Infrarood vloerverwarming

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wil je jouw vloer op een comfortabele en gelijkmatige manier verwarmen? Naast warm water vloerverwarming en elektrische vloerverwarming kan je ook gaan voor infrarood vloerverwarming. Met deze methode verwarm je jouw vloer en (deel van de) woning met behulp van infrarood straling.

Voordelen ir vloerverwarming

 • Korte opwarmtijd
 • Weinig opbouwhoogte
 • Onder diverse vloeren mogelijk
 • Eenvoudige installate
 • Betere luchtvochtigheid
 • Aangename gevoelstemperatuur
 • Constante temperatuur in ruimte

Nadelen ir vloerverwarming

 • Vooral als bijverwarming
 • Vooral in kleine ruimtes
 • Niet altijd de beste optie

Wat is infrarood vloerverwarming?

Gasloos je woning verwarmen? Dan is infrarood vloerverwarming een optie. Bij infrarood vloerverwarming worden er infrarood matten onder je afwerkvloer geplaatst die werken op elektriciteit. Deze matten worden ook wel infrarood folie genoemd.

Infrarood vloerverwarming verwarmt niet de lucht in een ruimte, maar de objecten en personen. Vervolgens stralen de objecten de opgeslagen warmte af. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige warmteafgifte. Bij ir vloerverwarming verwarmen de infrarood matten de vloer. De vloer geeft op zijn beurt de warmte af aan de omgeving.

Let op: Het is belangrijk dat de warmte uit de vloer weg kan, om schade aan folie of vloer te voorkomen. Ir vloerverwarming is dus alleen mogelijk in ruimtes zonder vloerkleden en met meubels die op poten staan.

wat is infrarood vloerverwarming

Hoe werkt infrarood verwarming vloer?

Hoe werkt de techniek van infrarood vloerverwarming? De infraroodstraling wordt opgewekt met behulp van een koolstof element in de infrarood matten. Dit koolstof element (carbonvezel) wekt infrarood straling op zodra er stroom door het element gaat. De koolstofvezels staan in verbinding met een zilveren strip, die op zijn beurt weer in contact staat met een koperen strip. Op deze manier kan de infrarood warmte worden afgegeven.

Het bereik van infrarood vloerverwarming is slechts een paar meter, maar meer is niet nodig. De infrarood verwarming geeft de warmte namelijk af aan de vloer. De opgewarmde vloer geeft de warmte gelijkmatig af, waardoor een aangename temperatuur ontstaat in de ruimte.

Kosten infrarood vloerverwarming leggen

Soort Gemiddelde prijs
Infrarood vloerverwarming (incl. leggen) € 50 - 100 per m2
Extra isolatie van vloer € 25 - 30 per m2
Thermostaat € 150 - 200 per stuk

Wat kost infrarood vloerverwarming? De prijs van infrarood vloerverwarming is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het vloeroppervlak, de grootte van de te verwarmen ruimte en het soort verwarming (hoofd- of bijverwarming). Gemiddeld kost ir vloerverwarming € 50 – 100 per vierkante meter, inclusief plaatsing. Zijn er extra werkzaamheden nodig, zoals vloerisolatie of het vlak maken van de ondergrond? Houd dan rekening met een meerprijs. Laat je altijd goed adviseren over de mogelijkheden om infrarood vloerverwarming te plaatsen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

IR vloerverwarming offertes vergelijken

Veelgestelde vragen over infrarood vloerverwarming

opbouw infrarood vloerverwarming

Toepassingen infrarood vloerverwarming

Infrarood vloerverwarmng is vooral geschikt in kleinere ruimtes. Denk aan een eetkamer, kantoor of hobbyruimte. In grote ruimtes is het niet energie-efficiënt om ir vloerverwarming te plaatsen. Elektrische vloerverwarming of warm water vloerverwarming zijn dan betere opties. Wil je vloerverwarming in de badkamer? Dan is ir vloerverwarming helaas minder geschikt. Kijk naar andere soorten vloerverwarming of naar infrarood panelen aan de wand of het plafond.

Infrarood vloerverwarming verbruik

Hoe zit het met het verbruik van infrarood vloerverwarming? Infrarood vloerverwarming is vooral efficiënt in kleinere ruimtes. In grote ruimtes werkt infrarood vloerverwarming doorgaans minder efficiënt, tenzij de woning zeer goed geïsoleerd is. Heb je een oudere woning en is je woning slechts redelijk geïsoleerd? Dan is er een hoog infrarood vloerverwarming verbruik, waardoor er opties zijn die meer besparing opleveren.

ir vloerverwarming leggen

Infrarood vloerverwarming laten leggen of zelf doen?

Infrarood vloerverwarming leggen? Schakel de hulp in van een ervaren installateur. Zelf doen klinkt als een voordelige optie, maar een foutje is snel gemaakt en kan je veel geld kosten. Het laten leggen van infrarood vloerverwarming door een expert heeft enkele belangrijke voordelen:

 • Vrijblijvend advies op maat
 • Beste opties voor jouw situatie uitgelegd
 • Correcte plaatsing van de ir vloerverwarming
 • Garantie op materiaal en montage

Vind beste installateur voor ir vloerverwarming

Infrarood vloerverwarming

Ben je op zoek naar een specialist die jouw woning kan voorzien van vloerverwarming? Vraag gratis vloerverwarming offertes aan bij Slimster en kom in contact met specialisten die in jouw regio werkzaam zijn. Laat je adviseren over de mogelijkheden en ontdek of ir vloerverwarming de beste keuze is voor jou.

Direct vloerverwarming installateurs vergelijken

ZonderGas
WARMER
Ga Gasloos
Energie Masters
Alternative Heating
Zo Veilig Installatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis infrarood verwarming offertes?
Geheel vrijblijvend
Infrarood vloerverwarming