Vloer isoleren

Pascal van de Beek
Product Specialist
3 minuten

Wil je jouw vloer isoleren? Dan profiteer je van een lagere energierekening, minder warmteverlies en aangenaam warme voeten in huis. Je kunt een vloer isoleren op verschillende manieren, wat is de beste optie voor jou?

 • Geen koude voeten meer (vloer gemiddeld 4°C warmer)
 • Geen last van tocht & vochtproblemen
 • Kosten deels terugkrijgen via subsidie
 • Gemiddelde terugverdientijd 7 - 10 jaar
 • Minder warmteverlies
 • Lagere energierekening
 • Minder CO2-uitstoot

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is een overkoepelende term voor verschillende isolatiemaatregelen. Je kunt een vloer isoleren op verschillende manieren:

 1. Kruipruimte isolatie: onderkant vloer isoleren via kruipruimte
 2. Bodemisolatie: bodem van kruipruimte isoleren
 3. Vloer isoleren van bovenaf
vloer isoleren

Wat kost vloerisolatie?

1. Vloerisolatie vanuit kruipruimte

 • Meest rendabele optie
 • Kruipruimte moet toegankelijk zijn en min. 50 cm hoog
 • Doel: Onderkant vloer isoleren en hierdoor minder lucht/tocht

2. Bodemisolatie kruipruimte

 • Als kruipruimte isolatie van onderkant vloer geen optie is
 • Ideaal voor vochtige + lage kruipruimtes
 • Doel: Vocht vanuit kruipruimte afremmen en isoleren

3. Vloerisolatie van bovenkant

vloerisolatie

Kan je een vloer isoleren van onderaf? Dan is dit altijd de beste optie. Maar soms is het niet mogelijk om de onderkant van een vloer te isoleren, bijvoorbeeld omdat er geen kruipruimte is. Je kunt dan de vloer van bovenaf laten isoleren. Dit kan op verschillende manieren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een houten constructievloer en een betonnen constructievloer.

Tip: vloer van bovenaf isoleren is geen doe-het-zelf klus, al lijkt het nog zo simpel. Schakel hiervoor altijd de hulp in van een vakspecialist.

Kan ik vloerverwarming en vloerisolatie combineren?

Vloerverwarming en vloerisolatie gaan uitstekend samen. Dankzij vloerisolatie heb je minder warmteverlies. Het beste is om vloerverwarming direct boven de vloerisolatie aan te brengen. Ga je voor een nieuwe cementdekvloer? Dan kun je de vloerverwarming in de chape laten verwerken. Dit scheelt ook weer extra opbouwhoogte.

Isolatieplaten zijn geschikt voor iedere soort vloerverwarming. Het is ook mogelijk om reflecterende folie op de isolatieplaten aan te brengen. De warmte van de vloerverwarming weerkaatst, waardoor het sneller stijgt.

Kan ik vloerisolatie op vloerverwarming aanbrengen?

Nee, dit is niet aan te raden. Bovenop de vloerverwarming wil je zo weinig mogelijk warmteweerstand hebben. Dit betekent geen isolatie op de vloerverwarming. Een goed geleidende ondervloer heeft een warmteweerstand van R = 0,09 of lager. Hoe dunner de ondervloer, hoe sneller en beter de vloer wordt verwarmd.

Welke isolatiematerialen gebruiken voor vloerisolatie?

Bij bovenvloerse isolatie is het belangrijk dat isolatiematerialen gewicht kunnen dragen. Plaatmaterialen met hoge drukvastheid zijn erg geschikt, zoals EPS, XPS en PUR of PIR platen. Ligt je vloer vol met leidingen? Dan is gespoten vloerisolatie een optie. Denk hier aan PUR-schuim of een duurzame minerale wol.

Ontdek de soorten vloerisolatie kosten.

Wat is TONZON vloerisolatie?

TONZON is een bekend merk van isolatiemateriaal. Het meest bekend zijn de TONZON thermoskussens, die onder meer gebruikt worden voor vloerisolatie. Deze thermoskussens worden ingezet tijdens het na-isoleren van slecht/niet geïsoleerde vloeren.

De thermoskussens worden vaak gecombineerd met de TONZON bodemfolie. Deze bodemfolie heeft zelf geen isolatiewaarde, maar verlaagt de luchtvochtigheid. 

Benieuwd of TONZON vloerisolatie geschikt is voor jouw situatie? Kom in contact met isolatiespecialisten door gratis vloerisolatie offertes aan te vragen. Deze specialisten adviseren je graag over de geschikte mogelijkheden.

vloerisolatie materialen

Vloer laten isoleren door ervaren installateur

Wil je jouw vloer isoleren van bovenaf en zo meer comfort in huis krijgen én voor een lagere energierekening zorgen? Schakel bij vloerisolatie de hulp in van een ervaren en vakkundig bedrijf. Vakkundige isolatiebedrijven weten precies wat er belangrijk is bij een vloerisolatie en waarop gelet moet worden. Een groot voordeel van de vloerisolatie uitbesteden, is dat je garantie hebt op de plaatsing.

Vraag gratis en vrijblijvend vloerisolatie offertes aan bij Slimster. Zo kom je in contact met maximaal 4 isolatiebedrijven die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de bedrijven en maak een vrijblijvende afspraak met de bedrijven die je het meeste aanspreken. Kies vervolgens zelf welk bedrijf het beste bij je past en de opdracht krijgt.

Direct vloerisolatie bedrijven vergelijken

Alles over vloerisolatie