Infrarood terrasverwarming

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Ben je op zoek naar goede elektrische terrasverwarming? Elektrische terrasverwarming werkt altijd met infrarood stralingswarmte. Wat is de beste infrarood terrasverwarming voor jou?

Voordelen infrarood heater

 • Geen gesleep met gasflessen
 • Veiliger dan gas heater
 • Ook binnen toepasbaar
 • Diverse soorten & modellen
 • Onderhoudsvrij
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen infrarood heater

 • Elektrische variant doorgaans duurder dan gas
 • Sommige types verbrandingsgevaar bij aanraking

Wat is infrarood terrasverwarming?

Infrarood terrasverwarming werkt met infraroodstralen. Infrarood is een straling aan het einde van het lichtspectrum, waardoor deze straling niet zichtbaar is. Infrarood straling bevat geen uv-straling en is hierdoor niet schadelijk. Infrarood terrasverwarming verwarmt de omgeving of ruimte met behulp van infrarood straling. De straling van infrarood kan op diverse golflengtes plaatsvinden: korte golf, middellange golf of lange golf. De golflengte bepaalt op welke manier de infrarood heater warmte afgeeft.

Terrasverwarming met korte golf (IR-A)

 • Stralingswarmte: verwarmt objecten in ruimte
 • Rode gloed

Een infrarood heater met korte golf straling produceert stralingswarmte. Dit betekent dat niet de lucht wordt verwarmd, maar de warmte wordt afgegeven aan objecten en personen. Er is sprake van een gerichte straling, waardoor deze heaters ideaal zijn voor open terrassen en plekken waar veel wind staat. De korte golf heaters geven direct warmte af zodra je ze aanzet, maar zijn de warmte ook direct kwijt na uitschakeling. De korte golf heaters zijn herkenbaar aan een oranje of rode gloed rondom het verwarmingselement.

Terrasverwarming met middellange golf (IR-B)

 • Stralingswarmte & convectiewarmte: verwarmt lucht én objecten in ruimte
 • Rode gloed

Een heater met middellange golf straling werkt met een combinatie van stralingswarmte en convectiewarmte. Zowel objecten in de ruimte als de lucht worden verwarmd. Deze infrarood heaters zijn geschikt voor (half) beschutte terrassen, zoals een balkon, overkapping of veranda.

Terrasverwarming met lange golf (IR-C)

 • Convectiewarmte: verwarmt lucht
 • Geen zichtbaar licht

Ir terrasverwarming met lange golven werkt met convectiewarmte; de heater verwarmt de lucht, waardoor de ruimte een aangename temperatuur krijgt. Ook gasgestookte heaters en normale elektrische kachels werken met deze lange stralingsgolven. Omdat lange golf heaters de lucht verwarmen, zijn ze vooral geschikt voor gesloten ruimtes zonder wind. Deze ir heaters zijn minder geschikt voor open of halfopen terrassen. Een voordeel van deze lange golf heaters is dat ze geen licht afgeven, wat bij korte en middellange stralingsgolven wel het geval is. De opwarmtijd is langer dan bij korte golf heaters, maar de warmte blijft langer hangen na uitschakeling.

Verschil infrarood en elektrische terrasverwarming

Wat is het verschil tussen elektrische heaters en infrarood heaters? Het antwoord is dat er geen verschil is. Elektrische terrasverwarming werkt altijd met stralingsgolven. Dit kunnen lange, middellange of korte stralingsgolven zijn. Of mensen nu spreken over infrarood terras verwarming of elektrische terrasverwarming met infrarood: ze bedoelen hetzelfde.

terrasverwarming infrarood

Beste infrarood terrasverwarming kiezen: hoe doe je dat?

 • Soort ir terrasverwarming kiezen
 • Vermogen bepalen
 • Bepaal hoe je de infrarood terrasverwarming installeert

Soort infrarood terrasverwarming

Ben je op zoek naar de beste infrarood terrasverwarming? De eerste vraag is dan: wat voor infrarood heater zoek je? Je hebt de keuze uit verschillende soorten:

Kwarts heater

Kwarts infrarood terrasverwarming werkt met lange golf infrarood (convectiewarmte). De lucht rondom de heater wordt opgewarmd. De kwarts heater is vooral geschikt op beschutte plekken met weinig invloed van wind. Op open plekken verwaait de warmte namelijk snel. Deze terrasverwarming heeft wat opwarmtijd nodig.

Halogeen heater

Halogeen buitenverwarming werkt met korte golf straling (stralingswarmte). Een halogeen heater geeft direct warmte af zodra je hem aandoet en verwarmt objecten/mensen in plaats van de lucht. De warmte verwaait niet bij wind, waardoor de straler geschikt is voor open terrassen.

Carbon heater

Koolstofvezel terrasverwarming is een vorm van middellange ir straling. De heater werkt met stralingswarmte én convectiewarmte. Dit betekent dat objecten en personen worden verwarmd, maar dat ook de lucht in de ruimte opgewarmd wordt. Carbon heaters zijn vooral geschikt voor half beschutte terrassen.

Golden tube heater

Een Golden Tube heater is een halogeen heater met een laag bladgoud. Dit bladgoud zorgt voor een reflectie van de warmte, waardoor er extra warmte vrijkomt. Golden Tube heaters zijn een vorm van korte golf straling en worden vaak aan het plafond boven een terras geplaatst. Omdat de heater objecten en personen verwarmt, verwaait de warmte niet bij wind. Let op: als je niet van de heldere goudgele gloed houdt, is dit type heater minder geschikt.

Low Glare terrasverwarming

Low glare betekent een lage schittering. Een low glare terrasverwarmer heeft korte golf stralen (stralingswarmte), maar geeft aanzienlijk minder rood licht. Dit komt door de dikke coating op het halogeen verwarmingselement. De lichtopbrengst is hierdoor gereduceerd tot wel 80%, zonder aan warmte in te leveren. De stralingswarmte maakt de heater geschikt voor open terrassen, maar door de minder intense warmte is hij ook inzetbaar op beschutte plekken.

Heatstrip terrasverwarming

Een Heatstrip terrasverwarmer werkt met kortegolf straling, maar geeft geen licht. De straler is herkenbaar aan de neutraal zwarte stralingspanelen.

Vergelijken: infrarood versus gasheater

Een gasheater werkt met convectiewarmte en verwarmt alleen de lucht. Door het verbranden van zuurstof mag je gasheaters alleen buiten gebruiken. Maar houd er rekening mee dat de verwarming van deze heaters snel vervliegt op een open terras.

Wat kost infrarood terrasverwarming?

Hoeveel kost infrarood buitenverwarming? De prijs van infrarood heaters kan variëren. Houd rekening met een gemiddelde prijs van € 300 - 500 voor een ir heater van 1.500 - 2.000 watt. Dit is exclusief montage.

Er zijn ook goedkopere modellen te koop, maar die zijn vaak minder geschikt voor grote ruimtes. Wil je meerdere heaters plaatsen? Laat deze dan installeren door een vakman. Zo weet je zeker dat ze (brand)veilig worden geplaatst en dat je de juiste heaters hebt voor jouw wensen en situatie.

Vergelijk installateurs voor infrarood terrasverwarming

Geen rode gloed?
Vind je de rode gloed van heaters vervelend? Ga dan voor een low glare of heatstrip. Deze infrarood heaters geven weinig licht af, maar wel warmte.

Infrarood buitenverwarming: vermogen berekenen

Hoeveel vermogen heeft de infrarood terrasverwarming nodig? Ir heaters zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Gemiddelde elektrische terrasverwarmers hebben een vermogen van maximaal 2000 watt. Bij een groter terras heb je meerdere heaters nodig. Soms heb je dan een extra groep nodig of moet je de verwarmers verdelen over verschillende groepen.

De richtlijnen voor het vermogen van ir heaters:

Grootte terras Vermogen
Max. 5 m2 1 heater van 1500 - 2000 watt
6 - 10 m2

1 heater van 2000 watt

of

2 heaters van 1500 watt

11 - 15 m2

2 heaters van 1500 watt

of

3 heaters van 1000 watt

Zeker weten dat je de juiste infrarood heaters plaatst met voldoende vermogen? Laat je dan adviseren door een specialist.

Infrarood terrasverwarming installeren

Infrarood terrasverwarming

Hoe ga je de infrarood heater installeren? Hiervoor zijn een aantal vragen belangrijk:

 • Waar komt de ir heater: aan de muur, aan het plafond of (vrij)staand?
 • Moet de ir heater waterdicht zijn?
 • Op welke afstand moet de ir heater van de muur/het plafond gemonteerd worden?
 • Op welke afstand moeten ir heaters van elkaar geplaatst worden?
 • Hoe hoog moeten de ir heaters minimaal worden geïnstalleerd?
 • Gelden er specifieke eisen voor de ir heater?

Het is belangrijk dat je infrarood terrasverwarming op de juiste manier monteert. Een verkeerde montage kan betekenen dat je niet optimaal geniet van de warmte, maar het kan ook voor een onveilige situatie zorgen. Om deze reden raden wij aan de installatie door een expert te laten uitvoeren als je voor vaste elektrische terrasverwarming gaat. Zo weet je zeker dat de plaatsing veilig gebeurt en dat de ir heaters een optimaal rendement geven.

Toch zelf infrarood terrasheater kopen elektrisch?

Veelgestelde vragen over infrarood terrasverwarmers

Gratis infrarood verwarming offertes?
Geheel vrijblijvend
Infrarood terrasverwarming