Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
6minuten

Veel bestaande en nieuwbouw woningen in Nederland hebben een smalle woonkamer die doorloopt in de keuken. Hoe kun je het beste een smalle of kleine woonkamer inrichten? Er zijn enkele slimme manier voor het inrichten van een kleine woonkamer, waardoor deze optisch groter lijkt. Wij zetten er 11 voor je op een rij.

1. Lichte kleuren in kleine woonkamer

kleine woonkamer groter laten lijken door verf

Lichte kleuren reflecteren (zon)licht. Gebruik je dus lichte kleuren, dan lijkt de ruimte groter. Wil je jouw woonkamer groter laten lijken? Ga dan voor lichte kleuren op de muren en een lichte vloer.

Wil je graag een donkere muur in je kleine of smalle woonkamer?

 • Laat de korte, kopse muren donker schilderen
 • Verf om de hoek van de muur

Twijfel je over de beste kleuren voor jouw kleine woonkamer? Laat de muren schilderen door een vakschilder. Deze vakspecialist geeft je ook advies over de beste kleuren en opties voor jou.

Woonkamer schilderen

Schilder inschakelen

2. Zorg voor veel daglicht

kleine kamer groter laten lijken

Hoe meer daglicht, hoe groter een kleine of smalle woonkamer lijkt. Heb je weinig (grote) ramen en dus weinig lichtinval? Grote raampartijen kunnen een wereld van verschil maken. Laat nieuwe ramen plaatsen, bijvoorbeeld in de lange wand.

Wil je meer lichtinval aan de achterzijde van de kamer? Laat dan openslaande tuindeuren of een schuifpui plaatsen. Bekijk ook onze tips voor meer daglicht in huis.

Plaats spiegels aan de muur tegenover de grote ramen. Spiegels weerkaatsen het zonlicht en laten de ruimte optisch groter lijken.

3. Maak meerdere hoekjes

smalle woonkamer inrichten

Heb je een ondiepe of smalle woonkamer? Veel mensen zijn geneigd om in een smalle woonkamer al het meubilair tegen de wanden te zetten. Zo heb je veel loopruimte, maar lijkt alles ook in elkaar over te lopen. Dit kan je voorkomen door aparte hoekjes te creëren: een zitgedeelte, een eethoek, een speelhoek. De woonkamer lijkt hierdoor breder en knusser. Hoe je dit doet?

 • Zet de hoekbank deels in de ruimte
 • Plaats een grote stoel met de rug naar de ruimte
 • Zet de eettafel los van de muur

4. Gebruik verschillende vormen

kleine woonkamer interieur

Ben je ook geneigd om alleen lange en rechte hoeken te gebruiken in een smalle woonkamer? Doorbreek het gebruik van deze rechte hoeken en durf ronde vormen te gebruiken in je interieur. Denk hierbij aan een rond vloerkleed of een ronde eettafel die losstaat van de muur.

Bekijk onderstaande aanbieders voor een aanbod van ronde tafels.

5. Vloer leggen in breedte of lengte

kamer groter laten lijken

Heb je een smalle woonkamer? Leg de vloer dan in de breedte, zo laat je de woonkamer breder lijken. Heb je een kleine, ondiepe woonkamer? Leg de vloer dan juist in de lengte. Een naadloze vloer is ook ideaal in een kleine woonkamer. Een gietvloer of cementgebonden vloer maakt de ruimte ook optisch groter.

Tip: Gebruik vloerkleden om de naadloze vloer te doorbreken en de verschillende functies van de ruimte te laten zien. Ga je voor een vloerkleed met strepen? Leg deze strepen dan ook weer in de breedte (smalle woonkamer) of lengte (ondiepe woonkamer).

Nieuwe vloer leggen
Gratis vloeren offertes

6. Denk groot qua meubilair

kleine woonkamer met hoekbank

Vaak wordt gedacht dat je een kleine ruimte het beste vol kunt zetten met een heleboel kleine meubelstukken. Niets is minder waar: ga juist voor een statement piece zoals een mooie hoekbank. Hieromheen kun je gebruikmaken van krukjes die ook dienstdoen als bijzettafel en kleinere opbergmeubels.

 • Voordeel blikvanger: rustige uitstraling van de ruimte

Plaats je meerdere losse stoelen? Dan oogt dit drukker dan een mooie, grotere bank. Hang daarnaast liever 1 groot schilderij aan de muur, in plaats van meerdere kleine.

Veel accessoires maken een ruimte ook voller. Wil je een rustige woonkamer? Zet dan niet te veel tierelantijntjes neer.

7. Voetjes van de vloer

kleine ruimte optisch groter laten lijken

Hoe kan je een kleine ruimte groter laten lijken? Haal het meubilair van de grond. Kies voor meubels die op poten staan, zo lijken ze te zweven in de ruimte. Ook kan je opbergmeubels ophangen in plaats van op de grond zetten.

8. Multifunctionele meubels

kamer groter laten lijken met kleur

In een kleine woonkamer moet je slim omgaan met de ruimte. Ga voor multifunctionele meubels, zoals:

 • Krukje die ook gebruikt wordt als bijzettafel
 • Poef met opbergruimte
 • Televisiemeubel met opbergruimte
 • Tafeltje met lades

Op deze manier hoef je minder losse opbergers te kopen en plaatsen, jouw spullen hebben namelijk al een plek. Dit geeft ook nog eens een kalme indruk aan de ruimte.

9. Gebruik de wanden optimaal

kleine ruimte inrichten

Maak optimaal gebruik van de muren in je woonkamer. Hang planken op of plaats smalle, hoge kasten. Wandkasten met een dun frame en glazen deuren doen het bijvoorbeeld altijd goed in kleine woonkamers.

Ook hier geldt: zorg voor een ruimtelijke indruk. Zet de wandkasten op pootjes of hang de planken 'onzichtbaar' aan de muur.

Tip: laat maatwerk meubels plaatsen. Zo gebruik je de ruimte in de woonkamer optimaal.

Meubels op maat laten maken?
Timmerman offertes

10. Maatwerk raamdecoratie

kleine living groter laten lijken

Je wilt in een kleine woonkamer zoveel mogelijk daglicht naar binnen laten schijnen. Verberg jouw (grote) ramen niet achter zware, donkere gordijnen. Kies voor lichte raamdecoratie. Denk hierbij aan jaloezieën, duorolgordijnen of plisse duette gordijnen. Combineer deze raamdecoratie met lichte overgordijnen voor een mooi effect.

Nieuwe raamdecoratie plaatsen
Gratis offertes

11. Ga de hoogte in

kamer breder laten lijken

Je kunt een kleine woonkamer niet groter maken zonder ingrijpende verbouwing, maar je kunt deze ruimte wel groter laten lijken. Je kunt het plafond op verschillende manieren hoger laten ogen:

 • Hang lichte gordijnen op van plafond tot vloer
 • Hang spiegels aan de muur
 • Ga voor hangplanten in plaats van planten op de grond

Kleine woonkamer inrichten of woonkamer vergroten?

Hopelijk heb je nu wat extra ideeën opgedaan voor het inrichten van je kleine woonkamer. Gaat de kleine woonkamer inrichten jou echt niet soepel af en wil je liever meer ruimte creëren? Bekijk dan eens of het mogelijk is om jouw woonkamer uit te bouwen.

Woonkamer groter maken?
Gratis uitbouw offertes