Houten vloer kleuren? Zo doe je dat!

Houten vloer kleuren? Zo doe je dat!
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
4 minuten

Is jouw houten vloer niet meer schoon te krijgen of verkleurd door de jaren heen? Zit jouw parket vol met krassen of wil je gewoon een nieuwe uitstraling? Je hoeft dan zeker niet altijd te investeren in een nieuwe parketvloer: laat de houten vloer kleuren en jouw vloer is weer als nieuw.

Waarom houten vloer kleuren?

 • Nieuwe uitstraling gewenst
 • Vloer is verkleurd
 • Vloer is beschadigd
 • Vloer is niet meer schoon te krijgen

Welke houten vloer kleuren?

 • Eiken houten vloer
 • Zachte houtsoorten
 • Tropische houtsoorten

Eiken houten vloer kleuren

Niet iedere houten vloer is geschikt voor een nieuwe kleur. Eigenlijk is een nieuwe kleur op het parket alleen verstandig als je een eiken vloer hebt; eikenhout is namelijk goed te bewerken met een kleurolie of -lak.

Heb je een eiken vloer en wil je de parket kleur veranderen, dan kan je alle kanten op. Maak de lichte vloer donkerder of de donkere vloer juist lichter: het is allemaal mogelijk.

Andere houten vloeren kleuren

Waar je eikenhout goed kunt bewerken, kun je niet iedere houten vloer zomaar een nieuwe kleur geven. Vooral zachte en tropische houtsoorten zijn lastig te kleuren. Hoewel een lichte vloer kleuren in bepaalde gevallen nog te doen is, kan het resultaat tegenvallen. Een donkere vloer lichter maken is eigenlijk onmogelijk, tenzij je ervoor kiest de houten vloer te schilderen. Zorg voor de juiste bewerking van jouw houten vloer en laat je altijd adviseren door een ervaren specialist.

Hoe houten vloer behandelen?

Heb je een eikenhouten vloer en wil je deze een andere kleur geven? Je kunt een houten vloer op diverse manieren een andere kleur geven:

 • Houten vloer schuren en oliën
 • Houten vloer schuren en lakken
 • Houten vloer schuren en schilderen

Wil je de oorspronkelijke kleur van de houten vloer terughalen? Ook dan geldt de volgorde: parket schuren en opnieuw kleuren met een olie, lak of beits.

Houd er rekening mee dat het parket nooit exact dezelfde kleur krijgt als op stalen of foto’s. Het resultaat is afhankelijk van de natuurlijke kleurverschillen in het hout en de manier van behandelen.

Houten vloer schuren of polijsten

eiken vloer kleuren

De houten vloer schuren of polijsten is altijd de eerste stap als je de vloer gaat kleuren. De specialist kan geen nieuwe kleur aanbrengen als de vloer niet geschuurd is. Dit schuren of polijsten van het parket zorgt voor:

 • Verwijderen oude waslaag, laklaag of beits
 • Wegschuren ondiepe krassen
 • Gladmaken vloer

Wil je de donkere eiken vloer lichter maken? Het schuren van de vloer is dan nog belangrijker, zodat de lichte kleur beter naar voren komt.

Houten vloer oliën en kleuren?

parket kleuren

De houten vloer oliën is een populaire keuze. Met olie kan je het parket een andere kleur geven of met transparante olie de natuurlijke kleur behouden. Parketolie is gebaseerd op hardwax en geeft een beschermlaag aan de vloer. De olie wordt aangebracht met behulp van een roller, doek of platte kwast.

Deze parketolie laat de houtnerf op de vloer beter naar voren komen, wat de vloer meer karakter geeft. Het mengen van pigment door de olie zorgt voor een nieuwe kleur op de vloer. Tegenwoordig zijn vooral white wash parketvloeren en grey wash parketvloeren erg populair.

Houten vloer lakken en kleuren?

houten vloer kleuren

Kan jouw houten vloer wel een opfrisbeurt gebruiken? Je kunt houten vloeren niet kleuren met parketlak, maar de natuurlijke kleur wel weer terughalen. Wil je geen glanslaag? Tegenwoordig zijn er ook voldoende matte parketlakken beschikbaar.

Meer over parket onderhouden?
Parket onderhoud

Houten vloer verven

houten vloer kleur veranderen

Heb je geen eikenhouten vloer of is het om een andere reden niet mogelijk om je vloer te oliën of lakken? Als je wel een andere kleur parket wilt, is het altijd mogelijk om de houten vloer te verven.

 • Transparante beits: het hout krijgt een andere kleur, maar de houtnerf blijft zichtbaar.
 • Dekkende beits: naden tussen de planken vallen meer op en houtnerf wordt onzichtbaar.
 • Verf: met verf kan meer kanten op. Ga voor een witte vloer, zwarte vloer of juist voor aparte kleuren.

Laat je jouw houten vloer schilderen, dan wordt de beits of verf doorgaans aangebracht met een verfroller, doek of platte kwast.

Houten vloer kleuren door vakman

Houten vloer kleuren

Wil je een nieuwe uitstraling op de vloer? Laat je dan adviseren over de mogelijkheden om jouw vloer een andere kleur te geven. Bij Slimster kom je eenvoudig in contact met specialisten die in jouw regio actief zijn en die jou van advies kunnen voorzien én ook jouw parket kleuren.

121 vloerspecialisten vergelijken

NL Parket
HG Vloersystemen
het vloerenmagazijn
Eijkelenboom Montage
BestFloors
Kossen Woninginrichting
Colors@home Wendy
 1. Vraag binnen 1 minuut aan
 2. Ontvang vrijblijvende offertes
 3. Kies de beste deal