Wil je je tuinhuis of blokhut isoleren?

Wil je je tuinhuis of blokhut isoleren?
Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Ben je van plan om een nieuwe blokhut in je tuin te plaatsen of heb je al een bestaande blokhut in je tuin staan? Het is dan verstandig om je blokhut, tuinhuis of houten schuurtje te isoleren. Je kunt dan jouw geisoleerde blokhut gebruiken als aparte werkplek, tuinkantoor, fitnessruimte of verlengstuk van je woonkamer. Maar waarom je blokhut isoleren en hoe kan je je blokhut isoleren?

Waarom tuinhuis isoleren?

Door je tuinhuis te isoleren krijg je minder last van vocht en condens. Ook krijg je een hogere woningwaarde en houd je warmte vast wanneer je blokhut geisoleerd is. Wil je je tuinkantoor isoleren om energiekosten te besparen, dan heeft een goed geisoleerde blokhut alleen nut als je blokhut ook verwarming heeft.

Nieuwe geisoleerde tuinhuis laten plaatsen?
Gratis offertes

Kan ik zelf een bestaande blokhut isoleren?

Vaak kun je zelf een bestaande houten blokhut isoleren. Denk hierbij aan de wanden van het tuinhuisje, vloer van het tuinhuisje en de binnenkant van het dak van het tuinhuisje.

 • Wanden tuinhuisje isoleren: De wanden van de blokhut kun je zelf isoleren met glaswol of steenwol tussen houten latten;
 • Vloer tuinhuisje isoleren: De vloer van de blokhut kun je zelf isoleren met op maat gemaakte isolatieplaten tussen houten latten;
 • Dak tuinhuisje isoleren: Het dak van de blokhut kan je op 3 manieren isoleren: koud dak methode, warm dak methode en omgekeerd dak methode.

Benieuwd hoe een blokhut te isoleren? Hieronder vind je per soort isolatie een stappenplan hoe je zelf je tuinhuis kunt isoleren.

isoleren blokhut met wol
vloerisolatie blokhut
hoe isoleren tuinhuis blokhut
Houdt bij het plaatsen van de houten latten tegen de vloer, wand of plafond van de blokhut een breedte aan van de isolatieplaten. Hiermee kan je makkelijk het isolatiemateriaal voor de blokhut monteren.
hoe wanden blokhut isoleren

Hoe zelf blokhut wanden isoleren?

Om warmte vast te houden in een tuinhuis is het verstandig om de blokhut wanden te isoleren. Je kunt hiervoor glaswol of steenwol gebruiken en afwerken met een dampdichte folie. Hiermee voorkom je dat vochtige of warme lucht condenseert.

 1. Bevestig dampdoorlatende folie aan de binnenkant tegen de wand;
 2. Bevestig de houten latten / balken tegen de folie per wand;
 3. Monteer de afstandhouders voor de te plaatsen isolatieplaten;
 4. Maak de isolatieplaten op maat en plaats deze tegen de afstandhouders;
 5. Bevestig de dampremmende folie tegen de isolatieplaten;
 6. Plaats tenslotte de binnenwand en houdt hierbij ongeveer 3 - 4 centimeter ruimte tussen de gording en de wand.

Wanneer je bovenstaande stappenplan hebt gevolgd, dan kun je hierna beginnen met het plaatsen of isoleren van het plafond van je blokhut. Wil je zien hoe je zelf je wanden van het tuinhuisje kunt isoleren? Bekijk onderstaande video van de specialist Lugarde.

Hoe zelf dak blokhut isoleren?

Om warmteverlies in een geïsoleerde blokhut te voorkomen is het verstandig om het dak te isoleren. Het dak van een blokhut kan je aan de binnenkant of buitenkant isoleren met verschillende materialen.

Een dak tuinhuisje isoleren kan op 3 manieren:

 • Aan de binnenkant van het tuinhuisje = koud plat dak methode
 • Aan de buitenkant van het tuinhuisje = warm plat dak methode
 • Bovenop het tuinhuisje = omgekeerd dak methode

1. Zelf dak tuinhuis isoleren met koud plat dak methode

 1. Maak de isolatieplaten op maat;
 2. Plaats de isolatieplaten tussen de dakbalken;
 3. Plaats het dakbeschot en houdt ongeveer 3 - 4 centimeter ruimte voor werking van het hout;
 4. Werk het plafond af met plinten.

2. Dak tuinhuis isoleren met warm plat dak methode

 1. Dakbedekking verwijderen;
 2. Isolatie materiaal (XPS-platen of PIR-platen) op het dakbeschot bevestigen;
 3. Nieuwe dakbedekking aanbrengen (rubber of epdm);
 4. Evt. dakrand verhogen als het dak hoger is geworden.

Het dak van de tuinhuis isoleren met warm plat dak methode kan lastig zijn, omdat er tenslotte nieuw dakbedekking geplaatst moet worden. Hierdoor kan het verstandig zijn om een ervaren dakdekker in te schakelen. Een dakdekker weet precies hoe hij te werk moet gaan en zal ervoor zorgen dat jouw blokhut dak er weer als nieuw uitziet.

Buitenkant dak blokhut laten isoleren?
Gratis offertes

3. Zelf dak tuinhuis isoleren met omgekeerd dak methode

 1. Isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking leggen;
 2. Daar bovenop grind of tegels leggen, waardoor het isolatiemateriaal niet weg waait.
Het dak van de blokhut isoleren met de omgekeerd dak methode kan alleen als je beschikt over een blokhut met een stevige constructie. Er komen namelijk 2 zware lagen bovenop je blokhut.
hoe dak blokhut isoleren

Hoe zelf vloer blokhut isoleren?

Wil je een goed geisoleerde tuinhuis? Dan is het verstandig om de vloer te isoleren voordat het tuinhuisje geplaatst wordt. Een geisoleerde tuinhuis wordt namelijk geplaatst op een betonnen fundering.

Een bestaande tuinhuis kan je aan de binnenkant isoleren door PUR/PIR of Resol Hardschuim platen tussen dunne houten latten / balken te plaatsen. Om optrekkend vocht tegen te gaan is het ook belangrijk om een laag waterdichte folie te plaatsen. Dit kun je vervolgens afdekken met een nieuwe vloer.

 1. Bevestig de houten latten / balken op de vloer;
 2. Maak de isolatieplaten op maat en leg deze tussen de latten;
 3. Leg de (houten) vloerdelen en houdt hierbij ongeveer 1,5 centimeter ruimte tussen de vloer en de wand (vanwege de werking van het hout).
 4. Bevestig tenslotte de vloerplinten en monteer deze aan de wand.

Wil je zien hoe je zelf de vloer van het tuinhuisje kunt isoleren? Bekijk onderstaande video van de specialist Lugarde.

Glas van de blokhut isoleren

Vaak wordt een standaard tuinhuisje geleverd met enkel glas, echter dubbel glas isoleert vele malen beter. Vaak zal dan het kozijn van de tuinhuis aangepast of vervangen moeten worden. Voor een geisoleerd tuinhuis is HR++ glas vaak niet nodig. Het is daarom verstandig om bij een nieuw tuinhuisje na te vragen met welk soort glas deze geleverd wordt.

Wil je isolerend glas in een bestaande tuinhuis plaatsen? Dan is het verstandig om een vakman in te schakelen. Laat dit direct in combinatie doen met kozijnen van jouw woning. Hiermee kun je besparen op de totale kosten. En kun je profiteren van zowel een isolerende tuinhuis als woonhuis.

Glas van een blokhut vernieuwen?
Gratis offertes
geisoleerd tuinhuis kantoor
beste manier om tuinhuis te isoleren

Waarom een geisoleerde blokhut kopen bij ervaren vakman?

 • Verzekerd van kwaliteit
 • Vrijblijvend advies bij jou thuis
 • Je bespaart tijd en geld
 • Regionale specialisten

Wanneer je van plan bent om een nieuwe blokhut in je tuin te plaatsen of je wilt je bestaande blokhut vervangen, dan kun je ook direct een geïsoleerde blokhut kopen of geisoleerd tuinhuis kopen bij een ervaren hovenier. Deze wordt dan ook door de hovenier geplaatst, waardoor je zeker weet dat een goed geisoleerde blokhut geplaatst wordt met garantie.

Benieuwd naar de prijzen van een hovenier?
Bekijk prijzen

Nieuwe blokhut met isolatie laten plaatsen?

Tuinhuis isoleren

Wil je een nieuwe geisoleerd tuinhuis laten plaatsen of is jouw bestaande tuinhuis toe aan vervanging? Vraag via Slimster eenvoudig tot 3 hovenier offertes aan bij aangesloten hoveniersbedrijven. Hierdoor vergelijk je slim meerdere hoveniers en beslis jij met welke hovenier je in zee gaat.

Direct 246 specialisten vergelijken?

GE Hoveniers
Het Schuttingmenneke
Leroy's Tuinonderhoud
Sandee Hoveniers
Sjerps Tuinen
Van den Bosch
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal