Henrieke Hahn
Product Specialist
4 minuten

Je wilt in je woning natuurlijk van zoveel mogelijk daglicht genieten. Is het snel donker in jouw huis of krijgt het buitenlicht geen kans om binnen te verlichten? Met behulp van de volgende 7 tips kan je meer daglicht in huis halen. Zo heb je nooit meer daglicht te kort in je woning.

1. Woning inrichten met lichte kleuren

daglicht in huis halen

Je hoeft geen rigoreuze stappen te ondernemen om meer daglicht in je woning te krijgen. Het licht aankleden van je woning kan al voor een hele verandering zorgen. Lichte kleuren weerkaatsen het daglicht, waardoor je woning lang niet zo snel donker wordt.

Een voordeel hiervan is dat je minder snel de lampen in huis hoeft aan te doen. Maar op welke manieren kan jij jouw huis lichter maken? Je kan het daglicht op meerdere manieren laten weerkaatsen in jouw woning:

  • Witte of lichte kozijnen
  • Witte of lichte vloer
  • Witte of lichte muren
  • Witte of lichte raamdecoratie

Lichte muurverf kopen?

todo

2. Houd de ramen vrij

meer daglicht in huis

Heb je vensterbanken aan je ramen? Zet deze dan niet vol met accessoires om volledig te genieten van het daglicht. Heb je bijvoorbeeld een raam boven je aanrecht? Plaats dan niet te veel spullen voor het raam, maar laat het venster vrij voor daglicht in de keuken. Hetzelfde geldt voor ramen in badkamers. Laat het raam zoveel mogelijk vrij om het zonlicht de badkamer in te laten schijnen.

Probeer ook geen hoog meubilair vlak naast een raam te zetten. Een hoge kast houdt namelijk zonlicht tegen voor de rest van de ruimte. Wil je wel meubilair voor of naast je ramen zetten? Ga dan voor licht meubilair: ook dit weerkaatst het daglicht.

3. Vermijd begroeiing voor de ramen

tuin snoeien voor meer licht in huis

Voorkom dat er hoge begroeiing voor jouw ramen of deuren ontstaat. Een beetje groen is mooi, maar hoge begroeiing houdt het daglicht tegen. Door het groen in je voor- en achtertuin regelmatig te snoeien, draag je op een eenvoudige manier bij aan extra daglicht in huis. Hulp inschakelen hiervoor? Laat je tuin onderhouden door een vakman.

Is je huis nog steeds te donker na de bovenstaande 3 tips? De volgende tips zijn iets rigoreuzer, maar zorgen wel voor een flinke dosis daglicht in huis.

4. Dakramen op zolder

daglicht woning

De zolder is vaak een van de donkerste ruimtes in huis. Een dakkapel is altijd een optie om meer licht te creëren. Wil je niet uitbouwen, dan kan je met een dakraam al veel bereiken.

Dakramen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, van vast dakraam tot balkondakraam. Toch hebben alle dakramen 1 ding gemeen: ze zorgen voor extra daglicht op zolder. Je maakt het daarnaast ook mogelijk om de zolder te ventileren, aangezien de meeste dakramen eenvoudig te openen zijn.

Welke dakramen zijn er?
Soorten dakramen

5. Extra ramen plaatsen

lichtinval huis

Het meeste daglicht komt via de ramen jouw woning binnen. Heb je een donkere ruimte in huis met weinig ramen? Laat dan een extra raam plaatsen voor meer lichtinval. Zorg daarnaast dat je het raam kan openen, zodat je jouw woning voldoende kunt ventileren.

Heeft een ruimte wel ramen, maar zijn deze niet erg hoog of breed? Dan kan je ervoor kiezen om de bestaande ramen te verhogen of vergroten. Trek een vast raam door tot de vloer of het plafond voor een flinke dosis daglicht.

Welke ramen zijn er?
Soorten ramen

6. Gebruik het dak: lichtkoepel of lichtstraat

meer zonlicht in huis

Wil je wel meer daglicht, maar heb je geen ruimte voor extra ramen? Een lichtkoepel of lichtstraat is een goede manier om meer lichtinval te krijgen in een donkere ruimte: je zorgt namelijk voor extra daglicht via het dak. Wil je een eenvoudige of goedkope variant, dan is de lichtkoepel vaak de beste optie van de twee. Voor maatwerk is een lichtstraat de betere keuze.

Benieuwd naar meer informatie over de beide opties? Ontdek dan de prijzen en verdere info over een lichtstraat of lichtkoepel:

7. Deuren van glas

daglicht in donkere kamers

Een simpele manier om licht in huis te krijgen, is door glazen deuren te laten plaatsen. Vervang de glasloze voordeur en binnendeuren voor deuren met transparant glas. Gaat dat je net wat te ver? Ga dan voor deuren met melkglas. Zijlichten of bovenlichten zorgen voor nog meer lichtinval.

Ook in je achterpui kan je veel extra lichtinval creëren, welke tuindeuren of schuifpui je ook plaatst: gebruik veel glas.

Soorten deuren bekijken?
Meer info

Meer lichtinval in jouw woning

Is jouw huis te donker en wil je graag meer daglicht in huis? Met deze tips kan je zeker meer licht in je woning krijgen. Sommige tips zijn iets ingrijpender dan andere. Maar als je nu investeert in een huis vol daglicht, kan je hier nog jaren profijt van hebben. Wil je nog meer manieren weten waarop je een huis lichter kan maken? Lees dan alles over een donker huis lichter laten lijken.