Pascal van de Beek
Product Specialist
4 minuten

De tijd om lekker buiten te genieten komt er weer aan; de zomerperiode. Is jouw woning hierop voorbereid of moet je nog enkele onderhoudspunten uitvoeren? Slimster geeft 8 punten om je woning klaar te maken voor de zomer.

huis zomerklaar maken

1. Isolatie aanbrengen

Je denkt er misschien niet gelijk aan: maar isolatie is een goede om in de zomer toe te voegen. Niet alleen wil je jouw huis lekker koel hebben in de zomer, je maakt je huis ook nog eens klaar voor de koudere maanden! Je kunt je woning op verschillende manieren isoleren, zoals bijvoorbeeld isolatieglas, goede wandisolatie of door dakisolatie.

Meer over isolatie?
Woning isoleren

2. Zonnepanelen schoonmaken

zonnepanelen onderhouden zomer

Heb je zonnepanelen of ben je van plan om binnenkort zonnepanelen te laten plaatsen? Slim, want tijdens de zomer is de opbrengst van zonnepanelen het grootst vanwege het grote aantal zonuren.

Het is echter verstandig om je zonnepanelen voor de zomer schoon te maken. Vuil en viezigheid zijn nadelig en zorgen ervoor dat je minder energie kan opwekken. Door je zonnepanelen ieder kwartaal schoon te maken zorg je ervoor dat je opbrengst optimaal blijft. Voor je eigen veiligheid adviseren we je om zonnepanelen schoon te laten maken door een specialist.
Meer over zonnepanelen schoonmaken?
Zonnepanelen schoonmaken

3. Koele vloer aanleggen

zomeronderhoud huis

Een koele vloer is erg prettig tijdens de zomermaanden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een tegelvloer te laten leggen. In de zomer loop je het huis veelvuldig in en uit, waardoor het handig is dat de tegelvloer makkelijk in het onderhoud is. Ook kun je de tegelvloer eenvoudig combineren met vloerverwarming, waardoor je er ook in de koudere maanden plezier van hebt.

Meer informatie?
Tegelvloer plaatsen

4. Ventilatie controleren

onderhoud woning in zomer

Door een goede ventilatie zorg je er ook voor dat je woning lekker koel blijft. Open ramen tijdens de avonduren of nacht zorgen voor een koele woning. Ook het plaatsen van een lichtkoepel met ventilatie kan ervoor zorgen dat je woning lekker koud blijft, aangezien warme lucht naar boven gaat en vervolgens via de koepel uit jouw woning kan.

Heb je nog geen ramen die open kunnen of ramen met ventilatieroosters? Zorg ervoor dat je deze voor de zomer laat plaatsen, zodat je tijdens de zomermaanden hiervan kunt profiteren.

Meer over ventilatie?
Ventilatie

5. Zonwering inspecteren en schoonmaken

zonwering inspecteren

In de winter heeft je zonwering natuurlijk amper zijn werk hoeven doen, maar in de zomermaanden wordt de zonwering veel gebruikt. Controleer daarom de zonwering altijd aan het begin van de zomer op eventuele beschadigingen en laat dit direct repareren of vervangen. Smeer daarnaast de bewegende delen van je zonwering in met bijv. WD-40, zodat je soepel de zonwering kan uitklappen.

Heb je een vies zonnescherm, dan kun je je zonwering schoonmaken. Benieuwd hoe je dat het beste kunt doen?

6. Ramen en deuren onderhouden

zomeronderhoud huis schoonmaken

Je schuifpui, deuren en ramen gaan vaak open en dicht in de zomer. Zorg daarom dat de bewegende delen goed werken. Smeer de scharnieren daarom in met olie of ander smeermiddel. Daarnaast is dit ook direct een mooi moment om je kozijnen schoon te maken. Hierdoor gaan je kozijnen langer mee en kun je binnen van het mooie weer genieten.

Is het hang- en sluitwerk helemaal versleten, waardoor je raam of deur niet gemakkelijk meer open gaat? Laat dan je kozijnen vervangen.

Op zoek naar schoonmaaktips?
Kozijnen schoonmaken

7. Controleer kozijnen op inbraakveiligheid

zomerklaar

Zorg tijdens de zomermaanden dat je je kozijnen en deuren controleert op inbraakveiligheid. Beveilig ramen en deuren met goed hang- en sluitwerk met een SKG-keurmerk. Zo zorg je ervoor dat je tijdens de zomervakantie je woning met een gerust hart kunt achterlaten.

Meer inbraakbeveiligingstips?
Veilige woning

8. Horren plaatsen

Wanneer wij naar buiten gaan, dan komen zij naar binnen; muggen. Erg vervelend, maar eenvoudig buiten te houden met horren. Controleer eventuele bestaande horren op beschadigingen en laat deze direct vervangen. Heb je nog geen horren, dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te laten plaatsen.

Meer informatie?
Horren plaatsen

Hulp nodig bij het zomer onderhoud van je huis?

Is het schoonmaken of onderhouden van je woning niet voldoende, maar is het nodig iets te vervangen of repareren? Via Slimster kun je in contact komen met een aangesloten specialist die jou kan ontzorgen en verder kan helpen. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk vakmannen die werkzaam zijn in jouw regio. Jij beslist welke vakman je klus mag uitvoeren en vind je eenvoudig het bedrijf met de beste deal.

Alle klussen bekijken
Offertes vergelijken