Geld lenen voor dakkapel? 5 financiering tips

Geld lenen voor dakkapel? 5 financiering tips
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
3 minuten

Je hebt de dakkapel voor- en nadelen afgewogen en besloten dat je een dakkapel gaat plaatsen. Maar hoe ga je de dakkapel financieren? Geld lenen voor een dakkapel kan duur zijn, maar gelukkig zijn er meer manieren om jouw nieuwe dakkapel te betalen. We hebben 5 financierings opties voor je op een rij gezet.

dakkapel op afbetaling

5 financierings tips voor dakkapel

 1. Vergelijken = besparen
 2. Sparen voor je dakkapel
 3. Hypotheek afsluiten of verhogen
 4. Dakkapel op afbetaling
 5. Geld lenen voor dakkapel

Tip 1: Vergelijken = besparen

De dakkapel prijzen kunnen flink uiteen lopen, afhankelijk van het materiaal, de afmetingen en extra opties die je laat toevoegen. Maar wist je dat de prijzen van een dakkapel ook per bedrijf kunnen verschillen? Om deze reden raden we je altijd aan om eerst een dakkapel offerte aan te vragen en verschillende bedrijven te vergelijken. Zo heb je de eerste besparing op je dakkapel al binnen.

Tip 2: Sparen voor je dakkapel

De beste manier om je dakkapel te financieren is door spaargeld te gebruiken. Je investeert dan namelijk in je woning zonder extra kosten te maken. Bij andere mogelijkheden moet vaak rente betaald worden, waardoor een dakkapel financieren je uiteindelijk meer geld kost.

Tip 3: Hypotheek afsluiten of verhogen

Heb je niet zelf het geld voor een dakkapel? Dan kan je altijd een (verbouwings)hypotheek afsluiten of je eigen hypotheek verhogen voor een dakkapel. Het voordeel is hier dat een dakkapel de woningwaarde verhoogt. De rente van de hypotheek is hierdoor aftrekbaar.

Let op: vanaf 1 januari 2018 kan je nog maximaal 100% lenen voor een woning. Je kan alleen een dakkapel meefinancieren als de hypotheek niet boven de waarde van de woning komt.

Tip 4: In termijnen achteraf betalen

Heb je meer interesse in een dakkapel op afbetaling? Of je achteraf kunt betalen verschilt per bouwbedrijf. Ga met het betreffende bedrijf in gesprek voor meer advies omtrent de betaling, zij kunnen je vertellen of een dakkapel op afbetaling mogelijk is. Bij dit concept wordt er in feite een dakkapel leaseplan opgesteld: je kunt je dakkapel leasen en per maand een vast tarief betalen.

Veel bouwbedrijven werken voor dit leaseplan samen met een lokaal assurantiekantoor die de financieringen voor ze regelt. Andere bedrijven regelen zelf de optie tot een dakkapel betalen in termijnen:

 • Dakkapel kosten spreiden per maand

Je betaalt dan wel rente over het totaalbedrag, maar deze tarieven zijn doorgaans laag. Een aantal van onze aangesloten bedrijven bieden deze optie van een dakkapel leasen, je kunt dit bij de dakkapel offerte aanvraag aangeven.

Tip 5: Geld lenen voor je dakkapel

Geld lenen voor je dakkapel is ook altijd een optie. Je hebt hierbij de keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is doorgaans hoger dan bij een hypotheek, maar je hebt hier verder geen kosten zoals een dure afsluitprovisie of notariskosten.

Persoonlijke lening

 • Rente is wel fiscaal aftrekbaar
 • Tussentijds geld opnemen niet mogelijk
 • Looptijd staat vast
 • Rentepercentage staat vast

Doorlopend krediet

 • Rente is niet fiscaal aftrekbaar
 • Tussentijds geld opnemen is mogelijk
 • Looptijd is variabel
 • Rentepercentage is variabel

Beste optie voor dakkapel: persoonlijke lening

De persoonlijke lening is het meest geschikt bij een nieuwe dakkapel. Je weet wat je moet betalen en komt niet voor verrassingen te staan, omdat de looptijd en rentepercentage vast staan. De rente is fiscaal aftrekbaar, wat veel goedkoper is.

Een doorlopend krediet is vooral geschikt als de dakkapel onderdeel is van meer uitgaven, zoals een complete verbouwing. In alle andere gevallen is een persoonlijke lening de beste optie bij het financieren van een dakkapel.

Wanneer is rente fiscaal aftrekbaar?

De rente is enkel fiscaal aftrekbaar als de lening wordt afgesloten voor een verbouwing én deze vervolgens binnen 30 jaar en volgens een vast aflosschema wordt afgelost. Het maakt dus niet uit of je het geld voor de dakkapel leent met een hypotheek of een persoonlijke lening.

Zo wordt het renteverschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening nog kleiner, want de fiscus betaalt in beide gevallen een deel terug. Bij een doorlopend krediet is de rente niet fiscaal aftrekbaar, omdat er steeds opnieuw geld geleend kan worden zonder eindtijd of vaste aflossing.

geld lenen dakkapel

Meer informatie over dakkapellen?

Heb je een goede manier gevonden om jouw dakkapel te financieren? Vraag dan dakkapel offertes aan en kom in contact met maximaal 4 vakmannen die in jouw regio actief zijn. Wil je liever eerst nog meer informatie inwinnen?

Vergelijk 574 dakkapel specialisten

Postema Dakkapellen
Kozijn Totaal Service
Klaassen Dakkapellen
Dakkapellen.nu
Dakkapel.nl
Bouw Advies XXL
Beens Dakkapellen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal