Amersfoort - De verplichte ‘vleermuischeck’ bij spouwmuurisolatie van woningen kan zeer nadelige gevolgen hebben voor Nederlanders met een huurwoning. Het ligt namelijk voor de hand dat dit onderzoek, dat al gauw 3500 euro kost, woningcorporaties ervan weerhoudt om op korte termijn de spouwmuren van hun woningportefeuille na te isoleren. Daarmee lopen huurders gemiddeld 300 euro per jaar aan energiekostenbesparing mis, zo becijfert vergelijkingswebsite Slimster.nl.
Vorig jaar maakte woonminister De Jonge bekend dat vanaf 2030 geen woningen met een slecht energielabel (E, F of G) meer verhuurd mogen worden. Dat was goed nieuws voor huurders, aangezien bijna negen op de tien huishoudens in zogeheten energiearmoede in een huurwoning woont. Bij het verduurzamen van huizen is betere isolatie doorgaans de eerste stap, waarbij spouwmuurisolatie een van de eenvoudigste en goedkoopste opties is. Nu de kosten echter wel drie tot vier keer zo hoog kunnen worden, verwacht Slimster dat verhuurders hiermee voorlopig terughoudend zullen zijn. Aangesloten isolatiebedrijven geven aan dat het ‘natuurvrij’ maken van een woning voorafgaand aan isolatie voor tot wel acht maanden vertraging zorgt.
Twintig procent minder gasverbruik
Gemiddeld genomen zorgt het na-isoleren van de spouwmuur ervoor dat het gasverbruik met zo’n twintig procent afneemt. Uitgaande van een gemiddeld verbruik van 1200 kuub per jaar en een tarief van 1,25 euro per kuub - goedkoper kun je momenteel geen contract afsluiten - bespaar je hiermee dus 300 euro per jaar. Zeker voor sociale huurders - ruim driekwart van de energiearme huishoudens woont in een sociale huurwoning - is dit doorgaans veel geld.
Helft huurwoningen heeft geen spouwmuur- of gevelisolatie
Om te schetsen hoe groot dit probleem is stelde Slimster, met hulp van onderzoeksbureau Panel Inzicht, aan 2000 Nederlanders de vraag hoe hun woning geïsoleerd is. Van de ondervraagden met een huurwoning geeft bijna de helft aan dat hun huis geen spouwmuur- of gevelisolatie heeft. Dit ontbreekt bij slechts 14 procent van de koopwoningen. Het percentage dat de isolatie van hun eigen woning als onvoldoende beoordeelt is onder huurders dan ook ruim twee keer zo hoog als onder kopers: 26 om 11 procent.
Bodemisolatie als alternatief
Nu spouwmuurisolatie een dure ingreep kan worden, zullen woningeigenaren en verhuurders mogelijk op zoek gaan naar alternatieven. Gezien het feit dat warmte opstijgt is het isoleren van het dak een voor de hand liggende optie. Echter kan het voorkomen dat huismussen of gierzwaluwen daar hun nest gebouwd hebben. Die nesten mag je niet verwijderen, omdat deze vogelsoorten beschermd zijn. Slimster adviseert als alternatief het isoleren van de kruipruimte of bodemisolatie. Gemiddeld genomen neemt het gasverbruik hierdoor met tien tot vijftien procent af. De isolatiekosten voor dit type isolatie zijn over het algemeen vergelijkbaar met de kosten voor spouwmuurisolatie.