Verschil tussen kosten koper en vrij op naam?

Verschil tussen kosten koper en vrij op naam?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
3 minuten

Heb je een nieuwe woning op het oog, dan zie je bij de vraagprijs vaak de termen ‘kosten koper’ of ‘vrij op naam’ staan. Wat betekenen deze termen, wat is het verschil hiertussen en welke is financieel beter dan de andere?

Kosten koper versus Vrij op naam

  • Kosten Koper (k.k.): kosten voor de overdracht van de woning worden betaald door de koper.
  • Vrij op Naam (v.o.n.): kosten voor de overdracht van de woning worden betaald door de verkoper.

Bestaande woningen worden vaak kosten koper verkocht, terwijl doorgaans nieuwbouwwoningen vrij op naam verkocht worden.

Wat is kosten koper (k.k.)?

Kosten koper zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar te worden van een woning. Koop je een woning kosten koper (afgekort k.k.), dan betekent dit dat deze bijkomende kosten voor jouw rekening zijn.

Wat valt er onder k.k.?

De meest belangrijke kosten bij een woning k.k. zijn de overdrachtsbelasting en notariskosten. Andere kosten:

  • Makelaarskosten
  • Bouwkundig rapport
  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten

Hoeveel is kosten koper 2024?

Als koper wil je uiteraard weten wat de kosten koper zijn. Wil je de kosten koper berekenen? De overdrachtsbelasting is 2% van de woningprijs. De notariskosten zijn meestal rond € 1.000 voor een hypotheek van € 250.000. Weet je de notariskosten en overdrachtsbelasting, dan kun je eenvoudig zelf de kosten koper 2024 berekenen.

Schakel je bij de aankoop van je woning de hulp in van een aankoopmakelaar of hypotheekadviseur? Ook de kosten van deze experts komen dan nog voor eigen rekening, net als eventuele taxatiekosten van de woning.

Kosten koper meefinancieren in hypotheek?

Het is sinds 2018 niet meer mogelijk om de kosten koper mee te financieren in de hypotheek. De maximale hypotheek is ook in 2024 100% van de woningwaarde. Dit kan betekenen dat je niet alle kosten kunt meefinancieren in de hypotheek, maar op een andere manier de kosten koper moet betalen.

Kosten koper fiscaal aftrekbaar?
Een deel van deze kosten is fiscaal aftrekbaar in het jaar dat je de hypotheek afsluit. Het gaat hier om de notariskosten voor de hypotheekakte, kosten hypotheekadvies en taxatiekosten.

Wat is Vrij op Naam (v.o.n.)?

Koop je een nieuwbouwwoning, dan is deze vaak Vrij op naam. Ga je een huis vrij op naam kopen, dan houdt dit in dat de verkoper de kosten voor overdracht van de woning betaalt. Welke kosten zijn bij een vrij op naam woning voor rekening van de verkoper?

  • Btw (of overdrachtsbelasting bij bestaande woning)
  • Notariskosten voor transportakte
  • Kadastrale kosten

Nieuwbouw v.o.n.

Meestal worden nieuwbouwwoningen vrij op naam verkocht. Als eerste eigenaar hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen, maar wel moet er over de koop van de nieuwbouwwoning 21% btw worden betaald. Dit bedrag is verrekend in de koopprijs samen met de andere kosten die de projectontwikkelaar maakt. Denk hier aan bouwkosten, kosten voor aankoop van grond en aansluitkosten van g/w/l. Vraag voor het kopen van een nieuwbouwwoning altijd om een duidelijk overzicht van wat er wel en niet in de koopprijs is verwerkt. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Bestaand huis v.o.n.

Ook bestaande woningen kunnen vrij op naam worden aangeboden. De verkoper neemt dan de overdrachtsbelasting en overdrachtskosten voor zijn rekening. Dit gebeurt om een woning aantrekkelijker te maken. Een nadeel hier is dat je vaak minder kunt onderhandelen over de vraagprijs.

Bijkomende kosten bij woning vrij op naam

Koop je een woning vrij op naam, dan ben je niet helemaal vrij van extra kosten. Houd altijd rekening met 2 of 3% extra kosten op de vraagprijs. Denk hier bijvoorbeeld aan de notariskosten voor de hypotheekakte, de makelaarskosten en taxatiekosten. Een vrij op naam bestaande woning komt weinig voor, tenzij de huizenmarkt het zwaar heeft en kopers over de streep getrokken moeten worden.

kosten koper

Wat is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam?

Het verschil tussen een woning kopen op basis van kosten koper of vrij op naam zit hem dus in de bijkomende kosten voor de koper.

  • Bij kosten koper komen er nog kosten bovenop de verkoopprijs.
  • Bij Vrij op naam komen ze voor rekening van de verkoper.

Kosten bovenop vraagprijs

De overdrachtsbelasting en notariskosten voor de leveringsakte zijn bij een woning vrij op naam inbegrepen bij de vraagprijs. Bij een woning kosten koper zijn deze kosten voor de koper. Dit betekent niet dat een kosten koper woning altijd voordeliger is, want de kosten van de eigendomsoverdracht zijn dan wel verwerkt in de vraagprijs. Ze moeten toch betaald worden.

Andere extra kosten zijn in beide gevallen voor rekening van de koper. Denk hier aan makelaarskosten, taxatiekosten en de kosten voor de hypotheekakte.

Onderhandelen over vraagprijs

Bij een bestaande woning kosten koper is het vaak mogelijk om te onderhandelen over de prijs. Ga je voor een nieuwbouwwoning vrij op naam, dan is dit onderhandelen meestal geen optie.

Beste optie voor jou: kosten koper of vrij op naam?

Verschil tussen kosten koper en vrij op naam?

Er is geen juiste of verkeerde optie, een woning kosten koper of woning vrij op naam zijn twee mogelijkheden met voordelen en nadelen. Welke optie het beste bij jou past is afhankelijk van je eigen wensen. Wil je graag meer advies inwinnen over de mogelijkheden om een huis te kopen? Laat je dan adviseren door een hypotheekadviseur of makelaar.