Maak je woning zomerklaar met deze 10 tips

Maak je woning zomerklaar met deze 10 tips
Pascal van de Beek
Content Specialist
7 minuten

Tijdens de zomer kun je lekker genieten van het warme weer. Maar is jouw woning al klaar voor deze heerlijke periode of moet je nog wat onderhoud doen? Slimster geeft je een lijst met 10 tips om je woning optimaal voor te bereiden op de zomer.

Checklist om je huis zomerklaar te maken

 • Isolatie aanbrengen
 • Zonnepanelen schoonmaken
 • Airco installeren/onderhouden
 • Koele vloer leggen
 • Ventilatie controleren
 • Zonwering plaatsen of schoonmaken
 • Ramen & deuren insmeren
 • Inbraakveiligheid controleren
 • Horren plaatsen
 • Tuin onderhouden of renoveren
isolatie in de zomer

1. Laat isolatie aanbrengen

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar isolatie is niet alleen voor de koude maanden. Een goed geïsoleerd huis blijft namelijk koel in de zomer en warm in de winter. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie met milieuvriendelijk isolatiemateriaal of isolatieglas met ingebouwde zonnepanelen.

Let op! Vaak is het in de maanden april t/m juli niet toegestaan om spouwmuren te isoleren, omdat dit juist de kraamperiode is voor vleermuizen. Lees meer over natuurvriendelijk isoleren.

zonnepanelen onderhouden zomer

2. Gebruik je zonnepanelen optimaal

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kun je overwegen om zonnepanelen te laten plaatsen vanwege het grote aantal zonuren, waardoor je een optimale opbrengst hebt van zonnepanelen.

Tip! Wij raden aan om tijdens de lente zonnepanelen te laten plaatsen, vanwege de zomerdrukte bij aangesloten specialisten. Overweeg ook een thuisaccu om nog meer uit je groene energie te halen.

Heb je al zonnepanelen laten leggen? Dan is de zomer hét moment om zonnepanelen schoon te laten maken. Door je zonnepanelen elk kwartaal schoon te laten maken, blijft de zonnepanelen opbrengst hoog en gaan de zonnepanelen langer mee. Voor je eigen veiligheid adviseren we je om zonnepanelen schoon te laten maken door een specialist.

Meer over zonnepanelen schoonmaken?
Zonnepanelen schoonmaken
airco plaatsen in de zomer

3. Laat een airco installeren en onderhouden

Als het buiten warmer wordt, kan het binnen soms te warm worden. Een airco helpt om je huis lekker koel te houden, zodat je binnen prettig kunt relaxen of goed kunt slapen, ook als het buiten echt heet is. Het is slim om een goede airco te kiezen en te laten installeren, zodat je huis altijd een fijne temperatuur heeft in de zomer.

Tip! Net als zonnepanelen is het aan te raden om een airco al voor de drukte te laten installeren. Voor de zomer hebben airco-specialisten voldoende tijd in de agenda.

Daarnaast kun je ook kiezen om een mobiele airco aan te schaffen, zodat je tijdelijk een airco kunt gebruiken. Maar wist je dat je ook met een airco je woning kunt verwarmen? Dat is dan weer handig voor tijdens de koude wintermaanden.

koele vloer in de zomer

4. Laat een koele vloer leggen

Een koele vloer is erg prettig tijdens de zomermaanden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een tegelvloer te laten leggen. In de zomer loop je het huis veelvuldig in en uit, waardoor het handig is dat de tegelvloer makkelijk in onderhoud is.

Tip! Laat ook vloerverwarming plaatsen, voordat je een tegelvloer laat leggen. Hierdoor heb je er tijdens de koudere maanden ook plezier van.

Meer informatie over een koele vloeren?
Vloeren
ventileren in de zomer

5. Laat je ventilatie controleren

Door je huis in de zomer goed te laten ventileren zorg je er ook voor dat je woning lekker koel blijft. Zo kun je al simpelweg je ramen open zetten tijdens de avonduren of ‘s nachts. Ook kun je overwegen om een lichtkoepel of dakraam te laten plaatsen. Hierdoor kan warme lucht naar buiten.

Heb je nog geen ramen die open kunnen of ramen met ventilatieroosters? Zorg ervoor dat je deze voor de zomer laat plaatsen, zodat je tijdens de zomermaanden hiervan kunt profiteren.

Meer over ventilatie?
Ventilatie

zonwering in de zomer

6. Laat zonwering plaatsen of maak je zonwering schoon

Laat in de zomer zonwering plaatsen. Hierdoor heb je voldoende schaduw om te ontsnappen van het zonlicht.

Heb je al zonwering, dan is het slim om deze aan het begin van de zomer te controleren op eventuele beschadigingen en bewegende delen in te smeren met bijvoorbeeld WD-40. Hierdoor zorg je ervoor dat je je zonwering optimaal kunt gebruiken.

Heeft jouw zonwering een aantal beschadigingen, dan is het interessant om deze op tijd te laten vervangen door een ervaren specialist. Vaak kun je kiezen om alleen het doek te laten vervangen, maar vaak zijn de bewegende delen ook toe aan vervanging.

Heb je een vies zonnescherm, dan kun je je zonwering schoonmaken. Benieuwd hoe je dat het beste kunt doen?

zomeronderhoud

7. Zorg voor onderhoud aan ramen en deuren

In de zomer gaan je schuifpui, deuren en ramen vaak open en dicht. Zorg daarom dat de bewegende delen goed blijven werken.

Smeer de scharnieren daarom in met olie of ander smeermiddel. Daarnaast is dit ook direct een mooi moment om je kozijnen en het eventuele houtwerk schoon te maken. Hierdoor gaan je kozijnen langer mee en kun je ook binnen van het mooie weer genieten.

Tip! Als je toch bezig bent maak dan ook gelijk de luxaflex of shutters goed stofvrij en was je gordijnen.

Is het hang- en sluitwerk helemaal versleten, waardoor je raam of deur niet gemakkelijk meer open gaat? Laat dan je kozijnen vervangen.

Op zoek naar schoonmaaktips voor kozijnen?
Kozijnen schoonmaken
raamsensoren in de zomer

8. Controleer kozijnen op inbraakveiligheid

Zorg tijdens de zomermaanden dat je je kozijnen en deuren controleert op inbraakveiligheid. Beveilig ramen en deuren met goed hang- en sluitwerk met een SKG-keurmerk of plaats raamsensoren, zodat je inbraakalarm afgaat wanneer er toch ingebroken wordt. Zo zorg je ervoor dat je tijdens de zomervakantie je woning met een gerust hart kunt achterlaten.

Tip! Maak ook gebruik van slimme verlichting. Hierdoor kun je je lampen instellen om op een bepaald tijdstip aan te laten gaan. Hierdoor geef je toch een aanwezige indruk wanneer je niet thuis bent.

Meer inbraakbeveiliging tips?
Inbraakbeveiliging
horren in de zomer

9. Laat horren voor je ramen plaatsen

In de zomer mag een hor voor het raam vaak niet ontbreken. Met horren houd je muggen en andere insecten buiten, waardoor je ‘s avonds niet op muggen hoeft te jagen.

Controleer eventuele bestaande horren op beschadigingen en laat deze direct vervangen. Heb je nog geen horren, dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te laten plaatsen.

Op zoek naar een horrenspecialist?
Gratis offertes
tuinonderhoud zomer

10. Laat je tuin grondig aanpakken

Om je tuin zomerklaar te maken, is het essentieel om grondig tuinonderhoud uit te voeren. Dit kan variëren van het schoonmaken van de bestrating met een hogedrukreiniger tot het overwegen van een volledige herindeling van je tuin.

 • Laat onkruid in je tuin verwijderen: tijdens de zomer groeit dit het hardst. Grijp op tijd in.
 • Laat je gazon onderhouden: begin maart tot eind november is het maaiseizoen.
 • Laat je heg snoeien: een gewone heg kan je vanaf mei snoeien en sparren of coniferen vanaf juni.
 • Geef je tuinplanten voldoende water: geef in de avonduren je planten voldoende water. Bij voorkeur 2 keer in de week.

Wil je je tuin in de zomer liever een make-over geven? Laat dan je tuin renoveren door een hovenier. Door te kiezen voor een specifiek thema, zoals Caribisch of Mediterraans, creëer je een exotische sfeer die een vakantiegevoel in je eigen achtertuin brengt.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Tuin

Hulp nodig bij het zomer onderhoud van je huis?

10 tips om je huis & tuin zomerklaar te maken

Is het schoonmaken of onderhouden van je woning niet voldoende, maar is het nodig iets te vervangen of repareren? Via Slimster kun je in contact komen met een aangesloten specialist die jou kan ontzorgen en verder kan helpen. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk vakmannen die werkzaam zijn in jouw regio. Jij beslist welke vakman je klus mag uitvoeren en vind je eenvoudig het bedrijf met de beste deal.

Alle klussen bekijken
Offertes vergelijken