Wat kost woonbeton?

Pascal van de Beek
Content Specialist
5 minuten
Minimale kosten € 50
Gemiddelde kosten € 85
Maximale kosten € 120
Gemiddelde woonbeton prijs per m2.

Ben je op zoek naar een prachtige, strakke vloer in huis die weinig onderhoud vergt? Een cementgebonden gietvloer, ook wel woonbeton genoemd, is dan een goede oplossing voor een robuuste vloer met veel karakter. Maar wat kost een betonvloer en welke soorten zijn er?

Voordelen woonbeton

 • Duurzaam
 • Naadloos en onderhoudsvrij
 • Slijt- en stootvast
 • Brandvertragend
 • Hygiënisch

Nadelen woonbeton

 • Prijzige vloer
 • Kan scheuren
 • Pas waterdicht na toplaag

Wat kost een cementgebonden vloer per m2?

Soort vloer Prijs*
Betonvloer € 50 - 120
Woonbeton vloer € 50 - 120
Mortex vloer € 100 - 140

*Gemiddelde betonvloer prijs per m2, incl, btw.

 • Staat huidige vloer
 • Oppervlak: hoe meer m2, hoe lager de m2 prijs
 • Dikte cementgebonden vloer
 • Afwerking
 • Uurtarief vakman

Woonbeton wordt vaak een cementgebonden gietvloer genoemd, al is het in feite niet écht een gietvloer. Hoewel woonbeton op een kunststof gietvloer lijkt, zijn er ook verschillen. Ontdek het verschil tussen cementgebonden vloeren en gietvloeren.

De prijzen van een woonbeton vloer zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals je hierboven ziet. Hierdoor kan de woonbeton prijs per m2 flink variëren. Benieuwd wat jouw nieuwe cementgebonden gietvloer kost?

Ervaren vakman vinden
Vind beste deal

Soorten cementgebonden vloeren

woonbeton vloer
mortex vloer
Kenmerken Woonbeton Mortex vloer
Basis Cement Cement + kalk
Vloerverwarming Ja Ja
Waterdicht Toplaag nodig Ja
Scheurvorming Mogelijk Nee
Onderhoud Normaal Jaarlijks behandelen
Gratis offertes

Wat is woonbeton?

Woonbeton is een cementgebonden vloer van natuurlijk materiaal en is enkele millimeters tot een paar centimeter dik. Er wordt een dunne laag beton gegoten op een vlakke en stabiele ondervloer, wat handig is als je een beperkte opbouwhoogte hebt van je vloer. In tegenstelling tot de gepolierde betonvloeren, zijn cementgebonden gietvloeren al vanaf een paar mm te leggen. Deze betonvloer geeft een echte betonlook aan de ruimte.

Wat is een mortex vloer?

Een mortex vloer is een cementgebonden vloer op basis van kalk. Mortex heeft een betonlook en kan op veel plekken worden toegepast: wanden, plafonds, trappen, in de badkamer of zelfs buiten. Het aanbrengen is arbeidsintensief, omdat dit handmatig gebeurt. Hierdoor is de prijs van een mortex vloer hoger dan bij een gietvloer of woonbeton. Mortex wordt een gietvloer genoemd, maar is dit dus in feite niet.

Meer over Mortex?
Mortex

Prijsopbouw woonbeton vloer

Materiaal
Arbeid
Reiskosten
Afval

Mogelijkheden met cementgebonden vloeren

De kosten van woonbeton worden voor een groot deel bepaald door het materiaal. Het gaat hier om de dikte van de betonlaag, maar ook om de afwerking en de ondervloer.

Dikte woonbeton vloer

Een cementgebonden gietvloer heeft doorgaans een dikte van enkele millimeters, in tegenstelling tot een gevlinderde betonvloer van enkele centimeters dikte. Deze dikkere betonvloer wordt gestort en is populair bij nieuwbouwwoningen en grondige renovaties met een groot oppervlak. Het dunnere woonbeton is ideaal om over bestaande vloeren te plaatsen, of wanneer je opbouwhoogte beperkt is.

Meer m2 = lagere m2 prijs
De vierkante meter prijs van gietvloeren daalt bij een groter oppervlak. Deze grens ligt vaak rond de 50m2: een gietvloer van 51m2 kan hierdoor goedkoper zijn dan een vloer van 49m2.

Cementgebonden gietvloer afwerken

 • Gladde of matte afwerking
 • Diverse kleuren mogelijk
 • Plaatsen van plinten
 • Waterdichte toplaag mogelijk
 • Antisliplaag mogelijk

Juiste ondervloer kiezen

Een vlakke, stabiele ondervloer (bv. een cementdekvloer) vermindert de kans op scheuren in de betonvloer en verbetert de uitstraling. Door je goed te laten informeren over de opties van een ondervloer kan je genieten van een mooie, scheurvrije betonvloer.

kosten woonbetonvloer

Woonbeton vloer onderhouden

Een betonvloer onderhouden is in feite eenvoudig, mits er een goede beschermlaag over de vloer is aangebracht. Stofzuigen met een zachte borstel en vervolgens dweilen met koud water is voldoende voor een mooi resultaat. Heet water kan voor strepen zorgen en wordt dus afgeraden.

Tip: voorkom onnodig vuil in huis en leg goede deurmatten neer, en doe je schoenen uit bij binnenkomst.

Woonbeton in huis

Een cementgebonden vloer is op verschillende plekken in huis toepasbaar. Ga voor een goede eerste indruk en plaats woonbeton in de hal. Of ga voor een betonvloer in de keuken of woonkamer. Wil je een prachtige blikvanger maken van je trap? Laat dan je trap met woonbeton afwerken.

Woonbeton in badkamer

Woonbeton is ideaal voor verschillende ruimtes in huis. Wat dacht je van woonbeton in de badkamer of op het toilet. Wil je een 100% waterdichte vloer, ga dan voor een mortex vloer. Deze mortex vloer is al waterdicht van zichzelf en hierdoor ook te plaatsen in de douche.

Woonbeton laten aanbrengen?
Vind beste vakman
Gewenste uitstraling creëren
Woonbeton is beschikbaar in vele grijstinten en aarde tinten, maar je kunt ook vele andere kleuren kiezen. Wil je daarnaast een matte of glanzende afwerking? Strak beton of juist gewreven beton ciré? Ook dat beslis je zelf.

Woonbeton vloer laten leggen door vakman

woonbetonvloer leggen

Een betonvloer storten is geen eenvoudige klus en bepaalt hierdoor ook een groot deel van het totaalbedrag. Om scheuren te voorkomen is het belangrijk om de vloer door een ervaren vakman te laten aanbrengen en afwerken. Een vakman met jarenlange ervaring weet precies wat er nodig is om deze dunne betonvloer te plaatsen.

 1. Egaliseren ondervloer: hoe gladder de ondervloer, hoe minder oneffenheden de betonvloer heeft.
 2. Twee primerlagen aanbrengen: zo kan de vloer aan de ondervloer hechten.
 3. Woonbeton aanbrengen en uitvlakken.
 4. Woonbeton polijsten.
 5. Woonbeton afwerken met toplaag.

Welke beschermende lagen kunnen er worden aangebracht op een woonbeton vloer?

Soort Waterdicht Onderhoud Look
Betonvloer sealen Waterdicht Eenvoudig Kan spiegelen
Betonvloer impregneren Vloeistofdicht Regelmatig Blijft hetzelfde
Betonvloer met lijnolie/natuurwas Nee Regelmatig Extra glans

Daarnaast kan er steenolie worden aangebracht om de kleuren beter tot hun recht te laten komen. Als laatste wordt er een laag topcoating aangebracht, voor een slijtvaste vloer.

Uurtarief vakman

Het aanbrengen van een cementgebonden vloer is arbeidsintensief, waardoor het uurtarief van de vakman een grote rol speelt op de totaalprijs. Wij raden je altijd aan om meerdere vakmannen te vergelijken op prijs-kwaliteit, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt én weet wat er bij de prijs zit inbegrepen.

Bespaar op de reiskosten
Bij Slimster kom je enkel in contact met vakmannen die in jouw regio actief zijn. Zo houd je de reiskosten eenvoudig in de hand. Nog slimmer besparen? Voer dan ook zelf het bouwafval af.

Geniet jarenlang van je nieuwe woonbeton vloer

Betonvloeren

Wil je ook een vloer laten leggen die decennia meegaat en ben je op zoek naar een ervaren vakman? Vraag dan gratis vloeren offertes aan bij Slimster voor je nieuwe woonbeton vloer. Zo kom je in contact met bedrijven die actief zijn in jouw regio en vergelijk je verschillende prijsopgaven. Door slim te vergelijken, vind je eenvoudig de beste deal.

Direct 445 vloer-specialisten vergelijken

NL Parket
HG Vloersystemen
het vloerenmagazijn
Eijkelenboom Montage
BestFloors
Kossen Woninginrichting
Colors@home Wendy
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal
Gratis vloeren offertes?
Geheel vrijblijvend
Wat kost woonbeton?