Welke ondervloer heb ik nodig?

Pascal van de Beek
Content Specialist
4 minuten

Ga je aan de slag met het leggen van een vloer? Dan wil je daarbij een passende ondervloer. Het beste resultaat begint immers met een goede basis.

Waarom een ondervloer leggen?

Een ondervloer heeft (een van) de volgende eigenschappen:

  • geluiddempend
  • warmte-isolerend
  • vochtwerend
  • egaliserend

Het kiezen van een juiste ondervloer verhoogt comfort, zorgt voor het mooiste resultaat en kan de levensduur van je vloer verlengen.

Geluiddempende ondervloer

Een geluiddempende vloer geeft comfort. Sommige VVE’s stellen eisen aan het geluid dat een vloer mag afgeven. Een geluiddempende ondervloer helpt het verminderen van contactgeluid, maar ook andere geluiden als stemmen en muziek. Lees hier meer over geluidsarme vloeren.

Warmte-isolerende ondervloer

Je houdt de warmte in huis langer vast met een warmte-isolerende ondervloer. De afwerkvloer voelt minder koud aan en dat is prettig voor je voeten. Wil je vloerverwarming? Dan is het belangrijk dat de ondervloer wel warmte kan doorlaten.

Vochtwerende ondervloer

Vocht kan jouw vloer beschadigen. Je vloer kan kromtrekken, verkleuren of verbuigen. Ga je een vloer leggen in een nieuwbouwwoning? Gebruik dan altijd een ondervloer die jouw vloer kan beschermen tegen vocht.

Egaliserende ondervloer

Is de ondergrond waarop je de vloer wilt leggen niet helemaal vlak? Dan kun je kiezen voor een ondervloer die egaliseert. Een egale basis geeft het mooiste resultaat. Soms is het nodig dat je de ondergrond laat egaliseren met egaline, soms is een egaliserende ondervloer voldoende. Een vakman kan jou helpen met het maken van de keuze.

Wil jij jouw vloer laten egaliseren?
Vind hier een vakman

Waarop letten bij het kiezen van een ondervloer?

  • wat is de ondergrond waarop je gaat leggen?
  • hoe egaal is de ondergrond?
  • hoe hoog kan het vloerpakket zijn?
  • welke afwerkvloer heb je gekozen?
  • welke eigenschappen moet de ondervloer hebben?

Ga je de vloer leggen op een houten of betonnen ondergrond? Dit is van invloed op de keuze van de ondervloer. Kijk hoe hoog het vloerpakket (ondervloer+afwerkvloer) kan worden. Je wilt natuurlijk dat de deuren open kunnen blijven gaan. Ook is het soort ondervloer afhankelijk van type afwerkvloer dat je laat leggen.

Keuzehulp ondervloer

Type vloer Zachtboard Hardboard Spaanplaat Kurk Rubberkurk Alufoam Isosilence XPS Isoline
Tapijt
Laminaat
Parket
PVC
Vinyl
Tegel
Functie
Geluiddempend
Warmteisolerend
Vochtregulerend
Egaliserend
Ondergrond beton+hout hout hout beton+hout beton+hout beton beton beton+hout beton+hout
Vloerverwarming nee nee nee ja nee nee ja nee ja
Prijs per m2 € 2 - 4 € 2 € 9 - 12 € 3 - 17 € 6 - 17 € 1 - 2 € 3 - 7 € 2 - 3 € 2 - 4

Ondervloer per soort vloer

De afwerkvloer die je kiest is medebepalend voor de ondervloer die daarbij hoort. Lees meer over de ondervloeren per soort afwerkvloer

Wanneer gebruik je dampremmende folie?

Ondervloeren die geen vochtregulerende eigenschap hebben, kun je aanvullen met een dampremmende folie. Het tegenhouden van vocht verlengt de levensduur van je afwerkvloer. Een dampremmende folie kan ook in combinatie met vloerverwarming.

Soorten ondervloeren

Zachtboard ondervloer

Zachtboard ondervloer platen zijn ook wel bekend als de groene platen. De groene ondervloer platen zijn gemaakt van fijne houtvezels. Hoe dichter de vezels op elkaar zijn geperst, hoe minder lucht en dus ook kou er doorheen kan. De platen zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes.

Hardboard ondervloer

Een hardboardplaat is een plaat gemaakt van houtvezels die onder hoge druk op elkaar zijn geperst. Hierdoor is de plaat steviger en sterker dan zachtboard. Het is daarom de ideale ondervloer voor het zachte vinyl. De platen zijn wel redelijk dik, de vloer komt dus hoger te liggen. Hardboard 100% gemaakt van hout zonder toevoeging van schadelijke stoffen.

Spaanplaat ondervloer

Een ondervloer van spaanplaat gebruik je als je een massieve vloer wilt verlijmen. Het uitzetten en krimpen van de afwerkvloer verdeelt de plaat over de hele vloer. Daardoor heb je minder last van naden en groeven. Spaanplaat vormt een stevige constructie voor de afwerkvloer.

Kurk ondervloer

Een ondervloer van kurk remt kou en geluid. Kurk is het ideale materiaal wanneer een ondervloer met een geluidsisolerende en warmte-isolerende eigenschap wilt. Kleine oneffenheden in de ondergrond vangt een vloer van kurk op.

Rubberkurk ondervloer

Voor deze ondervloer zijn kurk en rubber met elkaar gemengd. Een ondervloer van rubberkurk past bij de meeste vloeren. De ondervloer is hufterproof en daarom geschikt voor industriële ruimtes. Het vangt trillingen goed op en heeft een optimale geluiddemping.

Alufoam ondervloer

Deze ondervloer is speciaal geschikt voor laminaat- en parketvloeren. Het heeft geluidwerende en warmte-isolerende eigenschappen. Het voordeel van alufoam is dat het een heel dunne ondervloer is. Het aluminium folie beschermt de vloer tegen vocht. Wil je vloerverwarming? Dan kun je beter een andere ondervloer kiezen.

Isosilence ondervloer

Wil je vloerverwarming? Dan is isosilence een goede keus. De aluminiumlaag geleidt warmte en houdt tegelijkertijd vocht tegen. De zwaarte van de ondervloer zorgt voor een geluidreducerende werking.

XPS ondervloer

Een ondervloer van XPS is heel licht, maar wel stevig. Wil je graag laminaat of parket en een ondervloer met een sterke geluiddempende eigenschap? Dan is XPS een goede keus.

Isoline ondervloer

Deze ondervloer is geschikt wanneer je parket of laminaat met een warm water vloerverwarming wilt combineren. Een isoline ondervloer geleidt warmte goed en verdeelt dit over de hele vloer.

Wat is de meest duurzame ondervloer?

Ondervloeren die gemaakt zijn van 100% natuurlijke materialen zijn milieuvriendelijk, zoals hardboard of zachtboard. Een vloer is ook duurzaam als het lang meegaat. Een ondervloer van kurk is milieuvriendelijk. Het wordt gemaakt van de schors van een kurkeik en gaat erg lang mee. Keurmerken zijn een goed hulpmiddel om te kijken of een product duurzaam is.

Welke ondervloer heb ik nodig?
Wil jij jouw ondervloer laten leggen?
Vind hier een vakman
Gratis vloeren offertes?
Geheel vrijblijvend
Welke ondervloer heb ik nodig?