Toestemming van VvE nodig bij uitbouw of opbouw?

Toestemming van VvE nodig bij uitbouw of opbouw?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
2 minuten

Ben je lid van een VvE en wil je graag jouw woning of appartement uitbreiden? Veel mensen vragen zich dan af of ze toestemming nodig hebben van de Vereniging van Eigenaars om de verbouwing te realiseren.

Heb ik toestemming nodig van de VvE voor een uitbouw of dakopbouw?

In vrijwel alle splitsingsaktes van VvE’s is vastgelegd dat toestemming van de VvE nodig is om een op-, aan- of onderbouw te realiseren. Voordat je kan starten met een verbouwing aan je woning, moet je dus eerst toestemming hebben van de leden van de VvE.

Hoe vraag ik om toestemming voor mijn uit-, op- of onderbouw?

Als eerste moet worden uitgezocht of de aanbouw, opbouw of onderbouw op appartementsgrond wordt gebouwd of op gemeenschappelijke grond. De vergadering (ALV) moet besluiten of er toestemming wordt gegeven. Welke stemverhoudingen en quorum er gelden, bepaalt de splitsingsakte.

Wanneer je een huis koopt, krijg je ook de grond van de woning in je bezit. Bij de aankoop van een appartement is dit niet mogelijk, omdat meerdere appartementen op dezelfde grond zijn gebouwd. Om die reden wordt er een Vereniging van Eigenaars opgericht, waar alle eigenaren van appartementen automatisch lid van worden.

Een gebouw wordt opgedeeld in losse appartementen door middel van de splitsingsakte. In deze akte is aangegeven hoe de appartementen zijn opgedeeld en wat de gemeenschappelijke ruimtes zijn. Ook het onderhoud van gemeenschappelijke zaken is in de splitsingsakte vastgelegd.

Ook toestemming nodig bij vergunningsvrije uitbouw?

Ja, ook bij een vergunningsvrije uitbouw of opbouw heb je toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars. Je kan als deel van een VvE nooit zonder toestemming een dakopbouw of uitbouw realiseren, ongeacht of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Ook toestemming nodig als ik de uitbouw in privé tuin plaats?

Ja, ook als de uitbouw in de privé tuin komt heb je toestemming van de VvE nodig. Hoewel je als betreffende eigenaar wel het exclusieve gebruiksrecht hebt van een uitbouw op privégrond, zijn bepaalde bouwdelen gemeenschappelijk eigendom. Om welke bouwdelen dit gaat is vastgelegd in de modelreglementen, maar het gaat vaak om de gevel, fundering, zijmuren en het dak van de uitbouw.

Wat betekent ‘bouwdelen zijn gemeenschappelijk eigendom’?

Dat bepaalde bouwdelen van jouw uitbouw gemeenschappelijk eigendom zijn, houdt in dat de VvE ook de onderhouds- en herstelkosten moet dragen. Dit kan voorkomen worden door de splitsingsakte aan te passen, zodat de breukdelen worden gewijzigd naar de nieuwe situatie.

Je hebt toestemming van de VvE: en nu?

Toestemming van VvE nodig bij uitbouw of opbouw?

Heb je akkoord ontvangen van de VvE om jouw uitbouw of dakopbouw te plaatsen? Ga dan op zoek naar een geschikte vakman voor jouw opdracht. Vraag gratis offertes aan via Slimster en kom in contact met specialisten die in jouw regio actief zijn. Jij vergelijkt deze specialisten en kiest de beste deal.

Uitbouw offertes aanvragen
Dakopbouw offertes aanvragen