Waarde huis verhogen? Ontdek 9 tips

Waarde huis verhogen? Ontdek 9 tips
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
5 minuten

Wil je jouw koopwoning wat meer naar je eigen wensen vormgeven, maar weet je nog niet precies op welke manier? Investeren in je koophuis is altijd een verstandige optie: je hebt meer woonplezier, maar je woning wordt ook meer waard. Als je het tenminste goed aanpakt. Handig als je jouw huis binnenkort te koop zet of gewoon fijner wilt wonen. Wat zijn 9 slimme investeringen in je woning?

1. Leefruimte vergroten

wat verhoogt de waarde van je huis

Je woning vergroten is een ingrijpende verandering, maar levert je ook veel op. Je creëert niet alleen meer woonoppervlak, maar de waarde van je woning zal ook stijgen door extra vierkante meters toe te voegen aan je huis. Je kunt jouw woning op verschillende manieren vergroten.

Dakkapel plaatsen

Een dakkapel is een van de meest populaire keuzes en maakt jouw zolder groter en lichter. Maar een nokverhoging kan natuurlijk ook.

Dakkapel prijzen

Uitbouw plaatsen

Liever uitbouwen op de begane grond of de eerste verdieping? Er zijn verschillende soorten uitbouwen te plaatsen aan je woning.

Uitbouw prijzen

2. Keuken renoveren

waarde huis verhogen

Wil je niet per se jouw woning vergroten, maar bestaande ruimtes opknappen? De keuken is dan een ideale plek om te beginnen. Wat iemand een mooie keuken vindt, verschilt uiteraard per persoon. Heb je zelf geen specifieke wensen en wil je jouw woning in de toekomst verkopen? Investeer dan in een nieuwe, simpele en tijdloze keuken. Zorg voor inbouwapparatuur van goede kwaliteit. Dit zal meer mensen aanspreken, waardoor de verkoopwaarde van je huis omhoog gaat.

Een nieuwe uitstraling kan je trouwens ook al krijgen door jouw bestaande keuken te renoveren. Deze keuken renovatie kan je al een hoop opleveren en een stuk minder tijd en geld kosten. Dat is nog eens een slimme investering!

3. Badkamer vernieuwen

waardeverhoging badkamer woning

Ook bij de badkamer kan smaak flink verschillen. Wil je jouw woning goed kunnen verkopen, dan is het wederom aan te raden om een neutrale badkamer te plaatsen. Dit spreekt opnieuw meer mensen aan, dan wanneer je een hele unieke en bijzondere badkamer laat plaatsen.

Je kunt jouw hele badkamer renoveren of slechts enkele onderdelen vernieuwen. Zo doet een bad het altijd goed en is ook een inloopdouche zeer geliefd.

Kosten badkamer renovatie?
Meer info

4. Woning isoleren

waardevermeerdering huis

De isolatie van jouw woning heeft ook invloed op de verkoopwaarde. Heb jij een groen en gunstig energielabel? Nog geen energielabel? Simpel een energielabel aanvragen? Dan is jouw huis meer waard in vergelijking met huizen die minder goed zijn geïsoleerd. Je kunt jouw woning isoleren op verschillende manieren, zoals:

Een andere manier is door de juiste kozijnen en isolatieglas te plaatsen. Tegenwoordig zijn er genoeg kozijnen op de markt die zorgen voor een uitstekende isolatie en er ook nog eens mooi uitzien. Ga bijvoorbeeld voor kunststof kozijnen met een goede beglazing, zoals HR+++ glas. Het juiste glas verbetert de isolatie van je woning ook aanzienlijk. En een fijn voordeel: zolang je nog zelf in deze woning woont, bespaar je op jouw energiekosten!

5. Woning verduurzamen

woningwaarde verhogen duurzaam

Een duurzame woning zorgt absoluut voor een waardevermeerdering. Daarnaast bespaar je ook nog eens extra op de energiekosten. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld de ideale manier om duurzaam energie op te wekken. Dit middel is een slimme investering die je binnen enkele jaren terugverdient. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan kan je zelfs een terugleververgoeding krijgen van de energieleverancier.

Meer informatie over zonnepanelen?
Zonnepanelen kopen

6. Meer bergruimte creëren

meerwaarde woning door uitbouw

De meeste huishoudens komen op een moment ruimte te kort. Wil je meer ruimte creëren en heb je een hoekhuis of vrijstaande woning? Bekijk dan de mogelijkheden om een garage te bouwen naast je huis. Zo geniet je zelf van extra bergruimte en creëer je meer vierkante meters, wat je terugziet in de waarde van je huis.

Meer bergruimte in huis?
Garage bouwen

7. Woning goed onderhouden

meerwaarde woning door onderhoud

Hoe mooi jouw woning ook is, goed onderhoud is onmisbaar. Investeren in het onderhoud van je huis zal zich altijd uitbetalen: je bent namelijk op tijd bij eventuele problemen, die anders in de toekomst meer kosten met zich meebrengen.

Hoewel je jouw woning aan de binnenkant goed moet onderhouden, is het woningonderhoud aan de buitenkant nóg belangrijker. Het kan voldoende zijn om alle elementen goed schoon te maken of repareren, maar soms is het nodig om de buitenkant van je woning te vernieuwen. Denk hierbij aan:

8. Tuin verzorgen

verkoopwaarde huis verhogen

Een tuin kan de sfeer erg bepalen. In de herfst en winter ligt een tuin er niet altijd even sprankelend bij, aangezien je er ook weinig tijd in doorbrengt. Sta je op het punt jouw huis te verkopen en wil je zo goed mogelijk voor de dag komen? Besteed tuinonderhoud dan uit aan een hovenier of laat je tuin renoveren, ongeacht het seizoen.

Meer informatie over tuinonderhoud?
Tuin onderhouden

9. Goede eerste indruk achterlaten

waarde vermeerderen woning

De buitenkant van de woning is het visitekaartje van jouw woning. Dit is het eerste dat een potentiële kopers ziet, samen met de tuin. Zorg er daarom voor dat alle gevels opgeknapt zijn en de rest van de woning een nieuw laagje verf heeft. Dit straalt tevens uit dat het huis goed onderhouden is.

Woningwaarde én woonplezier verhogen

9 tips om de waarde van je huis te verhogen

Het verhogen van de woningwaarde brengt vaak zelf de nodige kosten met zich mee. Onthoud echter dat je de investering er vaak dubbel en dwars uit haalt. Daarnaast heb je zelf ook extra woonplezier van een opgeknapte en goed onderhouden woning.