Welke vloer is geluiddempend?

Welke vloer is geluiddempend?
Norma Lock
Norma Lock
Product Specialist
2 minuten

Een vloer moet mooi zijn en in de ruimte passen, maar een geluiddempende vloer is ook wel fijn. Door te kiezen voor een geluidsarme vloer of contactgeluid te verminderen, kies je voor meer comfort in huis.

Wat is contactgeluid?

Contactgeluid van een vloer is het geluid dat je hoort wanneer je de vloer aanraakt. Denk aan het geluid van voetstappen, speelgoed dat over de vloer beweegt, iets dat op de grond valt. Een geluiddempende vloer maakt minder contactgeluid.

Welke vloer is geluiddempend?

Als je een vloer kiest, kies je voor een harde of een zachte vloer. Een vloer van zacht materiaal neemt geluid op. Op een vloer van hard materiaal weerkaatst geluid. Een zachte tapijten vloer is de meest geluiddempende vloer.

Geluidsabsorberende vloer Geluidsweerkaatsende vloer
Tapijt Hout
pvc
Tegels
Laminaat
Vinyl
Kurk

Welke harde vloer is het meest geluiddempend?

Tegenwoordig kiezen de meeste mensen een houten vloer, pvc of laminaat. Is pvc vloer geluiddempend? Met pvc heb je weinig last van contactgeluid. Laminaat- en parketvloeren zijn de minst stille vloeren. Toch kun je door voor een juiste ondervloer te kiezen geluidshinder bij harde vloeren beperken.

Waarom een geluiddempende vloer?

Het verminderen van geluid geeft een comfortabel gevoel voor jezelf. In sommige huizen is het zelfs verplicht om te zorgen voor een geluiddempende vloer. Woon je bijvoorbeeld in een appartement met onderburen? Dan kan de VVE (Vereniging van Eigenaren) je verplichten aan de 10dB geluidsnorm te voldoen.

Wat betekent 10dB geluidsnorm?

In huurcontracten staat vaak een 10 dB geluidsnorm. Dat betekent dat een vloer het geluid van de betonnen ondervloer met 10 decibel of meer moet verminderen.

Hoe voldoe ik aan de 10dB geluidsnorm?

Door vloer offertes aan te vragen en de vloer te laten leggen door een vakman. Je krijgt dan een 10dB TNO-certificaat. Daarmee kun je aantonen dat jouw vloer aan de geluidseisen voldoet.

Hoe kies je de juiste ondervloer?

Met de juiste ondervloer kun je zorgen voor een comfortabel geluidsklimaat. De keuze voor een ondervloer hangt af van de afwerkvloer die je kiest. Heb je vloerverwarming? Dan zul je een andere ondervloer kiezen dan wanneer je geen vloerverwarming hebt. Slimster helpt jou met een keuzehulp ondervloeren. Maar wat de juiste ondervloer is in jouw situatie kan een vakman het best beoordelen.

Een vakman weet welke ondervloer het geluid van jouw vloer dempt
Gratis vloer offertes

Welke vloer is geluiddempend?

Ondanks dat een pvc-vloer een harde vloer is, is het wel geluidsarm. Vooral wanneer je pvc aan de ondervloer laat verlijmen. Leg je een pvc vloer liever los? Gebruik dan een geluidsisolerende ondervloer voor pvc.

Vinyl heeft verende eigenschappen en daarom minder last van contactgeluid dan laminaat en houten vloeren. Vinyl dempt het geluid van voetstappen. Vinyl kun je het beste lijmen aan de ondervloer.

Het contactgeluid van parketvloer is hard. Beperk geluid door te zorgen voor een geluidsisolerende ondervloer voor parket. Daardoor kan geluid niet naar een onderliggende verdieping doortrillen. 

Laminaat maakt hard contactgeluid. Daarom is geluiddemping bij laminaat belangrijk. Je kunt laminaat dempen door gebruik te maken van een juiste ondervloer. Zo kan laminaat aan de 10dB geluidsnorm voldoen. 

Wil je graag een tegelvloer leggen die voldoet aan de geluidseisen? Het is afhankelijk van de bestaande vloer waarover je de tegels wil leggen of dit mogelijk is. Een ondervloer voor tegels kan je helpen. Je kunt ook over tegels heen leggen. Een vakman kan met je kijken naar de mogelijkheden.

Zo krijg je een fijne akoestiek in huis

Geluiddempende vloer

Je kunt ook voor demping van geluid zorgen door vloerkleden in de ruimte te leggen. Vloerkleden werken net als tapijt geluidsabsorberend. Daarnaast kleedt het een ruimte mooi aan. Lees nog vier andere manieren om de akoestiek in huis te verbeteren.