• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 138.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Hellingshoek van dak berekenen: hoe doe je dat?

Hellingshoek van dak berekenen: hoe doe je dat?

Wil je een dakkapel plaatsen, dakbedekking aanbrengen of zonnepanelen aanschaffen? Dan speelt de hellingshoek van je dak een belangrijke rol. Maar waarom is de hellingshoek zo belangrijk? Kan je zelf de hellingshoek berekenen en wat heb je nodig om de hellingshoek te berekenen? Slimster legt je uit hoe je zelf de hellingshoek berekent en waar je dit getal vervolgens voor kunt gebruiken.

Wat is de hellingshoek? De hellingshoek is de hoek waarin je (schuine) dak loopt. Deze hoek wordt weergegeven in graden: de hellingsgraad.

Zelf hellingshoek dak berekenen: 2 manieren

Je kunt heel makkelijk zelf de hellingshoek berekenen. Er zijn veel verschillende manieren te vinden, maar wij hebben de 2 eenvoudigste voor je uitgelegd:

 1. Hellingshoek berekenen met een waterpas, touw met gewicht en rekenmachine
 2. Hellingshoek berekenen met een app op je smartphone

1. Hellingshoek handmatig berekenen

Dakhelling berekenen stappenplan

Om de hellingshoek te berekenen met een waterpas, touw met gewicht en een rekenmachine ga je als volgt aan het werk:

 1. Knoop een gewicht aan een lang touw.
 2. Hang het touw aan het schuine dak en zorg dat de lengte van het dak tot aan het einde van het touw precies 100 cm is (Lengte 1).
 3. Hang het gewicht stil en meet de horizontale lengte (Lengte 2) tussen het gewicht en het schuine dak. Meet goed horizontaal, desnoods met behulp van een waterpas.
 4. Bereken de hellingshoek met behulp van een rekenmachine waarop ook een TAN-1 optie zit. Dit doe je door het volgende in te tikken: Tan-1(lengte 1/lengte 2). In het voorbeeld is dat Tan-1(100/300) = 18,43.
 5. De hellingshoek van het dak uit het voorbeeld is dus 18,43 graden.

2. Hellingshoek berekenen met smartphone

Tegenwoordig kan je eenvoudig de hellingshoek berekenen met je smartphone. Hiervoor hoef je alleen een waterpas app te downloaden.

 • Open de waterpas app op je telefoon
 • Houd de smartphone tegen de dakschuinte
 • De app geeft vervolgens de hellingshoek aan: handig!

Bekijk onderstaande video hoe je de digitale waterpas app kunt openen op iPhone:

(Bron video: VideoBytes NL)

Hellingshoek berekenen voor dakkapel

Hellingshoek dakkapel berekenen

De hellingshoek bepaalt een deel van de dakkapel kosten. Zo is een dakkapel op een dak met een helling van 50 graden duurder dan op een steiler dak van 65 graden. Hoe vlakker een dak, hoe dieper de dakkapel moet worden en hoe meer materiaal er dus nodig is. Laat je een dakkapel plaatsen, dan controleert de vakman vrijwel altijd nog de hellingshoek. Veel dakkapellen worden tegenwoordig namelijk in de fabriek gemaakt en als prefab dakkapel op het dak geplaatst.

Benieuwd naar de kosten?

Hellingshoek berekenen voor zonnepanelen

hellingshoek berekenen voor zonnepanelen

De dakhelling is ook bepalend bij het berekenen de opbrengst van zonnepanelen. Een hellingshoek van 36 graden is de ideale hellingshoek voor je zonnepanelen wat betreft de opbrengst. Houd er wel rekening mee dat je bij een lagere hellingshoek minder rendement per paneel hebt, maar wel meer zonnepanelen kwijt kan op je dak.

Meer over het rendement?

Hellingshoek berekenen voor dakbedekking

De hellingshoek voor dakbedekking is belangrijk, omdat de keuze van het materiaal afhankelijk is van de dakhelling. In onderstaande tabel is te zien welk materiaal dakbedekking mogelijk is bij welke hellingshoek:

Materiaal dakbedekking Mogelijk bij hellingshoek
Bitumen dakbedekking 7 - 55 graden
EPDM dakbedekking 7 - 55 graden
Groendak 7 - 55 graden
Dakpannen 15 - 55 graden
Leien dak 35 - 90 graden
Rieten dak 40 - 90 graden
Mogelijkheden bekijken?

Vakman kan hellingshoek nauwkeurig berekenen

Je kan eenvoudig en gratis offertes aanvragen bij Slimster om de hellingshoek door aangesloten specialisten te laten berekenen. Je komt hierdoor eenvoudig in contact met maximaal 5 specialisten. Jij vergelijkt de prijsoffertes op prijs én kwaliteit. Uiteindelijk kies jij het bedrijf die de dakkapel, dakbedekking of zonnepanelen plaatst. Hierdoor bespaar je tot wel 45%.

Dakkapel offertes aanvragen
Dakbedekking offertes aanvragen
Zonnepanelen offertes aanvragen

Deel deze pagina