• Onafhankelijke informatie
 • Gecontroleerde specialisten
 • 95.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie

Dakkapel vergunning nodig of vergunningsvrij?

Bij het plaatsen van een nieuwe dakkapel komt ook de volgende vraag naar voren: heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel of kan ik een vergunningsvrije dakkapel laten plaatsen? En wat kost een vergunning voor een dakkapel? Lees hier alles over de bouwvergunning, vergunningsvrije dakkapel en kosten.

Wanneer is een dakkapel vergunningsvrij?

Een vergunningsvrije dakkapel moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

dakkapel vergunningsvrij
 1. Dakkapel heeft plat dak.
 2. Hoogte dakkapel: max. 1,75 m
 3. Onderkant dakkapel: tussen 0,5 en 1 m boven dakvoet
 4. Bovenkant dakkapel: minimaal 0,5 m onder daknok
 5. Zijkanten dakkapel: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
 6. Dakkapel wordt niet gebouwd op tijdelijke woning of woongebouw
 7. Geplaatst aan de achter- of zijkant van de woning en is niet gericht naar openbaar toegankelijk gebied (wegen, vaarwater en groen)
Dakkapel zonder vergunning is niet zonder regels Ook een dakkapel zonder vergunning moet voldoen aan het bestemmingsplan en het Bouwbesluit. Daarnaast moet je rekening houden met de buren; de dakkapel mag niet de privacy van de buren schenden.

Dakkapel voorzijde vergunningsvrij

Soms is het ook mogelijk om aan de voorzijde van een woning een vergunningsvrije dakkapel te plaatsen. De dakkapel moet dan voldoen aan de bovengenoemde voorwaarden 1-5. Informeer bij de gemeente of jouw gewenste dakkapel ook voldoet aan het Bouwbesluit en het bestemmingsplan.

Wanneer moet ik een dakkapel met vergunning plaatsen?

In bepaalde gevallen heb je wel een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning waarborgt de veiligheid van de bewoners en omwonenden. Je hebt een vergunning nodig als jouw dakkapel niet voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden van een vergunningsvrije dakkapel. Ook heb je altijd een vergunning nodig als de dakkapel:

 • op een monumentaal pand wordt gebouwd;
 • op een woning in beschermd dorp of stadsgezicht wordt gebouwd.
Hoe regel ik een dakkapel bouwvergunning? Je hebt vaak foto's en bouwtekeningen nodig voor een vergunningaanvraag. Niet druk maken om al dit geregel? Bouwbedrijven hebben ervaring met vergunningaanvragen en nemen je dit graag uit handen.

Dakkapel vergunning kosten

Heb je een vergunning nodig voor je nieuwe dakkapel? Wat kost een vergunning voor een dakkapel precies? De kosten verschillen per gemeente, aangezien iedere gemeente zijn eigen ‘bouwleges’ hanteert. Deze prijzen kunnen flink variëren, dus bekijk snel de vergunningkosten in jouw gemeente.

Hoe lang duurt een vergunningaanvraag?

Heeft het bouwbedrijf de vergunning voor je nieuwe dakkapel ingediend bij de gemeente? Het duurt ongeveer 14 weken voordat je de vergunning definitief ontvangt. Deze tijd is opgebouwd uit 2 fases:

Fase 1

De gemeente laat binnen 8 weken weten of de aanvraag al dan niet is goedgekeurd. Bij een onvolledige aanvraag duurt dit langer, dus stuur de aanvraag zo compleet mogelijk op.

Fase 2

Na goedkeuring hebben omwonenden en belanghebbenden 6 weken om bezwaar aan te tekenen. Hierna wordt de vergunning definitief verleend.

Nieuwe dakkapel met vergunning aanvragen

Wil je een dakkapel op je woning en ben je benieuwd of je een omgevingsvergunning nodig hebt? Vraag gratis dakkapel-offertes aan bij Slimster en laat je vrijblijvend adviseren door regionale bouwbedrijven. Deze bedrijven kunnen je niet alleen helpen bij het kiezen van de juiste dakkapel, maar ook alles vertellen over bouwvergunningen en de dakkapel vergunning aanvragen. Je beslist uiteindelijk zelf met welke specialist je in zee gaat en bespaart zo tot wel 45%.

346 dakkapel-specialisten vergelijken
Klaassen Dakkapellen
Scheer Dakkapellen
Klok & De Ruiter Dakkapellen
Dooijewaard Dakkapellen
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal