Gratis isolatie offertes?
Gratis & vrijblijvend

Natuurvriendelijk isoleren: Waar op letten?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Het zogeheten ‘natuurvrij maken’ van woningen vóór isoleren is sindskort verplicht en is verantwoording van zowel isolatiebedrijven en woningeigenaren. Er komen dus periodes in het jaar waar geen isolatie gedaan mag worden en waar er enkel natuurvrij gemaakt mag worden.

Op deze pagina vind je alles waar je rekening mee houden, wat 'natuurvrij maken' is & wat het ongeveer gaat kosten.

Natuurvriendelijk isolatiebedrijf vinden?

Veelgestelde vragen over diervriendelijk isoleren

vleermuischeck isolatie

Wat is natuurvriendelijke isolatie?

Veel meer mensen kiezen ervoor om de woning te isoleren, vanwege de energiekosten. Dit is niet alleen gunstig voor de energierekening, maar ook voor het milieu. Maar wist je dat bij veel isolatiemethoden vaak onbedoeld schade wordt toegebracht aan de lokale fauna, zoals mussen, zwaluwen of vleermuizen? Gelukkig is er een betere manier: natuurvriendelijk isoleren.

Onder de daken en in de spouwmuren van huizen kunnen diverse vogels of vleermuizen hun nestje bouwen, vaak zonder dat je als woningeigenaar hiervan op de hoogte bent. Bij spouwmuurisolatie met bijvoorbeeld EPS-parels, wordt het isolatiemateriaal rechtstreeks in de spouw gespoten, met als gevolg dat deze dieren worden bedolven onder het isolatiemateriaal en doodgaan.

Bij diervriendelijk of natuurvriendelijk isoleren krijgen deze dieren de kans om veilig weg te vliegen voordat het isolatieproces begint. Bovendien zorgen milieubewuste isolatiebedrijven voor nieuwe verblijfplaatsen voor deze dieren, zodat ze ongestoord kunnen blijven leven.

Op zoek naar een diervriendelijk isolatiebedrijf?
Isolatie offertes

Hoe werkt milieuvriendelijk isoleren?

 1. Natuurvrij maken van de woning: Voordat je woning geisoleerd kan worden, zorgt het isolatiebedrijf ervoor dat de vogels en vleermuizen veilig weg kunnen. Ze sluiten de plekken van de nesten tijdelijk af, zodat ze via een andere (gewenste) weg naar buiten kunnen vliegen. Dit wordt vaak een aantal dagen van tevoren gedaan voordat er begonnen wordt met isoleren. Hierbij wordt er ook rekening gehouden met de tijd van het jaar wanneer vogels nestjes maken en wanneer vleermuizen slapen.
 2. Isoleren zonder problemen voor de dieren: Nadat de dieren uit de woning vertrokken zijn, wordt de woning geisoleerd. Er wordt ervoor gezorgd dat de dieren nog steeds plek hebben om te wonen. De plekken in de muren worden verstopt, zodat je er niets van ziet en toch warm blijft.
 3. Melding en regels: Om huizen te isoleren waar de dieren leven, moet er een ontheffing gegeven worden van de Wet natuurbescherming. In sommige gemeente in Utrecht hebben bewoners met een eigen woonhuis (en tuin) al toestemming gekregen. Isolatiebedrijven melden dan je woning aan, zodat er gebruikt gemaakt kan worden van deze ontheffing.

Gemeenten die al een ontheffing hebben:

 • Bunnik
 • De Ronde Venen
 • Leusden
 • Oudewater
 • Utrecht
 • Utrechtse Heuvelrug
 • Veenendaal
 • Woerden
 • Houten
 • Woudenberg

Waarom natuurvriendelijk isoleren?

De huismus is een vogel die in de problemen zit, net als spreeuwen en gierzwaluwen. En vleermuizen, die in spouwmuren leven, zijn ook bijzondere dieren die extra bescherming krijgen volgens de wet. Deze dieren zijn niet gevaarlijk, ze zijn eigenlijk heel handig omdat één vleermuis tot wel 1000 muggen per nacht kan opeten!

De wet natuurbescherming zegt dat we deze dieren niet mogen storen of doden, en we mogen hun huizen niet weghalen. Maar soms gebeurt dit toch als mensen hun huizen isoleren met isolatiemateriaal. Daarom hebben de mensen in de provincie Utrecht samen met mensen die weten over isoleren, dieren, en natuur, een manier bedacht om isoleren te doen op een manier die goed is voor de dieren. Ze noemen dit 'Natuurvriendelijk isoleren onder een pre-SMP'. Ze willen deze manier van isoleren ook in andere provincies gaan gebruiken in de komende jaren.

Wat kost natuurvriendelijk isoleren?

Wanneer je je woning diervriendelijk wilt laten isoleren, dan komen hier (extra) kosten bij kijken. Bovenop de isolatieprijzen komen dan extra 'natuurvrij maken'-kosten. We hebben van verschillende isolatiebedrijven de kosten verzameld en in onderstaand overzicht gezet.

Soort woning Gem. prijs*
Tussenwoning € 300
Hoekwoning € 400
Vrijstaande woning Prijs op aanvraag

* Gem. prijzen voor het natuurvrij maken van de woning. Zonder isolatiekosten.

De prijzen voor het natuurvrij maken is afhankelijk van meerdere factoren en kan verschillen per isolatiebedrijf. Vraag daarom gratis & vrijblijvend isolatie offertes aan voor de exacte prijs voor het diervrij maken & isoleren van je woning.

Natuurvrij maken van je woning + isolatie?
Gratis offertes
diervriendelijk isoleren

Wanneer natuurvriendelijk isoleren?

Wanneer je je woning wilt isoleren en je zult moeten voldoen aan natuurvriendelijk isoleren, dan moet je rekening houden met de zogeheten 'natuurkalender'. Deze kalender geeft perioden in het jaar weer waarin je woning niet natuurvrij gemaakt mag worden. In onderstaand overzicht vind je de natuurkalender wanneer het aanbrengen van vleermuiswerende maatregelen is toegestaan.

Maand Periode Toegestaan
Januari Winterperiode ✅ Toegestaan, maar woning is pas vleermuisvrij na de winterperiode.
Februari Winterperiode ✅ Toegestaan, maar woning is pas vleermuisvrij na de winterperiode.
Maart 🔍 Vleermuiswerende maatregelen moet worden ingeschat door ecoloog.
April Kraamperiode ❌ Niet toegestaan
Mei Kraamperiode ❌ Niet toegestaan
Juni Kraamperiode ❌ Niet toegestaan
Juli Kraamperiode ❌ Niet toegestaan
Augustus ✅ Toegestaan, na 4 dagen is huis vleermuisvrij.
September ✅ Toegestaan, na 4 dagen is huis vleermuisvrij.
Oktober ✅ Toegestaan, na 4 dagen is huis vleermuisvrij.
November 🔍 Vleermuiswerende maatregelen moet worden ingeschat door ecoloog.
December Winterperiode ✅ Toegestaan, maar woning is pas vleermuisvrij na de winterperiode.

Winterperiode

Tijdens de winterperiode zijn vleermuizen inactief en hebben ze hun eigen winterslaap. Deze winterperiode duurt van 1 november tot 1 maart. Hierin vliegen vleermuizen nooit uit om eten te zoeken. Het aanbrengen van vleermuiswerende maatregelen kan dan wel, maar je zult moeten wachten tot na 1 maart, voordat je woning natuurvrij kan worden verklaard en kunt laten isoleren.

Kraamperiode

Tijdens de kraamperiode is het natuurvrij maken van de woning niet toegestaan. Deze periode duurt van 1 april tot 1 augustus. Het is onverantwoord om maatregelen te nemen om vleermuizen weg te jagen omdat de baby's dan nog niet kunnen vliegen en achterblijven. Wacht tot na 1 augustus om maatregelen te nemen. Houd ook rekening met vogels die in deze periode broeden; maatregelen moeten vóór 1 april zijn genomen om vogels niet te verstoren.

Wat zijn beschermde diersoorten?

 • Huismussen
 • Gierzwaluwen
 • Vleermuizen

Beste deal vinden voor diervriendelijk isoleren?

Natuurvriendelijk isoleren

Wil je je huis isoleren, maar heb je last van vogels of vleermuizen onder je dak of in de spouwmuur? Vraag gratis & vrijblijvend isolatie offertes aan en kom via Slimster eenvoudig in conrtact met maximaal 5 natuurvriendelijke isolatiebedrijven in jouw regio. Beslis vervolgens zelf welke specialist het beste bij je past.

Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal