Mag ik een slimme meter weigeren bij zonnepanelen?

Mag ik een slimme meter weigeren bij zonnepanelen?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
3 minuten

Ga je voor zonnepanelen op je dak? Je netbeheerder kijkt dan of jouw huidige meter geschikt is voor het terugleveren van stroom. Heb je een nieuwe meter nodig, dan wordt deze kosteloos geplaatst in de vorm van een slimme meter. Maar wat nou als je deze slimme meter niet wilt, kan je hem dan weigeren?

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

Een slimme meter houdt het energieverbruik bij en registreert ook hoeveel energie er wordt teruggeleverd. Ook kun je bij een slimme meter energieverbruiksmanagers aansluiten, waardoor je jouw verbruik eenvoudig in de gaten houdt.

Voordelen

  • Zelf uitlezen mogelijk
  • Geen meterstanden meer doorgeven
  • Leveren & terugleveren apart geregistreerd
  • Aansluiten mogelijk op verbruik app

Nadelen

  • Stroom kan op afstand worden afgesloten
  • Netbeheerder kan verbruik uitlezen

Slimme meter weigeren

Je bent niet verplicht om een slimme meter te nemen als je zonnepanelen krijgt. In de praktijk wordt nogal eens het idee gegeven dat je niet kunt weigeren, maar dit klopt niet. De slimme meter wordt aangeboden door de netbeheerder, maar je kunt deze weigeren. De netbeheerder plaatst dan een digitale meter zonder communicatiemodule. Is jouw huidige meter geschikt voor teruglevering? Dan heb je op dit moment geen nieuwe meter nodig.

Slimme meter installeren maar uitzetten

Staat het je vooral tegen dat netbeheerders jouw gegevens kunnen aflezen? Je kunt dan ook wél een slimme meter laten installeren, maar vervolgens de communicatiemodule laten uitschakelen. Zo kan de netbeheerder jouw gegevens niet meer uitlezen. Wil je jouw slimme meter uitzetten? Dan moet je wel weer zelf de meterstanden doorgeven.

Salderingsregeling en de slimme meter

Met de huidige salderingsregeling kan je jouw eigen verbruik verrekenen met de opgewekte zonne-energie. Wek je meer op dan je verbruikt, dan kun je terugleveren aan het net en krijg je hier een bepaald bedrag per kWh voor terug. Meer weten over salderen?

slimme meter zonnepanelen

Deze salderingsregeling is op de lange termijn niet houdbaar en blijft tot en met 2023 in stand. Vanaf 1 januari 2023 wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd, tot deze in 2031 helemaal verdwenen is. Dit betekent dat vanaf 1 januari 2023 een meter met dubbel telwerk verplicht is. Dit kan een slimme meter zijn, maar het blijft mogelijk om te kiezen voor een meter met dubbeltelwerk die niet van afstand uit te lezen is.

Leveren & terugleveren stroom met verschillende meters

  • Analoge meter met draaischijf (ferrarismeter)
    De draaischijf telt op of loopt terug. Leveren en terugleveren wordt op dezelfde teller bijgehouden. Terugleveren wordt direct verrekend met je verbruik. De jaarnota/eindnota wordt vervolgens opgemaakt op basis van de meterstanden. De meter is doorgaans niet geijkt voor terugleveren, waardoor je geen garantie hebt dat de teruggeleverde stroom correct wordt gemeten.

    Let op: het kan zijn dat je energiebedrijf met deze meter niet de salderingsregels wilt toepassen, dus check dit goed van tevoren.

  • Analoge meter zonder draaischijf
    Deze meter is niet geschikt om te salderen of terugleveren. Laat je zonnepanelen plaatsen, dan zal er een andere meter worden geïnstalleerd door de netbeheerder.

  • Digitale meter met terugleverregistratie
    Geleverde en teruggeleverde stroom worden afzonderlijk bijgehouden. De teruggeleverde hoeveelheid stroom wordt verrekend met je verbruik.

  • Digitale meter zonder terugleverregistratie
    Er zijn helaas ook digitale meters in omloop zonder terugleverregistratie. Wil je zonnepanelen, dan is het verstandig om ze te laten vervangen.

  • Slimme meter
    De meter houdt bij hoeveel stroom je verbruikt en teruglevert. De teruggeleverde stroom wordt verrekend met het verbruik. Ook kun je eenvoudig je verbruik inzien met deze meter en hoef je geen meterstanden meer door te geven.
In de komende jaren blijft salderen mogelijk. Wil je geen slimme meter, dan is het verstandig te checken of je huidige meter kan terugtellen. Dit is een voorwaarde als je energie wilt terugleveren. Kan je oude meter terugtellen of terugdraaien? Dan mag je tot 2020 nog de slimme meter weigeren.
analoge meter zonnepanelen

Wat doen met analoge meters met terugloopblokkering?

Bepaalde analoge (ferraris)meters hebben een teruglooprem, waardoor het terugtellen van de meterstand niet mogelijk is. De stroom wordt wél teruggeleverd, maar dit wordt niet geregistreerd. De meter staat meestal stil tijdens het terugleveren. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan kan je geen gebruikmaken van de salderingsregeling.

Heb je een meter met terugloopblokkering en wil je terugleveren van elektriciteit wel registreren? Je kunt een andere meter aanvragen bij je netbeheerder. Dit kan een slimme meter zijn óf een meter zonder teruglooprem. Je bent niet verplicht om een slimme meter te nemen.

Zonnepanelen laten installeren door vakman

Mag ik een slimme meter weigeren bij zonnepanelen?

Wil je zelf energie opwekken en zonnepanelen installeren? Vergelijk dan meerdere zonnepanelen installateurs voor je een vakman kiest. Zo beslis je zelf welke installateur het beste bij je past, nadat je hebt gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding.

Zonnepanelen installateurs vergelijken
Gratis offertes