• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 149.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Kosten woning isoleren

Wat kost woning isoleren?

Ga naar
Minimale kosten € 1.000,- Maximale kosten € 5.000,- Gemiddeld Gemiddelde kosten € 3.000,-
Gemiddelde prijs indicatie tussenwoning isoleren.

Wil je jouw energierekening verlagen en meer comfort in huis? Heb je het idee dat je wel kunt blijven stoken om het warm te krijgen? Je woning isoleren is dan een goede mogelijkheid! Woningisolatie is een eenmalige investering waarmee je jaarlijks op de energiekosten bespaart. Je verdient de investering doorgaans binnen een paar jaar terug.

Voordelen huis isoleren

 • Meer wooncomfort
 • Minder last van vocht en condens
 • Milieuvriendelijker
 • Lagere energierekening
 • Hogere woningwaarde
 • Terugverdientijd 3-10 jaar

Nadelen huis isoleren

 • Flinke investering
 • Verkeerde montage kan leiden tot problemen

Kosten woning isoleren

Soort isolatie
Prijs*
Tussenwoning
Hoekwoning
Vrijstaand huis
Spouwmuurisolatie € 20 p/m2 € 1.000 € 1.800 € 2.500
Gevelisolatie € 100 p/m2 € 5.000 € 9.000 € 15.000
Kruipruimte isolatie € 30 p/m2 € 1.400 € 1.600 € 2.100
Binnenmuurisolatie € 40 p/m2 € 2.000 € 3.200 € 5.000
Vloerisolatie € 30 p/m2 € 1.400 € 1.600 € 2.100
Dakisolatie € 35 p/m2 € 2.300 € 3.000 € 4.800
HR++ glas € 110 p/m2 € 3.000 € 3.400

€ 4.400

*Isolatie prijs per m2, incl. btw en plaatsing.

Wat kost een huis isoleren? De kosten van een woning isoleren zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de mate van isolatie in je woning, het oppervlak, isolatiemateriaal en het uurtarief van de vakman. Bekijk de gemiddelde prijzen van een woning isoleren. Liever een prijsopgave ontvangen, specifiek afgestemd op jouw huis?

Woning laten isoleren?
woning isoleren kosten

Wat is de terugverdientijd van woningisolatie?

Ga je je woning isoleren? Dan verlies je minder warmte en hoef je minder te stoken. Dit betekent een lagere energierekening. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk met de verschillende isolatiemogelijkheden? De jaarlijkse besparing is afhankelijk van verschillende factoren:

 • soort woning
 • evt. aanwezige isolatie
 • stookgedrag / verbruik
Bekijk de isolatie besparing van de verschillende soorten isolatie. Onthoud dat het om een indicatie gaat en dat de daadwerkelijke besparing afhankelijk is van je gasverbruik en het exacte oppervlak van je woning.

Besparen isolatie berekenen

Soort isolatie
Tussenwoning
Hoekwoning
Vrijstaand huis
Spouwmuurisolatie € 260 € 700 € 1.000
Vloerisolatie € 200 € 220 € 390
Gevelisolatie € 350 € 500 € 600
Binnenmuurisolatie € 250 € 400 € 500
Schuin dakisolatie (binnenkant) € 250 € 300 € 450
HR++ glas (ipv dubbel glas) € 120 € 140 € 190

Indicatie van jaarlijkse besparing door woningisolatie.

Prijsopbouw huis isoleren

Woning isoleren: waar moet ik beginnen?

Wil je jouw woning isoleren, maar weet je niet wat je allemaal kunt verbeteren in huis? Er zijn verschillende isolatiemogelijkheden voor je huis:

Welke isolatie is geschikt voor mijn woning?

Ben je benieuwd wat jij kunt verbeteren in je woning voor het beste resultaat? Dan is het belangrijk om te weten hoe jouw woning op dit moment geïsoleerd is. Dit kun je op verschillende manieren achterhalen:

Woningen tot en met 1974 isoleren

Huizen met een bouwjaar voor 1975 hebben geen/nauwelijks isolatie, maar door de jaren heen is er vaak wel wat geïsoleerd. Vaak is dit dubbel glas en dakisolatie. Deze isolatie kan je echter nog verbeteren van matig naar goed.

 • Dakisolatie verbeteren
 • Dubbel/enkel glas vervangen voor HR++ glas
 • Vloer isoleren
 • Spouwmuur isoleren

Woningen uit 1975 - 1982 isoleren

Jaren 70 woningen of jaren 80 woningen uit deze periode hebben tijdens de bouw vaak wel dakisolatie en spouwmuurisolatie gekregen en zijn vaak voorzien van dubbel glas op de begane grond, maar deze isolatie is vaak matig. Bij deze woningen kun je de bestaande dakisolatie verbeteren en vloerisolatie toevoegen.

 • Dakisolatie verbeteren
 • Dubbel/enkel glas vervangen voor HR++ glas
 • Vloer isoleren
 • Spouw naïsoleren
 • Gevel aan buitenkant of binnenkant isoleren

Woningen uit 1983 - 1991 isoleren

Woningen die gebouwd zijn in deze periode hebben overal matige isolatie gekregen en zijn voorzien van dubbel glas op de benedenverdieping. Door naïsolatie kan je de bestaande isolatiewaarde aanzienlijk verbeteren.

 • Dak naïsoleren
 • Dubbel/enkel glas vervangen voor HR++ glas
 • Vloer naïsoleren
 • Spouw naïsoleren
 • Gevel aan buitenkant of binnenkant isoleren

Woningen uit 1992 - 1999 isoleren

Woningen die in deze periode gebouwd zijn vaak al voorzien van een goede dak-, gevel- en vloerisolatie. Naïsoleren is dan ook niet nodig, tenzij je een energieneutraal huis wilt creëren. De woning heeft vaak nog geen HR++ glas en de vloerisolatie is niet geschikt voor vloerverwarming.

 • Dubbel glas vervangen voor HR++ glas
 • Extra vloerisolatie als je vloerverwarming wilt

Woningen vanaf 2000 - heden isoleren

Woningen die vanaf 2000 zijn gebouwd hebben een goede tot zeer goede dak-, gevel- en vloerisolatie. Ook is de woning voorzien van HR++ glas. Isolatie verbeteren is in principe niet nodig, tenzij je vloerverwarming wilt aanleggen.

 • Extra vloerisolatie als je vloerverwarming wilt
Woning laten isoleren?
prijs isolatie per m2

Isoleren zonder grote verbouwing?

Heb je geen zin in een grote verbouwing in of rondom je woning, maar wil je wel de isolatie in huis verbeteren? Er zijn enkele opties die je weinig overlast en afval in huis opleveren en ook nog eens snel zijn uitgevoerd!

4 Tips voor woning isoleren

 1. Doe het direct goed: laat je dak, vloer of gevel optimaal isoleren met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde (Rc-waarde). Je bent dan direct klaar voor de toekomst.
 2. Schakel de hulp in van een ervaren bedrijf. Zo weet je zeker dat het juiste isolatiemateriaal ook op de correcte manier wordt aangebracht.
 3. Plaats je HR++ of triple glas in een ongeïsoleerde gevel? Laat ook je spouwmuur of gevel isoleren. Je wilt niet dat je muur kouder wordt dan je raam, dan kan er vocht neerslaan op de muur.
 4. Zorg voor goede ventilatie: hoe beter je isoleert, hoe belangrijker ventilatie is. De vakman kan je adviseren over de beste opties voor ventilatie.

Wat betekent de isolatiewaarde?

Isolatiewaardes van je dak, vloer, gevel of spouwmuur worden weergegeven als Rc-waarde. De Rc-waarde is de totale warmteweerstand van alle lagen bij elkaar opgeteld: zowel het niet geïsoleerde deel van de woning + de daarop aangebrachte isolatiematerialen.

Je wilt de warmteweerstand zo hoog mogelijk maken. Ongeïsoleerde delen van je woning hebben altijd een lage isolatiewaarde. Deze waarde wil je verhogen door isolerend materiaal toe te voegen. De isolatiewaarde van isolatiemateriaal wordt weergegeven met behulp van de zogeheten Rd-waarde op verpakkingen.

Rc waarde van goede isolatie van woning

Deel woning isoleren
Rc-waarde
Vloer 3,5
Dak 4
Spouwmuur 1,7
Gevel incl. spouwmuur 4
isolatie prijs

Woning laten isoleren door ervaren vakman

Wanneer je kiest voor woningisolatie, wil je uiteraard dat dit goed gebeurt. Schakel daarom altijd de hulp in van een vakkundig isolatiebedrijf. Dit bedrijf heeft verstand van de juiste isolatiematerialen, kan je alles vertellen over de Rc- en Rd-waardes en weet welke isolatie het beste is voor jouw woning. Daarnaast wordt de isolatie vakkundig aangebracht, zodat je zeker weet dat je hier optimaal van profiteert.

Bespaar op voorrijkosten Bij Slimster kom je enkel in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de voorrijkosten eenvoudig in de hand.

Beste deal vinden voor woning isoleren

Wil je jouw huis isoleren voorzien en ben je benieuwd naar de isolatie prijzen en mogelijkheden? Vraag gratis en vrijblijvend isolatie offertes aan bij Slimster en ontvang prijsopgaven van maximaal 5 specialisten. De specialisten zijn altijd in jouw regio werkzaam, waardoor de voorrijkosten nooit te hoog zijn. Maak een vrijblijvende afspraak met de specialisten en vergelijk de vakmannen op prijs en kwaliteit. Je beslist vervolgens zelf welke specialist het beste bij je past.

Direct 101 isolatie bedrijven vergelijken

BSB ETS isolatie logo
Isoltrend logo
Energiecontrol logo
ISOhome logo
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal