?
Ventilatie

2. Efficiënter verwarmen met gas

gasloos wonen

Is je woning goed geïsoleerd? Dan kun je lage temperatuur verwarming (ltv) gebruiken in huis. Bij lage temperatuur verwarming is het belangrijk dat het afgiftesysteem een groot oppervlak heeft. Zo wordt de warmte gelijkmatig verspreid. De meest bekende variant is vloerverwarming.

Bij LTV kun je jouw huis uitstekend op een constante temperatuur houden, ook ’s nachts hoeft de verwarming maar 1 of 2 graden lager. Constant en gelijkmatige verwarmen op lage temperatuur is energiezuiniger dan de normale centrale verwarming met een hoge aanvoertemperatuur.

Tip: ga je jouw vloer vervangen? Dat is een ideaal moment om vloerverwarming te laten plaatsen.

Lage temperatuur verwarming is alleen interessant als je huis geïsoleerd is. In slecht geïsoleerde woningen krijg je te maken met veel warmteverlies.

3. Elektrisch verwarmen

gasverbruik woning verlagen

Is het tijd om de cv-ketel te vervangen? Dan zijn er diverse mogelijkheden om minder gas te verbruiken. Je kunt kiezen voor volledig gasloze oplossingen en je huis elektrisch verwarmen. Er zijn ook oplossingen die stapsgewijs richting gasloos verwarmen gaan.

Nieuwe hr-ketel met slimme thermostaat

Vervang je oude ketel voor een nieuwe hr-ketel met slimme thermostaat. Je hebt nog steeds gas nodig, maar de nieuwe hr-ketel gaat zuiniger om met gas.

Elektrische cv-ketel

Je kan een elektrische cv-ketel installeren. Houd er wel rekening mee dat deze elektrische ketel gasloos is, maar niet erg rendabel. Een elektrische cv-ketel is enkel geschikt voor een klein aantal huishoudens, ontdek hier waarom:

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Een hybride warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en zet dit om naar energie. Deze energie wordt gebruikt om het huis te verwarmen en/of warm water te regelen. De cv-ketel springt bij wanneer dit nodig is. Je verbruikt minder gas voor de verwarming van je huis, maar hebt het deels nog wel nodig.

Volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp vervangt de cv-ketel. Je hebt geen gas meer nodig om je huis te verwarmen en/of het verwarmen van tapwater.

Zonneboiler

Een zonneboiler levert vooral in de zomer voldoende zonne-energie om de woning te verwarmen. Je hebt altijd een naverwarmer nodig, om bij te springen wanneer de zonneboiler niet voldoende opbrengt. Als naverwarmer kun je een cv-ketel gebruiken (gas) of kiezen voor een warmtepomp (elektriciteit). Je kunt dus uitstekend een zonneboiler combineren met warmtepomp, mits je woning goed geïsoleerd is.

Vloerverwarming

Met elektrische vloerverwarming kun je gasloos wonen. Door te kiezen voor infrarood vloerverwarming heb je geen gas meer nodig om je woning gasloos te verwarmen. Dit vervangt dus de ouderwetse radiatoren.

Zoek ook uit of je gebruik kunt maken van een warmtenet (stadsverwarming of blokverwarming genoemd). Komt er een warmtenet, dan heb je geen warmtepomp nodig.

4. Elektrisch koken

gasloze woning

Kook je nog op gas? Dan is gasvrij koken ook een stap richting gasloos wonen. Elektrisch koken wordt steeds populairder. Het gasverbruik met koken op gas is niet extreem hoog, maar koken op inductie is een mooie laatste stap rchting gasloos wonen.

Tip: ga je de keuken renoveren? Stap dan over op elektrisch koken / koken op inductie.

Energieverbruik gasloos huis

Ga jij (stapsgewijs) van het gas af? De gasloze oplossingen leiden doorgaans tot meer stroomverbruik. Je elektriciteitsverbruik neemt dus toe als je gasloos wilt wonen. Gelukkig zijn er enkele oplossingen om de energierekening in toom te houden, door zelf energie op te wekken.

Zonne-energie opwekken met zonnepanelen

Laat zonnepanelen plaatsen en wek je eigen elektriciteit op. Je kunt deze stroom gebruiken voor de warmtepomp, waardoor deze warmtepomp niet leidt tot een hoge energierekening. Het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen is een populaire oplossing om het toenemende elektricteitsverbruik op te vangen.

Zonnewarmte gebruiken met zonneboiler

Een zonneboiler kan het huis verwarmen en warm (tap)water leveren op een duurzame manier. Combineer je een zonneboiler en warmtepomp, dan scheelt dit in de stroomkosten. De warmtepomp hoeft dan alleen te werken op de momenten dat de zonneboiler niet genoeg oplevert.

Huis gasloos maken door expert

Gasloos wonen

Wil je jouw huis verwarmen zonder gas en ook verder geen gas meer nodig hebben? Van het gas af gaan, is een project met meerdere stappen. Schakel de hulp in van een ervaren specialist. Deze specialist kan je adviseren over de mogelijkheden op basis van je huidige situatie. Een goed plan van aanpak is namelijk belangrijk als je een gasloze woning wilt realiseren.

Ga je het huis verduurzamen en wil je daarom van het gas af?

Hoe huis duurzaam maken?
Huis verduurzamen