• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 95.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Geld lenen voor dakkapel? 5 financiering tips

Geld lenen voor dakkapel? 5 financiering tips

Je hebt de voor- en nadelen afgewogen en besloten om een dakkapel te nemen. Maar hoe ga je de dakkapel financieren? Geld lenen voor een dakkapel kan duur zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jouw nieuwe dakkapel te betalen. We hebben 5 mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Tip 1: Vergelijken = besparen

Het is natuurlijk altijd het beste om zo min mogelijk te lenen, immers geld lenen kost geld. Omdat dakkapel prijzen flink uiteen kunnen lopen loont het om eerst offertes te vergelijken en zo de eerste besparing al te realiseren.

Tip 2: Sparen

Dit is de beste manier om jouw dakkapel mee te financieren. Je investeert nu namelijk in jouw eigen woning, zonder extra kosten te maken. Bij de andere opties moet vaak rente betaald worden waardoor het uiteindelijk meer geld kost.

Tip 3: Hypotheek afsluiten

Wanneer je zelf niet het geld hebt, kan je een (verbouwings)hypotheek afsluiten. Wellicht kan je jouw eigen hypotheek ophogen. Het voordeel is hier dat een dakkapel de waarde van jouw woning verhoogt. De rente van de hypotheek is hierdoor aftrekbaar.

Let op: vanaf 1 januari 2018 kan je nog maximaal 100% lenen voor een woning. Je kan alleen een dakkapel meefinancieren als de hypotheek niet boven de waarde van de woning komt.

Tip 4: In termijnen achteraf betalen

Heb je meer interesse in een dakkapel op afbetaling? Of je achteraf kan betalen verschilt per bouwbedrijf. Ga met het desbetreffende bedrijf in gesprek voor meer advies omtrent de betaling, zij kunnen je vertellen wat de exacte mogelijkheden zijn.

Veel bouwbedrijven werken samen met een lokaal assurantiekantoor die de financieringen voor ze regelt. Andere bedrijven regelen zelf de optie tot betalen in termijnen. Dit houdt in dat je de dakkapel kosten kan spreiden per maand. Je betaalt dan wel rente over het totaal, maar deze tarieven zijn doorgaans laag. Een aantal van onze aangesloten bedrijven bieden deze optie, je kunt dit bij de dakkapel offerte aanvraag aangeven.

Tip 5: Geld lenen voor je dakkapel

Geld lenen voor je dakkapel is ook altijd een optie. Je hebt hierbij de keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is doorgaans hoger, maar je hebt verder geen kosten zoals een dure afsluitprovisie of notariskosten bij een hypotheek.

Persoonlijke lening

  • Rente is wel fiscaal aftrekbaar
  • Tussentijds geld opnemen niet mogelijk
  • Looptijd staat vast
  • Rentepercentage staat vast

Geschikt voor aanschaf nieuwe dakkapel: je weet wat je moet betalen en staat niet voor verrassingen. De rente is fiscaal aftrekbaar wat veel goedkoper is.

Doorlopend krediet

  • Rente is niet fiscaal aftrekbaar
  • Tussentijds geld opnemen is mogelijk
  • Looptijd is variabel
  • Rentepercentage is variabel

Alleen geschikt voor een dakkapel wanneer de dakkapel onderdeel is van meer uitgaven. Maar beste is om alleen voor de dakkapelijk een persoonlijke lening aan te vragen.

Wanneer is rente fiscaal aftrekbaar?

De rente is enkel fiscaal aftrekbaar als de lening wordt afgesloten voor een verbouwing én deze vervolgens binnen 30 jaar en volgens een vast aflosschema wordt afgelost. Het maakt dus niet uit of je het geld voor de dakkapel leent met een hypotheek of een persoonlijke lening. Zo wordt het renteverschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening nog kleiner, want de fiscus betaalt in beide gevallen een deel terug. Bij een doorlopend krediet is de rente niet fiscaal aftrekbaar, omdat er steeds opnieuw geld geleend kan worden zonder eindtijd of vaste aflossing.

Meer informatie over dakkapellen?

Vergelijk 346 dakkapel specialisten
Klaassen Dakkapellen
Scheer Dakkapellen
Klok & De Ruiter Dakkapellen
Dooijewaard Dakkapellen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina