• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Woningisolatie financieren? 7 financierings tips
  Ga naar

  Woningisolatie financieren? 7 financierings tips

  Wil jij je woning laten isoleren? Dan wil je natuurlijk weten of je woningisolatie kan financieren. Hoe kan je woningisolatie betalen en kan je eventueel financiering krijgen? Wij geven je 7 financieringsmogelijkheden voor isolatie.

  1. Vergelijken = besparen
  2. Subsidie aanvragen
  3. Energiebespaarlening aanvragen
  4. Verlaagd btw-tarief
  5. Groene hypotheek afsluiten
  6. Geld sparen
  7. Geld lenen

  1. Vakmannen vergelijken = besparen

  Door meerdere isolatie offertes te vergelijken van isolatie-bedrijven kan je besparen op de variërende isolatie kosten van woningisolatie. Je woning verduurzamen is namelijk een flinke investering en door slim de verschillende prijzen te vergelijken hoef je niet meer te betalen dan nodig is.

  2. Subsidie aanvragen voor woningisolatie

  Landelijke subsidieregeling

  De landelijke subsidieregeling voor particulieren heeft enkele jaren stilgelegen, maar de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis komt vanaf september 2019 weer terug. Deze regeling is ook beschikbaar voor VvE’s. Voor deze subsidieregeling moet je minstens 2 soorten isolatie toepassen.

  Gemeentelijke subsidies

  In sommige gemeenten worden nog gemeentelijke subsidies gegeven wanneer je je woning laat isoleren. Of je subsidie kan krijgen verschilt per gemeente. Benieuwd of je subsidie kunt aanvragen in jouw gemeente? Raadpleeg de website van jouw gemeente of de energie subsidiewijzer van de overheid.

  Meer weten over isolatie subsidies?

  3. Energiebespaarlening aanvragen met lage rente

  Wil je je woning verduurzamen? Dan kun je ook een energiebespaarlening afsluiten. Dit is een lening met een laag rentetarief. Deze groene lening is speciaal voor energiebesparende maatregelen, waardoor je onder andere woningisolatie kan laten plaatsen door een vakman.

  Voor deze lening moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze lees je op de website van Energiebespaarlening.

  4. Verlaagd btw-tarief

  Is jouw woning ouder dan 2 jaar of wordt deze meer dan 2 jaar als woning gebruikt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van isolatie door een erkende aannemer onder het btw-tarief van 9%. Dit lage btw-tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen, op het materiaal zelf of sloopwerkzaamheden. Hiervoor geldt het standaard btw-tarief van 21%.

  Het verlaagde btw-tarief is van kracht op de montage van:

  Btw-tarief op offerte Controleer of het lage tarief op de offerte of rekening van het isolatiebedrijf staat.

  5. Groene hypotheek afsluiten

  wat voor btw moet je betalen voor isolatie

  Je kan ook een groene hypotheek afsluiten of je bestaande hypotheek verhogen wanneer je je woning laat isoleren. Sluit je een hypotheek af, dan mag je tot maximaal 106% extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Ben je dus van plan om je woning te verduurzamen door deze te isoleren? Dan zullen banken je een laag rentetarief bieden op de hypotheek.

  Heb je voldoende financieringsruimte? Dan kun je lenen binnen de 100%. Maar heb je niet genoeg financieringsruimte, dan mag je tot 106% van de woning lenen. De extra lening mag dan alleen gebruikt worden voor het energiezuinig maken van je huis óf het kopen van een energiezuinige woning met een energielabel A++ of energie index van max. 0,6 heeft.

  Deze groene hypotheek geldt voor:

  Niet alle geldverstrekkers bieden deze groene hypotheek aan. Sommige banken rekenen extra renteopslag, omdat ze deze hypotheken als extra risicoklasse zien.

  6. Geld sparen voor woningisolatie

  financiering woningisolatie

  Door je spaargeld te gebruiken investeer je in je woning zonder extra kosten te maken. Bij andere opties, zoals een groene hypotheek of de energiebespaarlening, moet je rente betalen. Daarnaast verdien je je investering op termijn weer terug, aangezien je energierekening lager wordt en je meer geld over houdt.

  7. Geld lenen voor woning isoleren

  Geld lenen om je woning te isoleren is ook een mogelijkheid. Je kunt hier kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is vaak hoger dan bij een hypotheek, maar je hebt geen notariskosten of afsluitprovisies.

  Persoonlijke lening

  • Rente is wel fiscaal aftrekbaar
  • Tussentijds geld opnemen is niet mogelijk
  • Looptijd staat vast
  • Rentepercentage staat vast

  Doorlopend krediet

  • Rente is niet fiscaal aftrekbaar
  • Tussentijds geld opnemen is mogelijk
  • Looptijd is variabel
  • Rentepercentage is variabel

  Persoonlijke lening afsluiten voor woningisolatie

  Laat je bijv. alleen je spouwmuur isoleren? De beste optie voor een lening is dan een persoonlijke lening. Je weet wat je moet betalen en komt niet voor verrassingen te staan. De rente is fiscaal aftrekbaar, wat goedkoper is.

  Wanneer is doorlopend krediet interessant?

  Een doorlopend krediet is alleen interessant als isolatie onderdeel is van meer uitgaven, zoals een grote verbouwing.

  Wanneer is rente fiscaal aftrekbaar?

  De rente is alleen fiscaal aftrekbaar als de lening wordt afgesloten vóór het isoleren van je woning en deze binnen 30 jaar en volgens een vast aflosschema wordt afgelost. Het maakt dus niet uit of je het geld leent met een hypotheek of een persoonlijke lening.

  Zo wordt het renteverschil tussen een hypotheek en persoonlijke lening nóg kleiner: de fiscus betaalt in beide gevallen een deel terug. De rente is niet fiscaal aftrekbaar bij een doorlopend krediet, omdat er steeds opnieuw geld geleend kan worden zonder eindtijd of vaste aflossing.

  Woning isoleren met financiering?

  Wil je je woning laten isoleren met of zonder financiering? Via Slimster kom je eenvoudig in contact met maximaal 4 isolatiebedrijven die je woning kunnen isoleren. Vraag vrijblijvend offertes aan en kies zelf met welke vakman je in zee gaat. Zo bespaar je extra op woningisolatie!

  Beste deal vinden voor woningisolatie

  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
  Deel deze pagina