• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 85.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Verschil tussen dakkapel, dakopbouw en nokverhoging

Wil je meer ruimte in huis en is de uitbreiding van je zolder een ideale optie? Je kan op verschillende manieren meer ruimte creëren op de bovenste verdieping van je huis. Plaats een dakkapel of ga voor een dakopbouw of nokverhoging. Maar wat zijn de verschillen tussen deze uitbouwen?

Plat dak of schuin dak

Waar een dakopbouw op een plat dak wordt gebouwd, plaats je een dakkapel of nokverhoging op een schuin dak. Met een nokverhoging of dakkapel vergroot je de bestaande ruimte op zolder, terwijl je met een dakopbouw een geheel nieuwe etage creëert.

Verschil tussen dakopbouw en nokverhoging

Een nokverhoging en dakopbouw zijn beiden een opbouw op het dak. Een dakopbouw is een opbouw op een plat dak, terwijl een nokverhoging een opbouw op een schuin dak is. Bij deze laatste opbouw wordt de nok van het dak letterlijk verhoogd. Je kan een eenzijdige nokverhoging of tweezijdige nokverhoging laten plaatsen.

Verschil tussen dakkapel en nokverhoging?

Een dakkapel en een dakopbouw worden beiden op een schuin dak geplaatst, maar wat is dan het verschil?

Ruimte Een nokverhoging creƫert meer ruimte, omdat je ook de hoogte ingaat.
Constructie Een dakkapel heeft doorgaans een lichtere constructie. Bij een nokverhoging moet er vaak eerst gekeken worden of het huis de constructie kan dragen.
Kosten Het verleggen of verhogen van de nok zorgt voor een grotere waardevermeerdering van je huis, maar kost ook meer dan het plaatsen van een dakkapel.

Welke opbouw past het beste bij mij?

Of jij het beste kunt kiezen voor een dakkapel, nokverhoging of dakopbouw hangt af van jouw eigen wensen en woning. Heb je een woning met een plat dak? Dan is alleen een dakopbouw mogelijk? Heb je een woning met een schuin dak, dan kan je kiezen uit een dakkapel en nokverhoging. De vraag is dan hoeveel ruimte je wilt creëren en wat je wilt of kunt investeren in je woning. Kom je er niet uit? Laat je dan adviseren door de bouwbedrijven in ons Slimster-netwerk.

Dakkapel laten plaatsen?
Dakopbouw laten plaatsen?
Nokverhoging laten plaatsen?

Deel deze pagina