Hoe kun je een donker huis lichter maken? 7 tips! - Slimster

Hoe kun je een donker huis lichter maken? 7 tips!

Henrieke Hahn
Product Specialist
clock 14 dec. 2018 10:56
edit 31 okt. 2019 15:26

Heb jij een donkere woning en wil je hier wel eens wat extra licht op laten schijnen? Een donker huis lichter maken kan al op een paar eenvoudige manieren, maar natuurlijk zijn er ook meer ingrijpende veranderen. Wij zetten 8 tips voor je op een rij voor het lichter maken van je woning!

De eerste oplossing is heel simpel: wil je jouw donkere huis lichter maken? Zorg dan voor meer daglicht!

Meer lichtinval creëren?

De volgende 8 tips gaan niet zozeer om het creëren van meer daglicht in huis, maar het lichter laten lijken van je woning.

Licht weerkaatst op lichte kleuren. Voor een lichtere woonkamer of slaapkamer zorg je dus voor lichte muren of vloeren, deze reflecteren het licht het meeste. Schilder een ruimte niet helemaal in dezelfde wittint, want dat kan er juist weer voor zorgen dat een ruimte kleiner lijkt.

Voor een goede balans kies je drie verschillende wittinten. De lichtste tint gebruik je voor het plafond, een tintje donkerder voor de muren en de donkerste wittint gebruik je voor de kozijnen. Laat je vrijblijvend adviseren door een vakschilder over de mogelijkheden om jouw woning te schilderen.

meubels in lichte kleuren

Heb je een ruimte vol staan met grote of donkere meubels? In een donkere ruimte is dat niet handig. Natuurlijk ga je je donkere meubels niet zomaar wegdoen, maar je kunt er wel voor kiezen om donkere houten meubels een lichte kleur te geven. Geef je houten eettafel een likje verf of pak die mooie ladekast aan.

Kijk ook meteen hoe je meubels staan en zorg ervoor dat ze niet voor een raam staan of te dicht op elkaar staan, maar ruimtelijk zijn opgesteld.

lichte vloer

Donkere vloeren zijn prachtig en zorgen voor sfeer, maar helaas maken ze een ruimte ook donker. Donkere kleuren absorberen namelijk kleur, terwijl lichte kleuren licht weerkaatsen. Laat je houten vloer verven, doe nieuwe vloeren inspiratie op of leg een vloerkleed in een lichte kleur over de bestaande vloer.

lichtdoorlatende raamdecoratie

Heb je (grote) ramen in je kamer, maar komt er weinig daglicht naar binnen door de raamdecoratie? Bekijk dan eens of het mogelijk is om deze te vervangen. Is raamdecoratie weleens nodig? Als je wel wat voor de ramen wilt hebben, kun je het beste gaan voor lichte én luchtige raamdecoratie. Denk hier aan lichte overgordijnen, maatwerk rolgordijnen of plisse gordijnen.

verlichting in huis

Uiteraard kunnen we ook niet om goede verlichting heen. Zorg voor voldoende lampen, zodat de ruimte goed verlicht wordt. Een goed lichtplan kan hier bij helpen. In een goed lichtplan komen de volgende soorten aan bod:

  • Basis verlichting
  • Praktische verlichting
  • Sfeerverlichting

Voor een donkere ruimte is het slim om gebruik te maken van diffuus licht. Diffuse verlichting is egaal, geeft weinig schaduw of reflecties en wordt naar alle kanten van de ruimte verspreid. Combineer diffuus licht wel met direct en indirect licht anders wordt de ruimte wat sfeerloos.

spiegels

Spiegels weerkaatsen het licht in huis. Wil je een woning groter laten lijken? Plaats dan spiegels tegenover de ramen, zo lijkt de ruimte breder. Dit trucje werkt ook bij verlichting, zet spiegels in de buurt van een lamp om het licht te reflecteren.

Meer inspiratie opdoen?

Wil je meer weten over het inrichten van je woning? Bij Slimster vind je de laatste woontrends, net als leuke en informatieve blogs over inrichten en verbouwen. Bekijk onze blog of volg ons op Facebook!