Mag ik een slimme meter weigeren bij zonnepanelen?

Mag ik een slimme meter weigeren bij zonnepanelen?
Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Heb je recentelijk zonnepanelen laten plaatsen op je dak? Dan kijkt de netbeheerder of je huidige energiemeter geschikt is voor het terugleveren van zonnestroom. Is deze niet geschikt? Dan krijg je de mogelijkheid om kosteloos een nieuwe slimme meter te laten plaatsen. Maar is een slimme meter verplicht bij zonnepanelen of mag je een slimme meter weigeren?

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen?

Een slimme meter houdt het energieverbruik en de teruglevering van de zonnestroom bij. Dit kan automatisch uitgelezen worden door netbeheerders en energieleveranciers, waarop uiteindelijk de energierekening bepaald kan worden. Ook kun je bij een slimme meter energieverbruiksmanagers aansluiten, waardoor je je verbruik eenvoudig (op afstand) in de gaten kunt houden.

Voordelen slimme meter met zonnepanelen

 • Zelf uitlezen mogelijk
 • Automatisch meterstanden doorgeven
 • Leveren & terugleveren apart geregistreerd
 • Aansluiten mogelijk op verbruik app
 • Nauwkeurig en minder foutgevoelig
 • Besparing op netbeheerderskosten

Nadelen slimme meter met zonnepanelen

 • Elektromagnetische straling (laag)
 • Netbeheerder/energieleverancier kan verbruik uitlezen

Ben je verplicht om een slimme meter te nemen?

Op verschillende bronnen wordt er verschillend over gesproken. De een zegt dat je een slimme meter mag weigeren, maar niet bij zonnepanelen. Maar volgens de regelgeving van de Rijksoverheid en de Consuwijzer is een slimme meter niet verplicht, zolang je digitale meter plaatst met een dubbel telwerk.

Je bent dus niet verplicht om een slimme meter te nemen als je zonnepanelen krijgt en je mag dus een slimme meter weigeren. De slimme meter wordt aangeboden door de netbeheerder en plaatst dan een digitale meter zonder communicatiemodule.

Maak je gebruik van stadsverwarming of blokverwarming, dan kun je een slimme meter niet weigeren, maar kun je de meter wel in laten stellen dat deze niet op afstand uit te lezen is.

Slimme meter installeren maar uitzetten

Staat het je vooral tegen dat netbeheerders of energieleveranciers jouw gegevens kunnen aflezen? Je kunt dan ook wél een slimme meter laten installeren, maar vervolgens het uitlezen van de slimme meter laten uitschakelen. Hierdoor kan je energieleverancier jouw gegevens niet meer uitlezen en zul je zelf de meterstanden door moeten geven.

Wil je later alsnog kiezen om een slimme meter te laten plaatsen? Dan zul je hiervoor moeten betalen.

Benieuwd naar de kosten?
Slimme meter
slimme meter zonnepanelen

Kun je salderen zonder slimme meter?

Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je dit terugleveren aan het net. Met de salderingsregeling krijg je dan een bepaald bedrag per kWh terug, maar kun je in bepaalde gevallen betalen voor het terugleveren van zonnestroom. Meer weten over salderen?

Voor het terugleveren heb je dan wel een digitale meter (niet-slim) nodig met een dubbel telwerk. Dit kan dus een slimme meter zijn, maar het blijft mogelijk om te kiezen voor een meter met dubbel telwerk dat niet van afstand uit te lezen is.

Leveren & terugleveren stroom met verschillende meters

Wel geschikt Niet geschikt
 • Analoge meter met draaischijf (ferrarismeter)
 • Digitale meter met terugleverregistratie
 • Digitale meter zonder terugleverregistratie
 • Slimme meter
 • Analoge meter met draaischijf (ferrarismeter) met “teruglooprem”
 • Analoge meter zonder draaischijf
 • Analoge meter met draaischijf (ferrarismeter)
  Deze meter is vaak geschikt om terug te leveren. De draaischijf telt op of loopt terug. Leveren en terugleveren wordt vaak op dezelfde teller bijgehouden. Terugleveren wordt direct verrekend met je verbruik. De jaarnota/eindnota wordt vervolgens opgemaakt op basis van de meterstanden. De meter is doorgaans niet geijkt voor terugleveren, waardoor je geen garantie hebt dat de teruggeleverde stroom correct wordt gemeten.

  Let op! Niet alle ferrarismeter zijn geschikt. Het is mogelijk dat de draaischijf niet terugdraait en een terugloopblokkering heeft. In dat geval zul je de energiemeter wel moeten laten vervangen.
 • Analoge meter zonder draaischijf
  Deze meter is niet geschikt om te salderen of terugleveren. Laat je zonnepanelen plaatsen, dan zal er een andere meter worden geïnstalleerd door de netbeheerder.
 • Digitale meter met terugleverregistratie
  Geleverde en teruggeleverde stroom worden afzonderlijk bijgehouden. De teruggeleverde hoeveelheid stroom wordt verrekend met je verbruik.
 • Digitale meter zonder terugleverregistratie
  Er zijn helaas ook digitale meters in omloop zonder terugleverregistratie. Wil je zonnepanelen, dan is het verstandig om ze te laten vervangen.
 • Slimme meter
  De meter houdt bij hoeveel stroom je verbruikt en teruglevert. De teruggeleverde stroom wordt verrekend met het verbruik. Ook kun je eenvoudig je verbruik inzien met deze meter en hoef je geen meterstanden meer door te geven.
analoge meter zonnepanelen

Hoe kun je een slimme meter uitzetten?

Heb je wel gekozen voor een slimme meter, maar wil je deze uit (laten) zetten? Dan kun je dit vaak kosteloos bij je netbeheerder doen en moet je zelf je meterstanden doorgeven. Ook krijg je geen maandelijks overzicht meer van je energieverbruik. Hoe je dit kunt doen kan verschillen per netbeheerder:

Veelgestelde vragen over slimme meters met zonnepanelen

Zonnepanelen laten installeren door vakman

Wil je zelf energie opwekken en zonnepanelen installeren? Vergelijk dan meerdere zonnepanelen installateurs voor je een vakman kiest. Zo bepaal je zelf welke installateur het beste bij je past, nadat je hebt gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding.

Zonnepanelen installateurs vergelijken
Gratis offertes