Woningisolatie financieren? 7 financierings tips

Woningisolatie financieren? 7 financierings tips
Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Wil jij je woning laten isoleren? Dan wil je natuurlijk weten of je woningisolatie kan financieren. Hoe kan je woningisolatie betalen en kan je eventueel financiering krijgen? Wij geven je 7 financieringsmogelijkheden voor isolatie.

 1. Vergelijken = besparen
 2. Subsidie aanvragen
 3. Energiebespaarlening aanvragen
 4. Verlaagd btw-tarief
 5. Groene hypotheek afsluiten
 6. Geld sparen
 7. Geld lenen
lening isolatie woning

1. Vakmannen vergelijken = besparen

Door meerdere isolatie offertes te vergelijken van isolatie-bedrijven kan je besparen op de variërende isolatie kosten van woningisolatie. Je woning verduurzamen is namelijk een flinke investering en door slim de verschillende prijzen te vergelijken hoef je niet meer te betalen dan nodig is.

2. Subsidie aanvragen voor woningisolatie

Landelijke subsidieregeling

In 2024 is er subsidie beschikbaar via de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing), mits je aan de voorwaarden voldoet. Subsidie voor isolatiemaatregelen bij VvE's is beschikbaar via de SEEH.

Gemeentelijke subsidies

In sommige gemeenten worden nog gemeentelijke subsidies gegeven wanneer je je woning laat isoleren. Of je subsidie kan krijgen verschilt per gemeente. Benieuwd of je subsidie kunt aanvragen in jouw gemeente? Raadpleeg de website van jouw gemeente of de energie subsidiewijzer van de overheid.

Meer weten over isolatie subsidies?
Subsidie isolatie

3. Energiebespaarlening aanvragen met lage rente

Wil je je woning verduurzamen? Dan kun je ook een energiebespaarlening afsluiten. Dit is een lening met een laag rentetarief. Deze groene lening is speciaal voor energiebesparende maatregelen, waardoor je onder andere woningisolatie kan laten plaatsen door een vakman.

Voor deze lening moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze lees je op de website van Energiebespaarlening.

4. Verlaagd btw-tarief

Is jouw woning ouder dan 2 jaar of wordt deze meer dan 2 jaar als woning gebruikt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatie door een erkende aannemer onder het btw-tarief van 9%. Dit lage btw-tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen, op het materiaal zelf of sloopwerkzaamheden. Hiervoor geldt het standaard btw-tarief van 21%.

Het verlaagde btw-tarief is van kracht op de montage van:

Btw-tarief op offerte
Controleer of het lage tarief op de offerte of rekening van het isolatiebedrijf staat.

5. Groene hypotheek afsluiten

wat voor btw moet je betalen voor isolatie

Je kan ook een groene hypotheek afsluiten of je bestaande hypotheek verhogen wanneer je je woning laat isoleren. Sluit je een hypotheek af, dan mag je tot maximaal 106% extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Ben je dus van plan om je woning te verduurzamen door deze te isoleren? Dan zullen banken je een laag rentetarief bieden op de hypotheek.

Heb je voldoende financieringsruimte? Dan kun je lenen binnen de 100%. Maar heb je niet genoeg financieringsruimte, dan mag je tot 106% van de woning lenen. De extra lening mag dan alleen gebruikt worden voor het energiezuinig maken van je huis óf het kopen van een energiezuinige woning met een energielabel A++ of energie index van max. 0,6 heeft.

Deze groene hypotheek geldt voor:

Niet alle geldverstrekkers bieden deze groene hypotheek aan. Sommige banken rekenen extra renteopslag, omdat ze deze hypotheken als extra risicoklasse zien.

6. Geld sparen voor woningisolatie

financiering woningisolatie

Door je spaargeld te gebruiken investeer je in je woning zonder extra kosten te maken. Bij andere opties, zoals een groene hypotheek of de energiebespaarlening, moet je rente betalen. Daarnaast verdien je je investering op termijn weer terug, aangezien je energierekening lager wordt en je meer geld over houdt.

7. Geld lenen voor woning isoleren

Geld lenen om je woning te isoleren is ook een mogelijkheid. Je kunt hier kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is vaak hoger dan bij een hypotheek, maar je hebt geen notariskosten of afsluitprovisies.

Persoonlijke lening

 • Rente is wel fiscaal aftrekbaar
 • Tussentijds geld opnemen is niet mogelijk
 • Looptijd staat vast
 • Rentepercentage staat vast

Doorlopend krediet

 • Rente is niet fiscaal aftrekbaar
 • Tussentijds geld opnemen is mogelijk
 • Looptijd is variabel
 • Rentepercentage is variabel

Persoonlijke lening afsluiten voor woningisolatie

Laat je bijv. alleen je spouwmuur isoleren? De beste optie voor een lening is dan een persoonlijke lening. Je weet wat je moet betalen en komt niet voor verrassingen te staan. De rente is fiscaal aftrekbaar, wat goedkoper is.

Wanneer is doorlopend krediet interessant?

Een doorlopend krediet is alleen interessant als isolatie onderdeel is van meer uitgaven, zoals een grote verbouwing.

Wanneer is rente fiscaal aftrekbaar?

De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als de lening wordt afgesloten vóór het isoleren van je woning en deze binnen 30 jaar en volgens een vast aflosschema wordt afgelost. Het maakt dus niet uit of je het geld leent met een hypotheek of een persoonlijke lening.

Zo wordt het renteverschil tussen een hypotheek en persoonlijke lening nóg kleiner: de fiscus betaalt in beide gevallen een deel terug. De rente is niet fiscaal aftrekbaar bij een doorlopend krediet, omdat er steeds opnieuw geld geleend kan worden zonder eindtijd of vaste aflossing.

Woning isoleren met financiering?

Woningisolatie financieren? 7 financierings tips

Wil je je woning laten isoleren met of zonder financiering? Via Slimster kom je eenvoudig in contact met maximaal 5 isolatiebedrijven die je woning kunnen isoleren. Vraag vrijblijvend offertes aan en kies zelf met welke vakman je in zee gaat. Zo bespaar je extra op woningisolatie!

Beste deal vinden voor woningisolatie

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal