• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Vloerisolatie

  Vind beste vloerisolatie deal

  Vind beste deal
  Gratis & vrijblijvend
  Ga naar

  Wil je jouw vloer isoleren? Dan profiteer je van een lagere energierekening, minder warmteverlies en aangenaam warme voeten in huis. Je kunt een vloer isoleren op verschillende manieren, wat is de beste optie voor jou?

  Voordelen vloerisolatie

  • Geen koude voeten meer
  • Tocht en vochtproblemen voorkomen
  • Minder warmteverlies
  • Lagere energierekening

  Wat is vloerisolatie?

  Vloerisolatie is een overkoepelende term voor verschillende isolatiemaatregelen. Je kunt een vloer isoleren op verschillende manieren:

  1. Kruipruimte isolatie: onderkant vloer isoleren via kruipruimte
  2. Bodemisolatie: bodem van kruipruimte isoleren
  3. Vloer isoleren van bovenaf

  vloer isoleren

  Hoe vloer isoleren?

  1. Vloerisolatie vanuit kruipruimte

  • Meest rendabele optie
  • Kruipruimte moet toegankelijk zijn en min. 50 cm hoog
  • Doel: Onderkant vloer isoleren en hierdoor minder lucht/tocht

  2. Bodemisolatie kruipruimte

  • Als kruipruimte isolatie van onderkant vloer geen optie is
  • Ideaal voor vochtige + lage kruipruimtes
  • Doel: Vocht vanuit kruipruimte afremmen en isoleren

  3. Vloerisolatie van bovenkant

  • Als er geen kruipruimte is of niet toegankelijk
  • Meestal zwevende dekvloer geplaatst + nieuwe vloer
  • Doel: isoleren op (bestaande) vloer

  (Lees verder voor meer informatie)

  Bovenkant vloer isoleren

  Kan je een vloer isoleren van onderaf? Dan is dit altijd de beste optie. Maar soms is het niet mogelijk om de onderkant van een vloer te isoleren, bijvoorbeeld omdat er geen kruipruimte is. Je kunt dan de vloer van bovenaf laten isoleren. Dit kan op verschillende manieren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een houten constructievloer en een betonnen constructievloer.

  Tip: vloer van bovenaf isoleren is geen doe-het-zelf klus, al lijkt het nog zo simpel. Schakel hiervoor altijd de hulp in van een vakspecialist.

  Houten vloer isoleren van bovenaf

  Heb je een houten constructievloer en wil je deze laten isoleren? De opbouw van een geïsoleerde houten vloer ziet er doorgaans als volgt uit:

  1. Houten constructievloer
  2. Isolatiemateriaal
  3. Plaatmateriaal
  4. Vloerverwarming (optioneel)
  5. Afwerkvloer

  Het isolatiemateriaal wordt bij een houten vloer direct op de constructievloer aangebracht. Hierop komt plaatmateriaal, wat het isolatiemateriaal beschermt. Je kunt uiteraard ook vloerverwarming laten aanbrengen op een geïsoleerde houten vloer.

  Tip: heb je een houten vloer met houtrot of is de vloer niet geschikt voor vloerverwarming? Dan kan de hele houten vloer vervangen een optie zijn. De vloer wordt dan bijvoorbeeld vervangen door een geïsoleerde renovatievloer.

  Houten vloer laten isoleren

  Betonnen vloer isoleren van bovenaf

  Heb je een betonnen constructievloer? Een betonvloer isoleren van bovenaf kan op verschillende manieren:

  1. Vloerisolatie onder dekvloer
  2. Vloerisolatie op dekvloer

  Vloerisolatie onder bestaande dekvloer

  De meest populaire optie voor je vloer van bovenaf isoleren, is het plaatsen van isolatie op de constructievloer. Hiervoor moet de bestaande afwerkvloer + cementdekvloer verwijderd worden. Daarnaast wordt de vloer enkele centimeters hoger.

  Ga je voor deze optie? Dan is het mogelijk isolatieplaten te gebruiken en/of isolatiechape. Isolatiechape is in feite een geïsoleerde dekvloer, waardoor minder of geen isolatieplaten onder de dekvloer nodig zijn. Laat je adviseren door een vakman wat de beste optie is voor jou.

  Vloerisolatie op bestaande dekvloer

  Wil je de betonvloer isoleren van bovenaf, maar niet de dekvloer verwijderen? Dit gaat in feite hetzelfde als een houten vloer isoleren.

  Vloerisolatie op een bestaande dekvloer is mogelijk, maar hier wordt minder vaak voor gekozen. Isolatieplaten worden dan op de bestaande dekvloer aangebracht. Hierdoor komt de vloer hoger te liggen, waardoor je drempels en deuren moet verhogen.

  Betonvloer laten isoleren

  Vloerverwarming en vloerisolatie gaan uitstekend samen. Dankzij vloerisolatie heb je minder warmteverlies. Het beste is om vloerverwarming direct boven de vloerisolatie aan te brengen. Ga je voor een nieuwe cementdekvloer? Dan kun je de vloerverwarming in de chape laten verwerken. Dit scheelt ook weer extra opbouwhoogte.

  Isolatieplaten zijn geschikt voor iedere soort vloerverwarming. Het is ook mogelijk om reflecterende folie op de isolatieplaten aan te brengen. De warmte van de vloerverwarming weerkaatst, waardoor het sneller stijgt.

  Nee, dit is niet aan te raden. Bovenop de vloerverwarming wil je zo weinig mogelijk warmteweerstand hebben. Dit betekent geen isolatie op de vloerverwarming. Een goed geleidende ondervloer heeft een warmteweerstand van R = 0,09 of lager. Hoe dunner de ondervloer, hoe sneller en beter de vloer wordt verwarmd.

  Bij bovenvloerse isolatie is het belangrijk dat isolatiematerialen gewicht kunnen dragen. Plaatmaterialen met hoge drukvastheid zijn erg geschikt, zoals EPS, XPS en PUR of PIR platen. Ligt je vloer vol met leidingen? Dan is gespoten vloerisolatie een optie. Denk hier aan PUR-schuim of een duurzame minerale wol.

  Ontdek de soorten vloerisolatie kosten.

  vloerisolatie materialen

  Vloer laten isoleren door ervaren installateur

  Wil je jouw vloer isoleren van bovenaf en zo meer comfort in huis krijgen én voor een lagere energierekening zorgen? Schakel bij vloerisolatie de hulp in van een ervaren en vakkundig bedrijf. Vakkundige isolatiebedrijven weten precies wat er belangrijk is bij een vloerisolatie en waarop gelet moet worden. Een groot voordeel van de vloerisolatie uitbesteden, is dat je garantie hebt op de plaatsing.

  Beste deal vinden voor vloerisolatie

  Vraag gratis en vrijblijvend vloerisolatie offertes aan bij Slimster. Zo kom je in contact met maximaal 4 isolatiebedrijven die in jouw regio actief zijn. Vergelijk de bedrijven en maak een vrijblijvende afspraak met de bedrijven die je het meeste aanspreken. Kies vervolgens zelf welk bedrijf het beste bij je past en de opdracht krijgt.

  Direct isolatiebedrijven vergelijken

  BSB ETS isolatie logo
  Isoltrend logo
  Energiecontrol logo
  ISOhome logo
  Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal