Krassen op vloer verwijderen: hoe doe je dat?

Krassen op vloer verwijderen: hoe doe je dat?
Danja Molendijk
Danja Molendijk
Product Specialist
4 minuten

Net een nieuwe vloer en direct al een kras in de vloer. Of een bestaande vloer, die er niet meer mooi uitziet door de vele krassen in vloer. Hoe kun je krassen in houten vloer, laminaat, pvc en tegelvloer verwijderen? En hoe kun je krassen op vloer voorkomen?

Krassen uit houten vloer verwijderen

Mits de krassen niet te diep in de houten vloer zitten, kun je zelf krassen in houten vloer verwijderen. Zit de kras enkel in de afwerkingslaag dan ga je als volgt te werk:

Aanpak 1: Polijsten en behandelen

 1. Polijst de kras en de plek rondom de kras met behulp van een schuursponsje. Doe dit tot er een gelijkmatig oppervlak ontstaat.
 2. Behandel het gepolijste deel met was, lak of olie. Kies het middel waarmee de houten vloer oorspronkelijk is afgewerkt en waarmee je de vloer onderhoudt.

De behandelde plek heeft waarschijnlijk een iets andere kleur dan de rest van de houten vloer, maar het ziet er stukken beter uit dan krassen in houten vloer.

Houten vloer onderhouden
Schuren, lakken & oliën
Krassen in houten vloer

Aanpak 2: Camoufleren met meubelstift

 1. Maak de bekraste plek schoon. Doe dit met een met water besprenkelde, zachte doek.
 2. Bestippel een doek met een meubelstift. Duw de meubelstift 10 a 15 keer op de doek. Zorg ervoor dat de meubelstift precies de kleur van jouw houten vloer heeft.
 3. Wrijf met het vochtige deel van de doek over de kras. Doe dit in de richting van de houtnerf.

Aanpak 3: Plank vervangen

Een plank vervangen van een houten vloer is niet eenvoudig. Wij raden aan om deze manier van krassen op parket verwijderen door een specialist te laten doen. Alleen als je veel kluservaring hebt, kun je het zelf proberen. Nog niet eerder een plank van een houten vloer vervangen? Vraag advies aan een vloeren specialist hoe je te werk moet gaan.

Wat doe je als krassen in houten vloer verwijderen niet lukt? Schakel een specialist in.
Waarschijnlijk is niet alleen de afwerklaag van je houten vloer beschadigd, maar ook het hout aangetast. Met behulp van een grondige behandeling kan een specialist hardnekkige krassen in houten vloer herstellen.
Hardnekkige krassen in houten vloer
Vloerenspecialist

Krassen uit laminaat verwijderen

krassen uit laminaat verwijderen

Doordat laminaat met een harde, glanzende laag is afgewerkt, kun je er niet op schuren, zoals bij een houten vloer. Gelukkig zijn er andere manieren voor krassen op laminaat verwijderen.

Aanpak 1: Repareren met olijfolie

 1. Doe een beetje olijfolie op een zachte doek.
 2. Wrijf ermee over de kras.
 3. Poets overtollige olijfolie weg.

De kleur van de kras wordt donkerder, waardoor het kleurverschil kleiner wordt en de kras minder zichtbaar wordt.

Aanpak 2: Camoufleren met reparatieset, laminaatstift of polish

Deze middeltjes zijn te koop bij vloeren speciaalzaken en bouwmarkten. Je brengt een middel aan dat dezelfde kleur heeft als je laminaat. Hierdoor wordt het kleurverschil tussen vloer en kras minder groot, waardoor de kras minder zichtbaar wordt.

Aanpak 3: Laminaat strook vervangen

Een laminaatstrook vervangen is niet eenvoudig. Deze manier van krassen uit laminaat verwijderen, kun je het beste laten uitvoeren door een vloeren specialist. Alleen als je veel kluservaring hebt, kun je het zelf proberen. Heb je nog niet eerder een laminaat strook vervangen? Vraag dan aan een specialist hoe je te werk moet gaan.

Laminaat strook vervangen

Krassen uit pvc vloer verwijderen

Ondanks dat dat een pvc vloer een krasbestendige vloer is, kunnen er toch ook krassen in pvc vloer ontstaan. Hoe kun je pvc vloer krassen verwijderen?

Aanpak 1: Camoufleren met reparatiestift of herstellingskit

Deze middeltjes zijn te koop bij vloeren speciaalzaken en bouwmarkten. Het middel dat je aanbrengt heeft dezelfde kleur als je pvc. Hierdoor wordt het kleurverschil tussen vloer en kras minder groot, waardoor de krassen in pvc vloer minder zichtbaar worden.

Aanpak 2: Pvc strook vervangen

Krassen pvc vloer verwijderen kun je doen door een of meerdere stroken te vervangen. Er is hierbij een verschil tussen klik pvc en lijm pvc. Bij klik pvc is een pvc strook vervangen eenvoudiger dan bij een lijm pvc strook, omdat lijm pvc vast gelijmd zit op de ondervloer. Een PVC strook vervangen kun je in beide gevallen het beste laten doen door een specialist. Alleen als je veel kluservaring hebt, kun je het zelf proberen. Heb je nog niet eerder een PVC strook vervangen? Vraag dan aan een specialist hoe je te werk moet gaan.

Aanpak 3: PU beschermlaag vervangen

De PU beschermlaag vervangen, doe je als de andere 2 aanpakken geen optie zijn. Een pvc strook vervangen of een kras camoufleren is simpeler dan de gehele PU beschermlaag vervangen. Ook moet je voor deze laatste, grondige aanpak een vloeren specialist inschakelen. De PU beschermlaag vervangen kun je bijvoorbeeld doen als je een huis hebt gekocht met krassen op pvc vloer of als je er in je bestaande pvc vloer krassen zitten.

PU beschermlaag vervangen?
Schakel specialist in
Krassen uit tegels verwijderen? Probeer tandpasta
Diepe krassen uit tegels verwijderen is lastig. Wel kun je lichte krassen/strepen die veroorzaakt zijn door metalen, zoals het schuiven van meubels of schrapen met gereedschap, verwijderen. Dat doe je met tandpasta. Smeer de pasta op de kras en laat deze een paar minuten inwerken. Wrijf daarna met een zachte doek de tandpasta uit in cirkelvormige bewegingen. Spoel schoon met water. Is krassen in tegels verwijderen niet gelukt? Herhaal het dan nog 1 of een paar keer.

Geen krassen op vloer: hoe voorkom je krassen op vloer?

 • Trek schoenen uit in huis of gebruik een goede entreemat
 • Plak anti-kras vilt of anti kras dopjes onder tafels en stoelen
 • Leg een plastic vloerbeschermer onder een bureaustoel
 • Leg een vloerkleed neer
 • Til meubels op in plaats van ze te schuiven
 • Zorg voor goed vloer onderhoud
Houten vloer onderhouden
Schuren, lakken en oliën

Te veel krassen op vloer?

Krassen op vloer verwijderen: hoe doe je dat?

Als er te veel krassen op de vloer zitten, overweeg dan om de complete vloer te vervangen. Kijk voor inspiratie op onze vloeren pagina en vraag offertes bij ons aan.

Vloer vervangen
Vloeren specialist