• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Hoe kun je een donker huis lichter maken? 7 tips!
  Ga naar

  Hoe kun je een donker huis lichter maken? 7 tips!

  Heb jij een donkere woning en wil je hier wel eens wat extra licht op laten schijnen? Een donker huis lichter maken kan al op een paar eenvoudige manieren, maar natuurlijk zijn er ook meer ingrijpende veranderen. Wij zetten 8 tips voor je op een rij voor het lichter maken van je woning!

  1. Meer daglicht in huis

  De eerste oplossing is heel simpel: wil je jouw donkere huis lichter maken? Zorg dan voor meer daglicht!

  Meer lichtinval creëren?

  De volgende 8 tips gaan niet zozeer om het creëren van meer daglicht in huis, maar het lichter laten lijken van je woning.

  2. Geef de muren een lichte kleur

  Licht weerkaatst op lichte kleuren. Voor een lichtere woonkamer of slaapkamer zorg je dus voor lichte muren of vloeren, deze reflecteren het licht het meeste. Schilder een ruimte niet helemaal in dezelfde wittint, want dat kan er juist weer voor zorgen dat een ruimte kleiner lijkt.

  Voor een goede balans kies je drie verschillende wittinten. De lichtste tint gebruik je voor het plafond, een tintje donkerder voor de muren en de donkerste wittint gebruik je voor de kozijnen. Laat je vrijblijvend adviseren door een vakschilder over de mogelijkheden om jouw woning te schilderen.

  Muurverf kopen?

  Aanbieder
  ++ Bekijk
  De winkel van ons allemaal
  ++ Bekijk
  Laten bezorgen, reserveren of direct ophalen
  + Bekijk
  Gratis verzending vanaf € 50,-
  + Bekijk
  Voor 23:59 is morgen in huis
  +/- Bekijk
  Voor 23:59 besteld = volgende werkdag in huis

  3. Lichte meubels

  meubels in lichte kleuren

  Heb je een ruimte vol staan met grote of donkere meubels? In een donkere ruimte is dat niet handig. Natuurlijk ga je je donkere meubels niet zomaar wegdoen, maar je kunt er wel voor kiezen om donkere houten meubels een lichte kleur te geven. Geef je houten eettafel een likje verf of pak die mooie ladekast aan.

  Kijk ook meteen hoe je meubels staan en zorg ervoor dat ze niet voor een raam staan of te dicht op elkaar staan, maar ruimtelijk zijn opgesteld.

  4. Kies voor een lichte vloer

  lichte vloer

  Donkere vloeren zijn prachtig en zorgen voor sfeer, maar helaas maken ze een ruimte ook donker. Donkere kleuren absorberen namelijk kleur, terwijl lichte kleuren licht weerkaatsen. Laat je houten vloer verven, doe nieuwe vloeren inspiratie op of leg een vloerkleed in een lichte kleur over de bestaande vloer.

  5. Lichtdoorlatende raamdecoratie

  lichtdoorlatende raamdecoratie

  Heb je (grote) ramen in je kamer, maar komt er weinig daglicht naar binnen door de raamdecoratie? Bekijk dan eens of het mogelijk is om deze te vervangen. Is raamdecoratie weleens nodig? Als je wel wat voor de ramen wilt hebben, kun je het beste gaan voor lichte én luchtige raamdecoratie. Denk hier aan lichte overgordijnen, maatwerk rolgordijnen of plisse gordijnen.

  6. Zorg voor een goed lichtplan

  verlichting in huis

  Uiteraard kunnen we ook niet om goede verlichting heen. Zorg voor voldoende lampen, zodat de ruimte goed verlicht wordt. Een goed lichtplan kan hier bij helpen. In een goed lichtplan komen de volgende soorten aan bod:

  • Basis verlichting
  • Praktische verlichting
  • Sfeerverlichting

  Voor een donkere ruimte is het slim om gebruik te maken van diffuus licht. Diffuse verlichting is egaal, geeft weinig schaduw of reflecties en wordt naar alle kanten van de ruimte verspreid. Combineer diffuus licht wel met direct en indirect licht anders wordt de ruimte wat sfeerloos.

  7. Maak slim gebruik van spiegels

  spiegels

  Spiegels weerkaatsen het licht in huis. Wil je een woning groter laten lijken? Plaats dan spiegels tegenover de ramen, zo lijkt de ruimte breder. Dit trucje werkt ook bij verlichting, zet spiegels in de buurt van een lamp om het licht te reflecteren.

  Meer inspiratie opdoen?

  Wil je meer weten over het inrichten van je woning? Bij Slimster vind je de laatste woontrends, net als leuke en informatieve blogs over inrichten en verbouwen. Bekijk onze blog of volg ons op Facebook!

  Deel deze pagina