Hoe vloer isoleren zonder kruipruimte?

Hoe vloer isoleren zonder kruipruimte?
Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
4 minuten

Wil jij je vloer isoleren, maar heb je geen of een moeilijk toegankelijke kruipruimte? Lees hier wat jouw mogelijkheden zijn.

Geen of ondiepe kruipruimte

Is jouw huis gebouwd zonder kruipruimte? Heb jij een ondiepe ruimte onder jouw huis? Ook dan zijn er mogelijkheden om jouw vloer te isoleren. Hieronder beschrijven we wat die mogelijkheden kunnen zijn.

Mogelijkheden isoleren vloer zonder kruipruimte

  1. maak een kruipruimte
  2. isoleer de vloer van bovenaf
  3. isoleer de fundering

1. Laat een kruipruimte maken

Is jouw huis op zand gestort zonder fundering? Dan heeft het geen kruipruimte. Heb je helemaal geen kruipruimte, maar wil je dat wel? Het is mogelijk om een kruipruimte onder je huis te maken. Een constructeur kijkt of dit veilig kan. Nadat een gat in de vloer is gemaakt, kan een zandzuiger het zand onder de fundering weghalen.

2. Isoleer de vloer van bovenaf

Betonvloer isoleren zonder kruipruimte

Heb je geen kruipruimte en wil jij je betonnen vloer isoleren zonder onder je vloer te graven? Isoleer dan jouw vloer van bovenaf. Het rendement is minder dan isoleren via een kruipruimte maar vloerisolatie is altijd een goed idee.

Houten vloer isoleren zonder kruipruimte

Wil je een houten vloer zonder kruipruimte isoleren? Het isoleren van een houten vloer is een goede maatregel tegen warmteverlies vanuit de vloer. Je kunt een houten vloer isoleren van bovenaf als de kruipruimte geen optie is.

Vraag een offerte op
Vloer laten isoleren

3. Bestaande fundering isoleren of niet?

Het isoleren van de fundering is een slimme keus. Je kunt zo de kou uit de grond tegenhouden dat via het fundament van je huis omhoog loopt. Isoleren is mogelijk na het uitgraven van de fundering. De aanpak is vergelijkbaar met het isoleren van de gevel. Je kunt de fundering isoleren aan de buitenkant.

Welk materiaal gebruik je voor het isoleren van de fundering?

Gezien de fundering contact maakt met de (soms vochtige) grond, is het belangrijk dat de isolatie goed tegen vocht kan. XPS isolatieplaten zijn gemaakt van stevig materiaal en kan goed tegen nattigheid. Dit is ideaal materiaal voor isolatie van de fundering.

Fundering op staal isoleren

Een fundering op staal is niet echt van staal, maar wordt zo genoemd omdat de grond waarop de fundering rust zo hard is als staal. Deze fundering is gemaakt van beton. Wanneer je geen kruipruimte hebt, bevestig je de isolatieplaten dus tegen het beton aan.

Laat een kruipruimte inspectie doen

Heb je wel een kruipruimte? Door een kruipruimte inspectie te laten doen, weet je welke mogelijkheden er voor jouw huis zijn. Voor het isoleren van de vloer vanuit de kruipruimte zijn enkele tientallen centimeters aan ruimte al genoeg.

Kruipruimte is te laag

Om een kruipruimte te isoleren is de ideale diepte ongeveer 40 tot 50 centimeter diep. Is jouw kruipruimte nog lager? Dan kan er geen mens onder kruipen om de isolatie uit te voeren. Er zijn wel andere mogelijkheden

  1. kruipruimte verder uitzuigen
  2. isoleren met een robot
  3. isolatie in de kruipruimte blazen

1. Kruipruimte uitzuigen

Je kunt een kruipruimte dieper maken door zand eruit te laten zuigen. Laat wel eerst een constructeur langskomen om te bekijken of het creëren van een kruipruimte veilig kan. Een zandwagen kan met een slimme techniek het zand onder jouw huis gemakkelijk wegzuigen.

Kosten kruipruimte leegzuigen

Laat je een zandwagen komen voor het verdiepen van de kruipruimte? De prijs voor het wegzuigen hangt af van het soort grond onder jouw huis en hoeveel m3 zand eruit moet. Om je een indicatie te geven: de kosten liggen rond de €3000,- voor 15 m3.

2. Robot isoleert kruipruimte

Heb je wel een kruipruimte, maar is deze te ondiep? Dan biedt een robot uitkomst. Een robot kan isoleren in een kruipruimte vanaf 20 centimeter diep. Hij rijdt door de ruimte heen en spuit schuimisolatie tegen de onderkant van de vloer. Met camera’s kan een isolateur in de gaten houden waar isolatie nodig is.

3. Isolatie in kruipruimte blazen

Heb je een ondiepe kruipruimte? Dan kun je deze isoleren door bodemisolatie met isolatieparels. De kleine bolletjes spuit je in de kruipruimte en vormen een isolerende laag. Deze methode is effectief, maar minder effectief dan het isoleren van de onderkant van de vloer.

Wel of geen kruipruimte?

Isoleren van de vloer via de kruipruimte heeft het meeste effect. Het is daarom zinvol om te kijken of de kruipruimte van jouw huis bereikbaar is via een kruipluik in de vloer. Sommige huizen hebben wel een kruipruimte, maar zonder dat je hier kunt komen. Een aannemer kan dan kijken of hij jouw kruipruimte toegankelijk kan maken.

Kruipruimte open laten maken
Gratis aannemer offertes

Waarom vloer isoleren via een kruipruimte?

Het isoleren van de vloer via de kruipruimte zorgt voor

  • uitblijven van vochtproblemen
  • meer wooncomfort
  • lagere energierekening

Lees meer over de voor- en nadelen van kruipruimte isolatie.

Warm in huis met minder energie

Het isoleren van je vloer zorgt ervoor dat je kou buiten houdt. Door te besparen op gas of elektriciteit voor de verwarming, levert dit je een mooi rendement van kruipruimte isolatie op. Je kunt er flink mee bezuinigen op je energierekening. Er zijn verschillende manieren voor het isoleren van de vloer:

Wat kost kruipruimte isoleren?

Hoe vloer isoleren zonder kruipruimte?

Wanneer jij je vloer wilt gaan isoleren via de kruipruimte, kun je gebruik maken van subsidie via ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Dat scheelt dus in de kosten. De prijs van kruipruimte isolatie hangt helemaal af van de manier waarop je het gaat (laten) doen.

Vraag een offerte op
Kruipruimte laten isoleren