Infrarood panelen

Pascal van de Beek
Content Specialist
6 minuten

Gasloos verwarmen is de toekomst. Infrarood panelen gebruiken als verwarming is een van de manieren om je huis zonder gas op temperatuur te krijgen. Wat zijn infrarood panelen precies en wat zijn de mogelijkheden?

Waarom infrarood panelen?

 • Gasloos verwarmen
 • Gemiddeld 10-30% energiebesparing
 • Weinig opwarmtijd
 • Gericht een plek of ruimte verwarmen
 • Ook als hoofdverwarming mogelijk
 • Minder tocht of droge lucht in huis
 • In veel stijlen en soorten verkrijgbaar

Hoe werkt een infrarood paneel?

Infrarood panelen zijn een vorm van infrarood verwarming en worden ook wel warmtepanelen genoemd. De warmte die van infrarood panelen afkomt, is vergelijkbaar met de warmte van de zon. Maar dan zonder de schadelijke uv-straling.

Een infrarood paneel verwarmt niet de lucht in een ruimte, maar de aanwezige objecten en personen. Hierdoor is er weinig warmteverlies vergeleken met andere verwarmingssystemen.

De infrarood straling bij ir panelen is lange golf infrarood. Deze straling is niet schadelijk voor de gezondheid en geeft geen licht af (in tegenstelling tot infrarood terrasverwarming). Hierdoor is dit type infrarood erg geschikt voor het verwarmen van een (ruimte in) huis.

opbouw ir panelen

Opbouw infrarood verwarmingspaneel

Hoe ziet een infrarood paneel eruit? Een infrarood verwarmingspaneel bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Afdekplaat: de achterkant en zijkanten zijn afgedekt met een plaat.
 • Isolatielaag: de achterzijde van het paneel is geïsoleerd, zodat de warmte niet via die kant verloren gaat.
 • Verwarmingselement: de meeste infrarood panelen hebben een verwarmingselement van carbonvezel. Dit verwarmingselement zet elektriciteit om naar infrarode straling. De elektriciteit wordt omgezet met behulp van een mat of folie.
 • Warmteafgifte plaat: aan de voorkant zit een (zichtbare) plaat die de warmte afgeeft aan de objecten/personen in de ruimte. Deze plaat is meestal gemaakt van aluminium, metaal, veiligheidsglas of soort natuursteen / keramisch materiaal. Er is sprake van een goede geleiding tussen de verwarmingstechniek (mat/folie) en de afgifte plaat.

Wat kosten infrarood panelen?

Wil je een infrarood paneel aanschaffen en ben je benieuwd naar de prijs? De prijs van infrarood panelen is afhankelijk van de grootte, het vermogen, de uitvoering én de kwaliteit. De gemiddelde prijs van een infrarood paneel ligt tussen de 300 - 500 euro, met uitschieters naar boven (€ 1000+) en beneden.

Prijs infrarood panelen

Soort Gemiddelde prijs
Infrarood paneel (1 plek verwarmen) € 150 - 500
Infrarood paneel (1 ruimte verwarmen) € 300 - 1.000
Huis verwarmen met infrarood panelen Prijs op aanvraag

Prijsindicatie exclusief panelen.

Direct offertes vergelijken voor infrarood panelen

Welke infrarood panelen kiezen?

Welk infrarood paneel moet je kiezen? Er spelen verschillende zaken een rol:

 • Zijn de ir panelen hoofd- of bijverwarming?
 • Waar in huis ga je de ir panelen installeren?
 • Voor welk type infrarood paneel ga je?
 • Bevestig je de panelen aan de wand of het plafond?
 • Ga je het paneel zelf installeren of laten doen?
waar infrarood panelen plaatsen

Toepassingen infrarood verwarmingspaneel

Op welke plekken kan je in huis infrarood panelen plaatsen? De keuze voor het juiste ir paneel hangt af van de locatie in huis. De warmtevraag verschilt per ruimte; in de badkamer wil je een ir paneel met meer vermogen dan in bijvoorbeeld de slaapkamer. Infrarood panelen zijn in feite overal in huis te gebruiken. De meest voorkomende plekken zijn:

 • Infrarood panelen in badkamer
 • Infrarood panelen in woonkamer
 • Infrarood panelen in slaapkamer
 • Infrarood panelen in keuken
 • Infrarood panelen in kantoor of hobbyruimte

Infrarood panelen als hoofd- of bijverwarming

Wil je de infrarood panelen gericht gebruiken om een plek of (kleine) ruimte te verwarmen? Of wil je de infrarood verwarmingspanelen gebruiken om je hele huis te verwarmen?

Infrarood panelen als bijverwarming

De meeste infraroodpanelen in Nederland worden gebruikt als bijverwarming. Een ir paneel is ideaal voor het gericht verwarmen van een specifieke plek in een ruimte. Zolang je binnen het bereik van het paneel zit, voel je de warmte. Perfect bij je zithoek in de woonkamer, in de badkamer of naast je bureau in je thuiskantoor.

Een groot voordeel van bijverwarming met infrarood panelen is dat je de thermostaat 1-2 graden lager kan zetten zonder aan comfort in te leveren.

Infrarood panelen als hoofdverwarming

Vaak denken mensen (onterecht) dat infrarood panelen niet als hoofdverwarming werken. Je hele huis verwarmen met infrarood panelen is zeker mogelijk, maar dit geldt niet zomaar voor alle woningen in Nederland.

De belangrijkste voorwaarde is dat je huis zeer goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval voor jouw huis? Dan zijn infrarood panelen als hoofdverwarming op dit moment niet rendabel voor je. De eerste stap naar duurzamer verwarmen is altijd isoleren.

Soorten infrarood panelen

Welke soorten infrarood panelen zijn er? Een ir paneel kopen kan in verschillende soorten, maten en uitvoeringen.

 • Standaard ir panelen
 • Design infrarood panelen
 • Spiegel infrarood panelen
 • Ir panelen met design, schilderij of foto

De standaard infrarood panelen zijn meestal uitgevoerd in het wit, omdat ze dan het minst opvallen in je interieur. Wil je dat de ir panelen juist wel opvallen? Ga dan voor een paneel met design, bijvoorbeeld een schilderij of foto. Of ga voor een spiegel met ir verwarming.

Infrarood panelen laten plaatsen?
Gratis offertes
Infrarood paneel plafond of muur

Infrarood paneelverwarming: plafond of muur?

Hoe ga je de infrarood warmtepanelen bevestigen? De meest voorkomende opties zijn een infrarood paneel aan de muur of aan het plafond. Wat is de beste optie van de twee?

Infrarood wandverwarming met panelen

Infrarood panelen op de wand zijn waarschijnlijk het meest bekend in Nederland. Ga je voor infrarood wandverwarming, dan worden de ir panelen wat hoger op de muur geplaatst. Traditionele radiatoren en convectoren verwarmen de ruimte, waardoor het niet erg is als er objecten voor de verwarming staan.

Bij ir panelen werkt dit anders en we kunnen dit vergelijken met zonnestralen. Infraroodstraling gaat, net als zonnestralen, geen hoekjes om. Waar de zon niet schijnt in de schaduw, komt infraroodstraling niet voorbij een object.

Staat er dus een bank voor het wandpaneel? Dan wordt alleen de bank opgewarmd en verder niets. Je wilt de infrarood wandpanelen dus zo vrij mogelijk installeren, wat vaak hoger aan de muur is.

Infrarood plafondverwarming

Hoewel infrarood panelen aan de wand het meest bekend zijn, is infrarood plafondverwarming vaak de betere optie. Door plafond ir verwarming heb je geen last van obstakels voor het paneel. Zo kan de warmte zich maximaal verspreiden.

Klinkt het onlogisch om verwarmingselementen hoog te plaatsen? Dit is zo bij traditionele convectie verwarming. Bij die verwarmingsmethode verwarm je de lucht en warme lucht stijgt op. Bij ir panelen wordt niet de lucht verwarmd, maar de aanwezige meubels (en personen) in een ruimte. Er gaat dus geen warmte verloren.

De beste plek voor infrarood plafond panelen is in het midden van het plafond, zo is het bereik van de ir panelen het grootst.

Beste panelen voor plafond of wand

Sommige ir panelen zijn alleen geschikt voor montage aan de wand, andere panelen zijn alleen bruikbaar aan het plafond en soms zijn ze geschikt voor beide opties. Ir plafond panelen kunnen doorgaans een hogere temperatuur halen, omdat ze niet binnen bereik van mensen hangen. Waar je een ir paneel aan de wand per ongeluk kan aanraken, is dit bij plafondpanelen een stuk lastiger.

Plafondpanelen met een hogere temperatuur mogen daarom voor de veiligheid niet aan de wand geplaatst worden. Aan de andere kant zijn er ook wandpanelen met een lagere temperatuur, die dan minder geschikt is voor montage aan het plafond.

Kortom: veel mogelijkheden. Wil je zeker weten dat je de juite keuze maakt qua paneel en montage? Schakel dan de hulp in van een professionele installateur.

Mobiel infrarood paneel
Wist je dat er tegenwoordig ook mobiele infrarood panelen zijn? Deze panelen bevestig je niet aan de muur, maar ze zijn verplaatsbaar. Vaak zijn ze voorzien van wieltjes, zodat je ze eenvoudig kunt verschuiven.

Infrarood panelen installeren

Infrarood panelen

Wil je infrarood panelen plaatsen in je huis? Je kunt ervoor kiezen de ir panelen zelf te installeren of een specialist in te schakelen. Infrarood panelen aansluiten is geen ingewikkelde klus en kan goed zelf als je handig bent. Toch kiezen mensen er vaak voor een installateur in te schakelen. Dit heeft een aantal belangrijke redenen:

 • Advies over beste mogelijkheden, zowel qua ir paneel als montage
 • Garantie op aanschaf én montage
 • Verlaagd btw tarief van 6% btw ipv 21%
 • Vakkundige installatie van de ir panelen

Veelgestelde vragen of ir panelen

Direct installateurs vergelijk voor infrarood verwarming

ZonderGas
WARMER
Ga Gasloos
Energie Masters
Alternative Heating
Zo Veilig Installatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis infrarood verwarming offertes?
Geheel vrijblijvend
Infrarood panelen