Danja Molendijk
Product Specialist
3 minuten

Je wilt ook bij slecht weer in je tuin zitten en genieten van de buitenlucht. Dat kan met een overkapping, maar ook met een veranda. Ga je voor een overkapping of veranda? Voordat je deze keuze maakt, moet je eerst weten wat het verschil tussen een veranda en overkapping is. Slimster legt dit uit. Ook helpen wij je bij het maken van je keuze. Waar ga jij voor: een veranda of overkapping?

Overkapping of veranda

Het belangrijkste verschil tussen een veranda en overkapping is dat een veranda altijd aan je huis vast zit en een overkapping ook op zichzelf kan staan, maar er zijn nog meer verschillen. In de tabel hieronder staan ze op een rij.

Verschil veranda en overkapping
Veranda
Overkapping
1. Veranda zit altijd aan huis, overkapping kan ook los daarvan Veranda aan huis Overkapping aan huis óf vrijstaande overkapping
2. Veranda kan wanden hebben, een overkapping niet Dak met dragende palen én eventueel wanden Dak met dragende palen
3. Veranda wordt vaak iets verhoogd aangebracht, overkapping niet Heeft vaak een verhoogde houten vloer, die dezelfde hoogte heeft als vloerhoogte binnenshuis Staat op de grond

Overkapping. serre of veranda kopen?

overkapping veranda
veranda overkapping
serre overkapping
veranda serre
serre veranda
Toon alle afbeeldingen

Een veranda is vaak uitgebreider dan een overkapping en daardoor vaak ook duurder dan een overkapping. Dit is echter niet altijd zo, omdat de prijzen afhankelijk zijn van meerdere factoren, zoals formaat, materiaal, dakmateriaal en extra opties. Een luxe overkapping die van alle gemakken is voorzien, heeft een hoger prijskaartje dan een eenvoudige veranda.

Wat kost een overkapping?

Wat kost een veranda?

lightbulb
Mag je een veranda een overkapping noemen?
Ja, een overkapping is een verzamelnaam van alles wat een dak heeft en op palen staat. Daar kan een veranda onder vallen. Ook een carport is een soort overkapping.
Meer weten over carport?
Carport info
Wat is het verschil tussen een veranda en aanbouw?

Een veranda is een verlengstuk van je tuin, een overdekt terras. Ga je voor een uitbouw of aanbouw aan huis, dan is het doel vaak je woning vergroten. 

Daarnaast wordt een uitbouw of aanbouw ook geïsoleerd, omdat dit deel echt bij het huis hoort. Een veranda hoort bij de tuin en wordt niet geïsoleerd.

Wat is het verschil tussen een tuinkamer en veranda?

Een tuinkamer is een soort veranda en wordt ook niet geïsoleerd. De tuinkamer bevindt zich buiten de buitenste muur van het huis.

Dit type veranda heeft naast zijwanden aan de voorzijde een schuifpui, glasschuifwand of dubbele deur. Een veranda mag je dus ook een tuinkamer noemen als de voorkant gesloten is.

Wat is het verschil tussen een serre en veranda?

Een veranda staat op palen, een serre niet. Een serre bestaat in zijn geheel uit kozijnen met ramen, die zorgen voor een optimale lichtinval. Een veranda is niet altijd van glas gemaakt. Vele materialen zijn mogelijk.  

Een basic serre wordt aan de buitenste muur geplaatst en niet geïsoleerd. Wil je een luxe serre? Ga dan voor een uitbouw met glazen wanden, deze plek hoort dan echt bij de woning en is wel geïsoleerd.

Verschil overkapping en veranda

Meer buitenlucht en licht

Of je kiest voor een veranda of overkapping maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat jij jouw droomafdak realiseert. Het maakt daarbij niet uit of je het een overkapping of veranda noemt.

Jij gaat straks extra veel genieten van buitenlucht en licht. Niet alleen bij mooi weet zit jij buiten, ook als het ’s avonds afkoelt, als de zon te fel schijnt of als het zachtjes begint te regenen, blijf jij genieten onder jouw veranda of overkapping.

Overkapping laten plaatsen
Veranda laten plaatsen Offerte aanvragen