Zolder isoleren

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Woningisolatie voorkomt warmteverlies en een hoge energierekening. Omdat warmte opstijgt, is er vooral veel winst te behalen met dak- of zolderisolatie. Door de zolder te isoleren, ontsnapt er minder warmte en profiteer je van minder stookkosten.

Waarom zolder isoleren?

 • Minder warmteverlies via dak
 • Minder stoken
 • Lagere energierekening

In België is zolderisolatie verplicht, maar dit is in Nederland niet het geval bij bestaande woningen. Heeft jouw bestaande woning nog geen dak- of zolderisolatie? Hoewel isolatie verstandig en rendabel is, ben je niet verplicht hier iets aan te doen. Nieuwbouwwoningen moeten al wel sinds de jaren negentig voldoen aan strenge eisen wat betreft (dak)isolatie.

Zolder isoleren: zoldervloerisolatie of dakisolatie?

Wanneer zoldervloerisolatie?

 • Zolder wordt niet gebruikt
 • Zolder wordt (beperkt) gebruikt als opslagruimte
 • Zolder is onverwarmd

Wanneer dakisolatie?

 • Zolder is/wordt woonruimte
 • Zolder is verwarmd
 • Verwarmingsinstallatie staat op zolder
zolder isoleren

Hoe zolder isoleren?

Er zijn verschillende manieren om een zolder te isoleren. Laat je het zolderdak isoleren of isoleer je de zoldervloer? Ontdek de mogelijkheden:

 • Zoldervloer isoleren: zolder is onverwarmd en wordt niet gebruikt als woonruimte. Het dak is ook nog niet geïsoleerd.
 • Buitenkant dak isoleren: zolder is verwarmd en/of wordt gebruikt als woonruimte, en de dakbedekking is toe aan vervanging.
 • Zoldervloer en dak isoleren: vooral interessant als je de zolder bewoonbaar wilt maken, maar ook akoestisch wilt isoleren voor onderliggende verdiepingen.
Zolder isoleren

Zolder isoleren kosten

Soort zolderisolatie Prijs per m2
Zoldervloer isoleren € 25 - 40 per m2
Binnenzijde schuin zolderdak isoleren € 40 - 65 per m2
Buitenzijde schuin zolderdak isoleren € 80 - 120 per m2
Buitenzijde plat zolderdak isoleren € 70 - 120 per m2

Wat zijn de zolder isoleren kosten? De prijs van zolderisolatie kan flink variëren en is onder meer afhankelijk van de isolatiemethode. Laat je de vloer van de zolder isoleren of is zolderisolatie via het dak beter? Ga je de zolder isoleren en afwerken of wordt de ruimte verder niet gebruikt? Al deze factoren zijn van invloed op de zolderisolatie prijs. Vraag gratis zolderisolatie offertes aan en laat je adviseren over de mogelijkheden.

Zolderisolatie terugverdienen

Hoeveel kan je besparen met zolderisolatie? Ontdek wat de jaarlijkse besparing is van zolderisolatie en hoelang het duurt voor je de investering terugverdient.

Soort zolderisolatie Besparing Terugverdientijd
Vloer van zolderisoleren € 250 5 - 8 jaar
Binnenzijde schuin zolderdak isoleren € 250 8 - 13 jaar
Buitenzijde schuin zolderdak isoleren € 400 10 - 15 jaar
Buitenzijde plat zolderdak isoleren € 400 9 - 15 jaar

Gemiddelde zolderisolatie besparing en terugverdientijd.

Subsidie zolderisolatie

Laat je 2 of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren en voldoe je aan de subsidie voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor zolderisolatie subsidie:

 • Dakisolatie: € 30 per m2 (voorheen € 20)
 • Zoldervloerisolatie: € 8 per m2 (voorheen € 5)

Let op: dak- en zoldervloerisolatie gelden als één isolatiemaatregel. Je kunt wel zoldervloerisolatie combineren met andere isolatie, zoals vloerisolatie of spouwmuurisolatie.

Meer informatie?
Isolatie subsidie
zolder isoleren en aftimmeren

Zolder isoleren en afwerken

Wanneer je de zolder gaat gebruiken als woonruimte, wil je goede zolderisolatie laten plaatsen. Laat het zolder plafond isoleren (schuine dak), zodat er geen warmte verloren gaat. Wil je de zolder isoleren en afwerken, zodat je de zolder direct als woonruimte kan gebruiken?

Zolder isoleren met gipsplaten

 1. Zolder van binnenuit isoleren met isolatieplaten of isolatiedekens
 2. Zolderisolatie afwerken met gipsplaten (in houten roostering)
 3. Gipsplaten afwerken

Kant en klaar zolderisolatie

Wil je de zolder kant en klaar isoleren? Er zijn tegenwoordig alles-in-een systemen verkrijgbaar. Deze isolatiesystemen worden gebruikt voor de zolder isoleren en afwerken. Deze isolatieplaten bestaan uit isolatiemateriaal en een decoratieve afwerklaag.

Zolder laten verbouwen?
Zolderverbouwing offertes
Isoleren zonder onderdak

Isoleren zonder onderdak

Moderne huizen zijn voorzien van een onderdak, maar veel oudere woningen hebben dit nog niet. Wat is een onderdak en hoe erg is het als je dak geen onderdak heeft?
Dakisolatie zonder onderdak

Zelf zolder isoleren

Tot op zekere hoogte is het mogelijk om zelf de zolder te isoleren. Maar ben je niet erg handig of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Schakel dan de hulp in van een specialist. Deze isolatiespecialist inspecteert de zolder en beslist daarna wat de beste zolderisolatie is voor jouw situatie.

Soorten zolderisolatie

Wat is de beste zolderisolatie voor jouw situatie? Er zijn verschillende manieren om een zolder te isoleren. Je kunt gebruikmaken van dakisolatieplaten, isolatiedekens of gespoten isolatie.

Zolder isoleren met PIR/ PUR platen

PIR platen zijn zeer vochtbestendig en drukvast. Ideaal als je de zolder beloopbaar wilt isoleren. PIR platen zijn brandveiliger dan PUR platen, maar komen qua kenmerken verder redelijk overeen.

Zolder isoleren met EPS/ XPS platen

Deze isolatieplaten zijn gemaakt van polystyreen, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. De dakisolatieplaten zijn vochtbestendig, drukvast en makkelijk in gebruik.

Zolder isoleren met PUR schuim

Je zolder isoleren met PUR schuim? Dit wordt vooral gebruikt bij zolders met veel hoeken, nissen en zichtbare leidingen. Met gespoten isolatie kan de zolder geïsoleerd worden zonder kieren. Zolderisolatie met PUR schuim gebeurt altijd door een specialist, vanwege de gezondheidsrisico’s tijdens het aanbrengen.

Zolder isoleren met minerale wol

Je zolder isoleren met glaswol of steenwol is een veelgebruikte optie. Glaswol en steenwol (rotswol) zijn geschikt voor de isolatie van hellende daken en zoldervloeren. Beide minerale wol soorten zijn uitstekende dakisolatie, maar rotswol heeft een betere akoestische isolatiewaarde.

Tips zolder isoleren

 • Schakel hulp in van (lokale) specialist
 • Vergelijk offertes & specialisten
 • Laat je dak isoleren samen met buren
 • Laat je woning direct meer isoleren

Beste deal voor zolderisolatie

Zolder isoleren

Wil je jouw zolder laten isoleren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag gratis en vrijblijvend zolderisolatie offertes aan en kom in contact met specialisten die in jouw regio werken. Vergelijk de specialisten, laat je adviseren en beslis zelf wie het beste bij je past.

Direct zolderisolatie specialisten vergelijken

ISOGLOBE
ETS Isolatie
Dakisoleren.nl
Bureau voor Verduurzamen
BKW Isolatie
AZ Isolatietechniek
Isolatie Totaal Nederland
Hetisolatieteam.nl
BEVO Isolatie
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis isolatie offertes?
Geheel vrijblijvend
Zolder isoleren