• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Zolder isoleren

  Zolder isoleren

  Ga naar

  Woningisolatie voorkomt warmteverlies en een hoge energierekening. Omdat warmte opstijgt, is er vooral veel winst te behalen met dak- of zolderisolatie. Door de zolder te isoleren, ontsnapt er minder warmte en profiteer je van minder stookkosten.

  Waarom zolder isoleren?

  • Minder warmteverlies via dak
  • Minder stoken
  • Lagere energierekening

  In België is zolderisolatie verplicht, maar dit is in Nederland niet het geval bij bestaande woningen. Heeft jouw bestaande woning nog geen dak- of zolderisolatie? Hoewel isolatie verstandig en rendabel is, ben je niet verplicht hier iets aan te doen. Nieuwbouwwoningen moeten al wel sinds de jaren negentig voldoen aan strenge eisen wat betreft (dak)isolatie.

  Zolder isoleren: zoldervloerisolatie of dakisolatie?

  Wanneer zoldervloerisolatie?

  • Zolder wordt niet gebruikt
  • Zolder wordt (beperkt) gebruikt als opslagruimte
  • Zolder is onverwarmd

  Wanneer dakisolatie?

  • Zolder is/wordt woonruimte
  • Zolder is verwarmd
  • Verwarmingsinstallatie staat op zolder

  Hoe zolder isoleren?

  Er zijn verschillende manieren om een zolder te isoleren. Laat je het zolderdak isoleren of isoleer je de zoldervloer? Ontdek de mogelijkheden:

  • Zoldervloer isoleren: zolder is onverwarmd en wordt niet gebruikt als woonruimte. Het dak is ook nog niet geïsoleerd.
  • Buitenkant dak isoleren: zolder is verwarmd en/of wordt gebruikt als woonruimte, en de dakbedekking is toe aan vervanging.
  • Zoldervloer en dak isoleren: vooral interessant als je de zolder bewoonbaar wilt maken, maar ook akoestisch wilt isoleren voor onderliggende verdiepingen.

  Zolder isoleren kosten

  Soort zolderisolatie
  Prijs per m2
  Zoldervloer isoleren € 25 - 40 per m2
  Binnenzijde schuin zolderdak isoleren € 40 - 65 per m2
  Buitenzijde schuin zolderdak isoleren € 80 - 120 per m2
  Buitenzijde plat zolderdak isoleren € 70 - 120 per m2

  Wat zijn de zolder isoleren kosten? De prijs van zolderisolatie kan flink variëren en is onder meer afhankelijk van de isolatiemethode. Laat je de vloer van de zolder isoleren of is zolderisolatie via het dak beter? Ga je de zolder isoleren en afwerken of wordt de ruimte verder niet gebruikt? Al deze factoren zijn van invloed op de zolderisolatie prijs. Vraag gratis zolderisolatie offertes aan en laat je adviseren over de mogelijkheden.

  Zolderisolatie terugverdienen

  Hoeveel kan je besparen met zolderisolatie? Ontdek wat de jaarlijkse besparing is van zolderisolatie en hoelang het duurt voor je de investering terugverdient.

  Soort zolderisolatie
  Besparing
  Terugverdientijd
  Vloer van zolderisoleren € 250 5 - 8 jaar
  Binnenzijde schuin zolderdak isoleren € 250 8 - 13 jaar
  Buitenzijde schuin zolderdak isoleren € 400 10 - 15 jaar
  Buitenzijde plat zolderdak isoleren € 400 9 - 15 jaar

  Gemiddelde zolderisolatie besparing en terugverdientijd.

  Subsidie zolderisolatie

  Laat je 2 of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren en voldoe je aan de subsidie voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor zolderisolatie subsidie:

  • Dakisolatie: € 30 per m2 (voorheen € 20)
  • Zoldervloerisolatie: € 8 per m2 (voorheen € 5)

  Let op: dak- en zoldervloerisolatie gelden als één isolatiemaatregel. Je kunt wel zoldervloerisolatie combineren met andere isolatie, zoals vloerisolatie of spouwmuurisolatie.

  Meer informatie?

  zolder isoleren en aftimmeren

  Zolder isoleren en afwerken

  Wanneer je de zolder gaat gebruiken als woonruimte, wil je goede zolderisolatie laten plaatsen. Laat het zolder plafond isoleren (schuine dak), zodat er geen warmte verloren gaat. Wil je de zolder isoleren en afwerken, zodat je de zolder direct als woonruimte kan gebruiken?

  Zolder isoleren met gipsplaten

  1. Zolder van binnenuit isoleren met isolatieplaten of isolatiedekens
  2. Zolderisolatie afwerken met gipsplaten (in houten roostering)
  3. Gipsplaten afwerken

  Kant en klaar zolderisolatie

  Wil je de zolder kant en klaar isoleren? Er zijn tegenwoordig alles-in-een systemen verkrijgbaar. Deze isolatiesystemen worden gebruikt voor de zolder isoleren en afwerken. Deze isolatieplaten bestaan uit isolatiemateriaal en een decoratieve afwerklaag.

  Zolder laten verbouwen?

  Hoe zolder isoleren zonder onderdak?

  Moderne huizen zijn voorzien van een onderdak, maar veel oudere woningen hebben dit niet. Een dak zonder onderdak isoleren wordt niet aangeraden, aangezien er vochtproblemen kunnen ontstaan. Het onderdak is bedoeld als bescherming voor de dakconstructie. Zonder onderdak wordt het dak niet beschermd en ontstaan er vochtproblemen en houtrot.

  Nieuw onderdak

  Wil je een dak zonder onderdak isoleren, dan is het doorgaans nodig een onderdak te laten plaatsen. Dit onderdak wordt geplaatst via de buitenkant van het dak, waardoor het nodig is de dakbedekking te verwijderen.

  Isolatieplaten

  Een andere optie is het plaatsen van harde isolatieplaten in plaats van een nieuw onderdak. Dit is enkel een optie als je binnen afzienbare tijd het dak gaat vernieuwen. Een zolder zonder onderdak is namelijk nooit helemaal waterdicht, dus het dak en isolatiemateriaal zal na langzaam worden aangetast.

  Zoldervloer isoleren

  Wil je geen onderdak aanbrengen en gebruik je de zolder nauwelijks? Dan kun je ook de zoldervloer isoleren.

  Heb ik een onderdak? Kan je van binnenuit de dakbedekking zien? Dan heb je geen onderdak. Zie je folie, maar is deze folie beschadigd? Dan is je onderdak toe aan vervanging.

  Zelf zolder isoleren

  Tot op zekere hoogte is het mogelijk om zelf de zolder te isoleren. Maar ben je niet erg handig of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Schakel dan de hulp in van een specialist. Deze isolatiespecialist inspecteert de zolder en beslist daarna wat de beste zolderisolatie is voor jouw situatie.

  Soorten zolderisolatie

  Wat is de beste zolderisolatie voor jouw situatie? Er zijn verschillende manieren om een zolder te isoleren. Je kunt gebruikmaken van dakisolatieplaten, isolatiedekens of gespoten isolatie.

  Zolder isoleren met PIR/ PUR platen

  PIR platen zijn zeer vochtbestendig en drukvast. Ideaal als je de zolder beloopbaar wilt isoleren. PIR platen zijn brandveiliger dan PUR platen, maar komen qua kenmerken verder redelijk overeen.

  Zolder isoleren met EPS/ XPS platen

  Deze isolatieplaten zijn gemaakt van polystyreen, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. De dakisolatieplaten zijn vochtbestendig, drukvast en makkelijk in gebruik.

  Zolder isoleren met PUR schuim

  Je zolder isoleren met PUR schuim? Dit wordt vooral gebruikt bij zolders met veel hoeken, nissen en zichtbare leidingen. Met gespoten isolatie kan de zolder geïsoleerd worden zonder kieren. Zolderisolatie met PUR schuim gebeurt altijd door een specialist, vanwege de gezondheidsrisico’s tijdens het aanbrengen.

  Zolder isoleren met minerale wol

  Je zolder isoleren met glaswol of steenwol is een veelgebruikte optie. Glaswol en steenwol (rotswol) zijn geschikt voor de isolatie van hellende daken en zoldervloeren. Beide minerale wol soorten zijn uitstekende dakisolatie, maar rotswol heeft een betere akoestische isolatiewaarde.

  Tips zolder isoleren

  • Schakel hulp in van (lokale) specialist
  • Vergelijk offertes & specialisten
  • Laat je dak isoleren samen met buren
  • Laat je woning direct meer isoleren

  Beste deal voor zolderisolatie

  Wil je jouw zolder laten isoleren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag gratis en vrijblijvend zolderisolatie offertes aan en kom in contact met specialisten die in jouw regio werken. Vergelijk de specialisten, laat je adviseren en beslis zelf wie het beste bij je past.

  Direct zolderisolatie specialisten vergelijken

  BSB ETS isolatie logo
  Isoltrend logo
  Energiecontrol logo
  ISOhome logo
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal