Dakkapel constructie & montage
Vergelijk beste dakkapel deals
 • Gratis & vrijblijvend

Dakkapel constructie & montage

Je bent eruit: je gaat een nieuwe dakkapel laten bouwen. Maar hoe wordt een dakkapel opgebouwd en hoeveel tijd kost het? We hebben alle informatie over de dakkapel montage voor je op een rij gezet.

Je hebt grofweg 2 opties als je een dakkapel laat maken:

 1. Dakkapel prefab zetten: prefab dakkapel wordt in fabriek gemaakt en met kraan op dak geplaatst.
 2. Dakkapel traditioneel zetten: dakkapel wordt opgebouwd op dak, maatwerk dakkapel mogelijk.
Prefab dakkapel
Traditionele dakkapel
Doorgaans in 1 dag geplaatst Gemiddeld 3 werkdagen, afhankelijk van wensen
In fabriek geproduceerd Op dak woning opgebouwd
Standaard dakkapel Maatwerk dakkapel
Kiezen uit vaste maten & opties Zelf afmetingen, dakvorm & opties bepalen
Niet mogelijk op ieder dak Dakkapel past altijd, ook op dak met kleine hellingshoek
Goedkope & snelle optie bij standaard wensen Keuzevrijheid bij specifieke afmetingen & wensen.
Benieuwd naar de prijzen?
Dakkapel kosten

Voorbereiding voor bouwen dakkapel

Hoe kun je jezelf, je omgeving en je woning voorbereiden op de nieuwe dakkapel?

 1. Informeer je buren op tijd: laat je buren weten wanneer de werkzaamheden voor je nieuwe dakkapel plaatsvinden. Ook als je geen vergunning hebt, is het netjes om je buren op de hoogte te brengen van je plannen.
 2. Hijskraan nodig? Zorg dan dat hier buiten voldoende ruimte voor is op de dag van de montage, bijvoorbeeld door omwonenden te vragen hun auto eenmalig ergens anders te parkeren.
 3. Zorg voor werkruimte: zorg dat de vakmannen op de dag zelf goed hun werk kunnen doen door de zolder op te ruimen. Haal ook (kostbare) spullen uit het trappenhuis.
 4. Bescherm vaste spullen: kunnen niet alle spullen van zolder? Voorkom dan dat ze beschadigen of vies worden. Schuif ze zoveel mogelijk aan de kant en dek ze goed af.
dakkapel op maat
 • Maatwerk dakkapel mogelijk
 • Afhankelijk van het weer in Nederland
 • Duurt gemiddeld 3 werkdagen, kan langer duren bij speciale wensen

Een dakkapel bouwen is vakmanschap en vraagt om veel expertise en ervaring. Zelf een dakkapel maken wordt wel eens gedaan, maar voor de meeste mensen geldt: laat je dakkapel zetten door een specialist. Hoe wordt een dakkapel geplaatst?

Werkwijze dakkapel traditioneel bouwen

 1. Dakconstructie voorbereiden en gat in dak maken;
 2. Dragende constructie maken (houtskeletbouw);
 3. Maken zijwangen, boeidelen en dak;
 4. Plaatsen kozijnen, beglazing en eventuele rolluiken;
 5. Buitenkant isoleren, waterdicht maken en afwerken;
 6. Binnenkant aftimmeren en afwerken zoals afgesproken (meer over dakkapel afwerken);
 7. Vakmannen laten alles netjes achter, voeren afval af en lopen opgeleverde dakkapel met je na.

Let op: de traditionele dakkapel is doorgaans niet na 1 dag wind- en waterdicht. Tot die tijd wordt de werkplek steeds afgedekt met zeilen. Vooral in Nederland kan dit een belangrijke reden zijn om voor prefab te kiezen in plaats van traditionele dakkapel.

Dakkapel zetten?
Vergelijk gratis offertes
lightbulb
Hijskraan bij dakkapel bouwen
Bij het bouwen van een traditionele dakkapel kan ook een (kleinere) hijskraan nodig zijn om bouwmateriaal naar het dak te verplaatsen en bouwafval af te voeren.

De eerste stap van een dakkapel zetten, is het voorbereiden van de dakconstructie en het maken van een gat in het dak:

 • Dakbedekking verwijderen op basis van de constructietekening
 • Verstevigen bestaande dakconstructie
 • Gat in dak maken

Het verstevigen van de dakconstructie is erg belangrijk. Je wilt niet dat de dakconstructie verzwakt door een gat in het dak + de constructie moet het extra gewicht van de nieuwe dakkapel dragen.

Gat voor dakkapel maken in gordingendak

Plaats je een dakkapel op een gordingendak? Een gordingendak bestaat uit gordingen, die horizontaal tegen het dakbeschot zijn bevestigd. Een spant (verticale balk) kan aanwezig zijn om de gordingen te ondersteunen.

De constructie wordt zwakker zodra de specialist een gat in het dak maakt voor de dakkapel; er moeten namelijk enkele (delen van) gordingen verwijderd worden. Om de opening in de balkenlaag op te vangen en de constructie te versterken wordt een raveling aangebracht. Hoeveel er aangepast moet worden aan de constructie verschilt per situatie. Soms kunnen gordingen gebruikt worden als onderslagbalk of bovenslagbalk van de dakkapel. Maar soms zijn hiervoor ook nieuwe horizontale balken nodig.

Gat voor dakkapel maken in sporenkap

In nieuwere woningen zien we steeds vaker een sporenkap of klapdak. Hoe kan je een dakkapel zetten op een sporenkap? Een sporendak bestaat uit verticale balken (sporen). De ruimte tussen deze balken wordt vaak opgevuld met isolatiemateriaal.

Er is meestal extra versterking van de dakconstructie nodig. Denk hier aan het plaatsen van onderslagen (balken die van muur tot muur lopen). Ook moet het knieschot in staat zijn de krachten over te brengen naar de vloer. Meestal zijn de bestaande knieschotten in sporenkappen hier goed genoeg voor.

Noot: Afhankelijk van de dikte van de houten sporen kan een kleine dakkapel soms tussen bestaande sporen geplaatst worden.

Dakkapel specialist vinden
Vergelijk offertes
dakkapel maken

Dakkapel afwerken

De laatste stap is het afwerken van de dakkapel. Deze stap wordt niet altijd door de specialist uitgevoerd. Je kunt er ook voor kiezen zelf de dakkapel af te timmeren of een timmerman inschakelen voor het aftimmeren van de dakkapel. Wat zijn je mogelijkheden met de afwerking?

Meer informatie
Dakkapel afwerken
Mag je zomaar een dakkapel bouwen?

Als je een dakkapel wilt plaatsen, moet je altijd aan bepaalde regels & voorwaarden voldoen van het bestemmingsplan en Bouwbesluit. Ook moet je rekening houden met je buren.

Ook is het belangrijk om uit te zoeken of je een dakkapel vergunning nodig hebt. Dit is eenvoudig te checken met behulp van een aantal voorwaarden: dakkapel vergunning nodig?

Wanneer bouwtekening dakkapel nodig?

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van je dakkapel? Dan heeft de gemeente enkele gegevens van nodig om te controleren of de gewenste constructie veilig is:

 1. Bouwtekening van huidige situatie
 2. Bouwtekening van gewenste situatie (dak inclusief dakkapel)
 3. Constructieberekening van dakkapel: deze wordt op basis van de bouwtekening gemaakt.

Natuurlijk kost een bouwtekening en constructieberekening geld, maar het heeft ook enkele voordelen (naast de vergunningaanvraag). Je weet namelijk zeker dat de dakkapel constructie veilig is. Ook ben je hierdoor beter verzekerd, mocht er iets mis gaan met de constructie.

Hoelang duurt dakkapel bouwen?

Dit ligt aan de manier waarop je de dakkapel laat plaatsen. Een prefab dakkapel kan doorgaans in 1 dag geplaatst worden. Een standaard traditionele dakkapel kan soms ook in 1 dag geplaatst worden, maar het duurt gemiddeld 3 dagen. Bij specifieke wensen of erg slecht weer kan het ook langer duren. 

Wat is beste tijd voor dakkapel monteren?

Een prefab dakkapel monteren kan in 1 dag, terwijl een traditionele dakkapel wat langer duurt. In beide gevallen speelt het weer een belangrijke rol: het moet droog zijn, niet te streng vriezen en ook de wind moet niet te krachtig zijn.

Op de ochtend van de montage wordt besloten wat er gebeurt. Bij regen/slecht weer worden de werkzaamheden uitgesteld. Bij een traditionele dakkapel is het weer nóg belangrijker, omdat de bouw niet binnen 1 dag klaar is.

Het Nederlandse weer biedt nooit garanties. Maar voor wat meer zekerheid wordt vaak gekozen om de dakkapel in de lente of zomer te plaatsen.

Hoe krijg ik een maatwerk dakkapel?

Wil je een dakkapel op maat samenstellen? Als je de dakkapel traditioneel op je dak laat bouwen, kan je een maatwerk dakkapel maken. Het bouwen van een maatwerk dakkapel kost wat meer tijd dan een prefab dakkapel, maar je hebt veel meer keuzemogelijkheden.

Voor mensen die een unieke, maatwerk dakkapel willen is een traditionele dakkapel de beste optie.

Op zoek naar inspiratie voor jouw dakkapel op maat? Bekijk dan deze dakkapel voorbeelden.

Extra opties bij dakkapel plaatsen

Laat je een dakkapel plaatsen? Extra opties kunnen vaak (geïntegreerd) geplaatst worden tijdens de dakkapel montage:

Hoe ziet de dakkapel constructie eruit? Bekijk hier een dakkapel doorsnede. Een dakkapel is meestal opgebouwd uit meerdere lagen, ongeacht of de dakkapel in de fabriek of op het dak is gemaakt. Alleen een polyester dakkapel heeft deze lagen niet, deze dakkapel is naadloos gegoten.

dakkapel constructie

Vergelijk direct 521 dakkapel specialisten

 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal