Energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen voor je woning? Vraag vrijblijvend & gratis een energielabel aan en kom in contact met een energieadviseur bij jou in de regio!

Bespaar tijd & geld
Energielabel aanvragen

Waarom definitief energielabel aanvragen?

Energielabel aanvragen

Ga je een huis verkopen of verhuren en heb je nog geen definitief energielabel? Een definitief energielabel registreren is verplicht als je een huis verkoopt of verhuurt. Maar hoe vraag je een definitief energielabel aan, wat kost dit en waar moet je rekening mee houden?

 • Energielabel verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering
 • Energielabel geeft kopers en huurders indicatie van de energierekening
 • Energielabel laat zien hoe je een woning energiezuiniger kunt maken
 • Je huidige energielabel klopt niet meer
 • Je huidige energielabel is niet meer geldig

Voorlopig energielabel opvragen

Iedere woning heeft sinds 2015 een voorlopig energielabel gekregen als het huis nog geen geregistreerd energielabel had. Zelf een voorlopig energielabel aanvragen hoeft dus niet.

Maar kan je een voorlopig energielabel opvragen en inzien? De afgelopen jaren kon je dit eenvoudig doen, maar het is sinds 1 januari 2021 niet meer mogelijk. Waarom? Omdat de methode niet meer wordt gebruikt en het opgevraagde energielabel daarom een verkeerd beeld kan geven.

Je kunt nog steeds energielabels opvragen en inzien, maar alleen de geregistreerde energielabels. Meer weten hierover?

Definitief energielabel aanvragen

Wil je je huis verkopen of verhuren, dan is het aanvragen van een definitief energielabel verplicht. Heb je nog geen geldig geregistreerd energielabel voor je huis? Tot en met 31 december 2020 kon je een definitief energielabel online aanvragen. Vanaf 1 januari 2021 komt er altijd een energiedeskundige bij je langs voor een inspectie.

Voorlopig energielabel definitief maken

Je energielabel definitief maken: wat betekent dit? Als je een definitief energielabel aanvraagt, noemen we dit ook wel je voorlopige energielabel definitief maken. Je voorlopige energielabel was een schatting.

Stappenplan aanvragen energielabel voor woningen

stappenplan energielabel aanvragen

‘Hoe vraag ik een energielabel aan’ of ‘hoe kom ik aan een energielabel’ zijn veelgestelde vragen. Tot en met 31 december 2020 kon je een energielabel online aanvragen. Vanaf 1 januari 2021 komt er altijd een energiedeskundige bij je langs voor een inspectie. In 2024 een definitief energielabel laten maken gaat als volgt:

 1. Zoek erkende energieadviseur
  De eerste stap voor een energielabel laten opstellen is het vinden van een energielabel adviseur. De energieadviseurs die energielabels registreren zijn gediplomeerde EP-adviseurs die werken voor een gecertificeerd bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek of via je makelaar.
 2. Maak afspraak met EnergiePrestatie-adviseur
  Als je meerdere offertes hebt aangevraagd, kun je deze met elkaar vergelijken. Maak vervolgens een afspraak met de energielabel adviseur van jouw keuze. Wacht hier niet te lang mee, er kan soms wel een wachttijd van een aantal weken of maanden zijn.
 3. Inspectie van woning
  Op de dag van de afspraak komt de energiedeskundige langs voor een woninginspectie. Zorg dat je als woningeigenaar aanwezig bent en belangrijke documentatie bij de hand hebt. Denk aan bouwtekeningen en documentatie of facturen van verbeteringen die je hebt uitgevoerd.
  De inspectie duurt gemiddeld 1-2 uur, afhankelijk van je woning. Tijdens de inspectie neemt de adviseur allerlei kenmerken op, zoals aanwezige isolatie en installaties.
 4. Adviseur stelt energieprestatie vast
  Aan de hand van alle opgenomen kenmerken tijdens de inspectie stelt de energieadviseur het energielabel nauwkeurig vast en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan. Weten hoe je energielabel precies berekend wordt? Lees meer: energielabel berekenen.
 5. Energielabel registratie + rapport
  Als de adviseur de energieprestatie heeft berekend, registreert hij deze in de EP-database van de Rijksoverheid. Zodra het energielabel geregistreerd is ontvang je het energielabel als pdf in je mailbox. Dit definitieve energielabel is een uitgebreid rapport, inclusief verbetermogelijkheden.
energielabel laten opmaken

Voorbeeld energielabel rapport

Hoe ziet een energielabel eruit? Op de website van de Rijksoverheid vind je een energielabel voorbeeld: bekijk hier. Dit voorbeeld energielabel bevat een uitgebreid rapport over de energieprestatie en verbetermogelijkheden.

Energielabel 10 jaar geldig
Het geregistreerde energielabel is 10 jaar geldig. Je vindt de ‘geldig tot’-datum op het energielabel. Ook verstrekte energielabels voor 2021 hebben een geldigheid van 10 jaar, zoals het Vereenvoudigd Energielabel en de Energie-Index. Na het verlopen van de geldigheidsduur moet je een nieuw energielabel opvragen.

Energielabel aanvragen kosten 2024

Is een energielabel aanvragen goedkoop? De energielabel prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type woning, beschikbare documenten en de energiedeskundige die je inhuurt, maar houd gemiddeld rekening met € 190 voor een eengezinswoning.

Energielabel kosten 2024

Soort woning Prijs
Prijs energielabel € 350 - 470

* Gemiddelde prijs energielabel 2024.

Wat kost het aanvragen van een energielabel in 2024, vergeleken met het oude energielabel? De energielabel kosten waren voorheen een stuk lager. Tot en met 31 december 2020 betaalde je ongeveer € 7,50 voor een energielabel aanvraag. Vanaf 2021 ben je dus naar verwachting een paar honderd euro kwijt. Deze prijsstijging komt door de energielabeldeskundige: in 2020 werd de aanvraag op afstand berekend, vanaf 2021 gebeurt dit met een inspectie aan huis.

slimster
Definitief energielabel vernieuwen
Heb je al een energielabel, maar wil je deze vernieuwen? Je energielabel laten aanpassen is handig als je verbeteringen hebt doorgevoerd aan je woning. Daarnaast is een energielabel 10 jaar geldig en heb je daarna een nieuw energielabel nodig.

Energielabel woning aanvragen: veelgestelde vragen