• Genomineerd voor Website van het Jaar 2020
  Vergelijken via Slimster is gewoon mogelijk, maar houd wel rekening met de RIVM richtlijnen. #LetOpElkaar ❤️ Meer weten?
  Kleine woonkamer groter laten lijken? 11 tips!
  Ga naar

  Kleine woonkamer groter laten lijken? 11 tips!

  Veel bestaande en nieuwbouw woningen in Nederland hebben een smalle woonkamer die doorloopt in de keuken. Hoe kun je het beste een smalle of kleine woonkamer inrichten? Er zijn enkele slimme manier voor het inrichten van een kleine woonkamer, waardoor deze optisch groter lijkt. Wij zetten er 11 voor je op een rij.

  1. Lichte kleuren in kleine woonkamer

  kleine woonkamer groter laten lijken

  Lichte kleuren reflecteren (zon)licht, waardoor een ruimte groter oogt. Wil je dat de woonkamer optisch groter lijkt? Ga dan voor lichte kleuren op muren en een lichte vloer. Geef je toch de voorkeur aan een donkere muur in je kleine of smalle woonkamer? Ga dan voor donker schilderwerk op de korte, kopse muren of verf om de hoek van de muur.

  Muurverf kopen?

  Aanbieder
  ++ Bekijk
  De winkel van ons allemaal
  ++ Bekijk
  Laten bezorgen, reserveren of direct ophalen
  + Bekijk
  Gratis verzending vanaf € 50,-
  + Bekijk
  Voor 23:59 is morgen in huis
  +/- Bekijk
  Voor 23:59 besteld = volgende werkdag in huis
  Woonkamer laten schilderen

  2. Zorg voor veel daglicht

  Hoe meer daglicht, hoe groter een kleine of smalle woonkamer lijkt. Heb je weinig (grote) ramen en dus weinig lichtinval? Grote raampartijen kunnen een wereld van verschil maken. Laat nieuwe ramen plaatsen, bijvoorbeeld in de lange wand. Ook meer lichtinval aan de achterzijde van de kamer creëren? Laat dan openslaande tuindeuren of een schuifpui plaatsen. Bekijk onze tips voor meer daglicht in huis.

  Tip: Plaats spiegels aan de muur tegenover de grote ramen. Spiegels weerkaatsen het zonlicht en laten de ruimte optisch groter lijken.

  Nieuwe deuren plaatsen

  3. Geef de ruimte verschillende functies

  smalle woonkamer inrichten

  Heb je een ondiepe of smalle woonkamer? Veel mensen zijn geneigd om in een smalle woonkamer al het meubilair tegen de wanden te zetten. Zo heb je veel loopruimte, maar lijkt alles ook in elkaar over te lopen. Dit kan je voorkomen door aparte hoekjes te creëren: een zitgedeelte, een eethoek, een speelhoek. De woonkamer lijkt hierdoor breder en knusser. Hoe je dit doet?

  • Zet de hoekbank deels in de ruimte
  • Plaats een grote stoel met de rug naar de ruimte
  • Zet de eettafel los van de muur

  4. Gebruik verschillende vormen

  kleine woonkamer interieur

  Ben je ook geneigd om alleen lange en rechte hoeken te gebruiken in een smalle woonkamer? Doorbreek het gebruik van deze rechte hoeken en durf ronde vormen te gebruiken in je interieur. Denk hierbij aan een rond vloerkleed of een ronde eettafel die losstaat van de muur.

  Bekijk onderstaande aanbieders voor een aanbod van ronde tafels.

  Aanbieder
  ++ Bekijk
  De winkel van ons allemaal
  + Bekijk
  Voor 23:00 besteld = morgen in huis
  - Bekijk
  Altijd 30 dagen bedenktijd

  5. Vloer leggen in breedte of lengte

  Heb je een smalle woonkamer? Leg de vloer dan in de breedte, zo laat je de woonkamer breder lijken. Heb je een kleine, ondiepe woonkamer? Leg de vloer dan juist in de lengte. Een naadloze vloer is ook ideaal in een kleine woonkamer. Een gietvloer of cementgebonden vloer maakt de ruimte ook optisch groter.

  Tip: Gebruik vloerkleden om de naadloze vloer te doorbreken en de verschillende functies van de ruimte te laten zien. Ga je voor een vloerkleed met strepen? Leg deze strepen dan ook weer in de breedte (smalle woonkamer) of lengte (ondiepe woonkamer).

  Nieuwe vloer leggen

  6. Denk groot qua meubilair

  kleine woonkamer met hoekbank

  Vaak wordt gedacht dat je een kleine ruimte het beste vol kunt zetten met een heleboel kleine meubelstukken. Niets is minder waar: ga juist voor een statement piece zoals een mooie hoekbank. Hieromheen kun je gebruikmaken van krukjes die ook dienstdoen als bijzettafel en kleinere opbergmeubels.

  • Voordeel blikvanger: rustige uitstraling van de ruimte

  Ga je bijvoorbeeld voor meerdere losse fauteuils in plaats van een mooie, grotere bank, dan kan dat druk ogen. Ook aan de muur kun je gebruikmaken van 1 kunstwerk in plaats van meerdere kleine schilderijen. Zo lijkt de ruimte minder volgepropt en dus groter.

  Hetzelfde geldt bij accessoires: zet in een kleine woonkamer liever enkele grote statement pieces neer, in plaats van een heleboel kleine tierelantijntjes.

  7. Voetjes van de vloer

  Een kleine ruimte wil je groter laten lijken. Dit doe je onder meer door meubilair van de grond te halen. Kies dus voor meubels die op poten staan, zo lijken ze te zweven in de ruimte. Hetzelfde geldt voor het ophangen van opbergmeubels in plaats van ze op de grond te zetten.

  8. Multifunctionele meubels

  In een kleine woonkamer moet je slim omgaan met de ruimte. Ga voor multifunctionele meubels, zoals:

  • Krukje die ook gebruikt wordt als bijzettafel
  • Poef met opbergruimte
  • Televisiemeubel met opbergruimte
  • Tafeltje met lades

  Op deze manier hoef je minder losse opbergers te kopen en plaatsen, jouw spullen hebben namelijk al een plek. Dit geeft ook nog eens een kalme indruk aan de ruimte.

  9. Gebruik de wanden optimaal

  kleine ruimte inrichten

  Maak optimaal gebruik van de muren in je woonkamer. Hang planken op of plaats smalle, hoge kasten. Wandkasten met een dun frame en glazen deuren doen het bijvoorbeeld altijd goed in kleine woonkamers. Ook bij deze tip geldt: zorg voor een ruimtelijke indruk. Zet de wandkasten op pootjes of hang de planken 'onzichtbaar' aan de muur.

  10. Maatwerk raamdecoratie

  Je wilt in een kleine woonkamer zoveel mogelijk daglicht naar binnen laten schijnen. Verberg jouw (grote) ramen niet achter zware, donkere gordijnen. Kies voor lichte raamdecoratie. Denk hierbij aan jaloezieën, duorolgordijnen of plisse duette gordijnen. Combineer deze raamdecoratie met lichte overgordijnen voor een mooi effect.

  Nieuwe raamdecoratie plaatsen

  11. Ga de hoogte in

  Je kunt een kleine woonkamer niet groter maken zonder ingrijpende verbouwing, maar je kunt deze ruimte wel groter laten lijken. Je kunt het plafond op verschillende manieren hoger laten ogen:

  • Hang lichte gordijnen op van plafond tot vloer
  • Hang spiegels aan de muur
  • Ga voor hangplanten in plaats van planten op de grond

  Kleine woonkamer inrichten of woonkamer vergroten?

  Hopelijk heb je nu wat extra ideeën opgedaan voor het inrichten van je kleine woonkamer. Gaat de kleine woonkamer inrichten jou echt niet soepel af en wil je liever meer ruimte creëren? Bekijk dan eens of het mogelijk is om jouw woonkamer uit te bouwen.

  Woonkamer groter maken?

  Deel deze pagina