Dakkapel vergunning nodig of niet?

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten

Ga je een dakkapel plaatsen, dan is het belangrijk om je te verdiepen in de dakkapel vergunning. Moet je een dakkapel vergunning aanvragen? Wat kost deze vergunning? Kan mijn dakkapel aan de voorzijde vergunningsvrij? Zijn de dakkapel regels versoepeld in 2024? Check alles over dakkapel vergunningen, van de regels, voorwaarden tot de kosten.

Wat is een dakkapel vergunning?

Een bouwvergunning voor een dakkapel is niet in alle gevallen vereist. In bepaalde gevallen is het wel nodig een dakkapel vergunning aan te vragen, om de veiligheid van bewoners en omwonenden te waarborgen.

Vergunning dakkapel nodig of dakkapel vergunningsvrij?

Voordat je een dakkapel laat plaatsen, wil je uiteraard weten of je een dakkapel vergunning nodig hebt of een vergunningsvrije dakkapel kunt plaatsen anno 2024. Dit is te checken met behulp van een aantal voorwaarden. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan heb je géén vergunning nodig.

Dakkapel incl. vergunning regelen?
Gratis offertes

Voorwaarden vergunningsvrije dakkapel

Voorwaarden vergunningsvrije dakkapel

Plaats je de dakkapel aan de achterkant of zijkant van je woning en is de dakkapel niet gericht naar openbaar toegankelijk gebied, zoals een weg, vaarwater of groen? Dan kom je in aanmerking voor een vergunningsvrije dakkapel, als je tenminste aan de volgende voorwaarden voldoet:

 1. Bovenkant dakkapel: minimaal 0,5 m onder daknok.
 2. Zijkanten dakkapel: minimaal 0,5 m van zijkanten van dakvlak.
 3. Onderkant dakkapel: tussen 0,5 en 1 m boven dakvoet.
 4. Hoogte dakkapel: maximaal 1,75 m
 5. Dakkapel heeft plat dak

Een vergunningsvrije dakkapel heeft dus een maximale lengte, die afhankelijk is van de lengte van je dak. Is jouw dakkapel meer dan de totale lengte van je dak minus 1 meter? Dan ligt de dakkapel te dicht bij de zijkant van het dak om vergunningsvrij geplaatst te worden.

Zeker weten of je dakkapel vergunning nodig hebt in jouw gemeente? Check dit snel bij het Omgevingsloket.

slimster
Dakkapel zonder vergunning: geen dakkapel zonder regels
Ook een dakkapel zonder vergunning moet voldoen aan het bestemmingsplan en het Bouwbesluit. Daarnaast moet je rekening houden met de buren; de dakkapel mag niet de privacy van de buren schenden.

Wanneer vergunning dakkapel nodig?

Voldoe je niet aan de voorwaarden van een vergunningsvrije dakkapel, dan moet je een vergunning aanvragen. Als we dit naar een paar situaties vertalen, heb je een vergunning voor je dakkapel nodig als:

Wanneer dakkapel vergunning nodig
 1. je dakkapel een schuin dak of puntdak heeft.
 2. je dakkapel een hoekdakkapel is.
 3. je een nokverhogende dakkapel laat plaatsen.
 4. je de dakkapel samen met de buren deelt.
 5. de dakkapel op een monumentaal pand wordt geplaatst.
 6. de dakkapel op een woning in een beschermd dorp of stadsgezicht wordt geplaatst.

Vergunning dakkapel voorzijde nodig?

Hoe zit het dan precies met een dakkapel aan de voorzijde van een woning: kan je die dakkapel zonder vergunning plaatsen?

 • Regels dakkapel achterzijde of zijkant: vaak geen vergunning nodig.
 • Regels dakkapel voorzijde: vergunning vrijwel altijd nodig.

De dakkapel aan de voorkant van je woning is vrijwel altijd gericht naar openbaar toegankelijk gebied, waardoor je een vergunning moet aanvragen. Toch is het in een aantal gevallen mogelijk om een vergunningsvrije dakkapel aan de voorzijde te plaatsen. Dit alleen is mogelijk als je aan de volgende dakkapel regels voldoet:

 • De dakkapel aan voorzijde voldoet aan voorwaarden 1 t/m 5.
 • De dakkapel aan voorkant wordt toegestaan door het Bestemmingsplan.
 • Er gelden geen welstandseisen.

Inspiratie voor dakkapel voorzijde woning?

dakkapel voorzijde vergunning
dakkapel aan voorzijde woning
vergunning voor dakkapel voorzijde woning
dakkapel voorkant huis
Meer inspiratie opdoen?
Dakkapel voorbeelden
Vergunning voor dakkapel vervangen
Is jouw dakkapel verouderd en ga je deze dakkapel vervangen? Dan kan het ook nodig zijn een vergunning aan te vragen, afhankelijk van de wensen voor je nieuwe dakkapel.

Kosten dakkapel vergunning

Een dakkapel plaatsen is een flinke investering. Heb je een vergunning nodig, dan komen deze kosten nog bovenop de normale dakkapel kosten. Maar wat kost een vergunning voor een dakkapel? De kosten van een dakkapel vergunning wegen nooit op tegen het risico van bouwen zonder vergunning. De boete van de gemeente is fors, de dakkapel kan moeten worden afgebroken of aangepast. Alle kosten zijn voor de eigenaar. Het is daarom altijd aan te raden om een dakkapel vergunning te regelen als deze vereist is, ondanks de kosten. De dakkapel vergunning kosten verschillen per gemeente.

Gemiddeld kost een dakkapel vergunning tussen de € 200 en € 400.

Prijs dakkapel vergunning per gemeente

Grote prijsverschillen tussen bouwvergunningen

Gemeenten hebben de vrije hand in het vaststellen van de vergunningkosten, zolang deze inkomsten maar niet hoger zijn dan hun eigen gemaakte kosten. Dit resulteert ook in 2024 weer in grote prijsverschillen, waarbij de duurste gemeenten vele honderden euro's boven het gemiddelde van een dakkapel vergunning uitkomen.

Hoe regel ik een dakkapel bouwvergunning?
Je hebt vaak foto's en bouwtekeningen nodig voor een vergunningaanvraag. Niet druk maken om al dit geregel? Bouwbedrijven hebben ervaring met vergunningaanvragen en nemen je dit graag uit handen.

Hoe lang duurt het aanvragen van een vergunning?

Hoe lang duurt een dakkapel vergunningsaanvraag proces

Heeft het bouwbedrijf de vergunning voor je nieuwe dakkapel ingediend bij de gemeente? Het duurt ongeveer 14 weken voordat je de vergunning definitief ontvangt. Deze tijd is opgebouwd uit 2 fases:

Fase 1

De gemeente laat binnen 8 weken weten of de aanvraag al dan niet is goedgekeurd. Bij een onvolledige aanvraag duurt dit langer, dus stuur de aanvraag zo compleet mogelijk op.

Fase 2

Na goedkeuring hebben omwonenden en belanghebbenden 6 weken om bezwaar aan te tekenen. Hierna wordt de vergunning definitief verleend.

Beste deal vinden voor nieuwe dakkapel met vergunning

Dakkapel vergunning nodig

Wil je een dakkapel op je woning en ben je benieuwd of je een dakkapel omgevingsvergunning nodig hebt? Vraag gratis dakkapel offertes aan bij Slimster en laat je vrijblijvend adviseren door maximaal 4 bouwbedrijven die in jouw regio actief zijn. Het voordeel van een dakkapel specialist is dat deze vakman je ook helpt met al je vragen rondom de dakkapel vergunning. En wil je liever niet zelf de dakkapel vergunning aanvragen? Ook dat kan deze vakman voor je uit handen nemen: fijn!

582 dakkapel specialisten vergelijken

Postema Dakkapellen
Kozijn Totaal Service
Klaassen Dakkapellen
Dakkapellen.nu
Dakkapel.nl
Bouw Advies XXL
Beens Dakkapellen
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal

Veelgestelde vragen over dakkapel vergunning

Gratis dakkapellen offertes?
Geheel vrijblijvend
Dakkapel vergunning nodig of niet?