• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 116.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Rust in je slaapkamer: 4 tips voor een goede nachtrust

Rust in je slaapkamer: 4 tips voor een goede nachtrust

We mogen dit weekend een uur langer slapen want de wintertijd gaat in dus zetten we de klok een uur achteruit. Dat uurtje extra is fijn, maar veel mensen hebben last van een ontregelde biologische klok door het tijdverschil. We slapen slecht, met een ochtendhumeur en minder energie als resultaat. Met deze 4 tips voor de slaapkamer creëer je meer rust, val je makkelijker in slaap én word je fijner wakker.

Tip 1. Rustgevende kleuren voor slaapkamer

goede nachtrust

Kleuren hebben veel invloed op je gemoedstoestand. Er zijn zelfs kleuren die helpen bij een goede nachtrust. Wist je dat blauw de beste kleur is voor in de slaapkamer? Het is een kalmerende kleur die zorgt voor een gevoel van rust en voor een rustig hartritme.

rust in slaapkamer

Niet zo’n fan van blauw? Groen is ook een rustgevende en kalmerende kleur waarbij je gemakkelijk in slaap valt. Een kleur die je misschien niet verwacht is geel, maar ook deze kleur werkt goed in de slaapkamer. Geel zorgt voor een knusse omgeving waarin je je prettig voelt. En als je ’s ochtends wakker wordt, geeft deze kleur je energie én een vrolijk gevoel. Voor een goede nachtrust is het dus slim om een van deze kleuren toe te passen in je slaapkamer. Laat bijvoorbeeld de muren schilderen in een van de rustgevende kleuren of ga voor behang in een van deze kleuren.

Slaapkamer een kleur geven?

Tip 2. Frisse lucht in de slaapkamer

rust slaapkamer

Zorg voor een goede ventilatie in de slaapkamer. Wanneer de ventilatie niet goed is, is de kans groot dat dit zorgt voor een slechte nachtrust en zelfs voor hoofdpijn. Laat de ventilatieroosters altijd open staan of zet een raam open voor frisse lucht. Zorg er wel voor dat de temperatuur in de slaapkamer prettig blijft. De ideale temperatuur voor de slaapkamer is 16 tot 18 graden. Als het te warm is koelt je lichaam minder af en als het te koud is blijft je lichaam aan het werk. Hierdoor slaap je lichter en word je minder uitgerust wakker.

Tip 3. Een opgeruimde slaapkamer

opgeruimde slaapkamer

Merk je dat je hoofd 's avonds nog vol zit? Dan is de kans groot dat slapen voorlopig niet lukt. Een kamer met overal rondslingerende spullen zorgt voor onrust en uiteindelijk ook voor een slechte nachtrust. Je huis en met name je slaapkamer opruimen helpt. Een opgeruimde kamer oogt rustig én maakt ook je hoofd leeg. Precies wat je nodig hebt om goed te slapen.

Zorg ook voor zo min mogelijk afleiding in de slaapkamer. Een tv in de slaapkamer is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Voor je gevoel kom je tot rust tijdens het kijken van je favoriete serie vlak voor het slapengaan, maar ondertussen activeert het je brein. Lees liever een tijdschrift of een boek of luister naar rustgevende muziek.

Tip 4. Slapen in het donker

wintertijd slaapkamer

Wil je goed slapen dan is het belangrijk dat je slaapkamer echt donker is. Verduisterende raambekleding of een rolluik houden het licht van een lantaarnpaal of de verlichting van de buren tegen. ’s Ochtends is het juist belangrijk om te zorgen voor veel licht. Als het licht is wordt het stofje serotonine in je lichaam aangemaakt, wat er mede voor zorgt dat je goed wakker wordt. Zodra je wakker wordt kan je het beste meteen de gordijnen opdoen. Als het nog donker is buiten, kan je eventueel een daglichtlamp aanzetten. Zo went je lichaam snel aan het wakker worden.

Overdag is het ook belangrijk dat je genoeg daglicht ziet. Hoe meer licht je overdag ziet, hoe meer melatonine je ’s avonds aanmaakt en dat stofje zorgt ervoor dat je goed slaapt. Als je een donker huis hebt, is het dus vooral in de wintertijd belangrijk om overdag te zorgen voor meer licht. Vind je je huis ook in de zomer aan de donkere kant? Een lichtstraat of lichtkoepel is een mooie optie voor meer daglicht in huis. Een lichtstraat of lichtkoepel is een mooie optie voor meer daglicht in huis.

nachtrust en wintertijd

Meer handige tips ontdekken, leuke artikelen over alles rondom en in huis lezen of inspiratie opdoen? Bekijk ons blog of volg ons op Facebook.

Deel deze pagina