• Onafhankelijke informatie
  • Gecontroleerde specialisten
  • 121.000+ vergelijkingen
Gecontroleerde specialisten
Onafhankelijke informatie
Nieuwe vloer op bestaande tegels leggen: kan dit?

Nieuwe vloer op bestaande tegels leggen: kan dit?

Is de tegelvloer in jouw nieuwe woning niet helemaal jouw smaak of wil je gewoon een andere vloer in je huis? Het uitbreken van de oude tegelvloer is een klus waar de meeste mensen erg tegenop zien, vooral als het om een tegelvloer met vloerverwarming gaat. Gelukkig is er een andere manier: de nieuwe vloer leggen over de bestaande vloer. Hoe werkt dit precies en welke vloeren behoren dan nog tot de mogelijkheden?

Kan ik een nieuwe vloer op bestaande vloer leggen?

Niemand staat echt te springen om oude plavuizen of tegels uit te breken. In veel gevallen is dit gelukkig ook niet nodig en kan de tegelvloer onder de nieuwe vloer blijven liggen. Op deze manier voorkom je ook dat je in de tegelvloer moet hakken en per ongeluk een verwarmingsbuis van de vloerverwarming raakt.

Voordelen vloer over tegelvloer

  • Snellere plaatsing mogelijk
  • Goedkoper dan eerst oude vloer verwijderen
  • Geen sloopwerk, minder afval

Nadelen vloer over tegelvloer

  • Vloer komt verder omhoog
  • Tegelvloer in veel gevallen egaliseren
pvc vloer over tegels

(Links de tegelvloer als ondervloer, rechts de pvc vloer die over de bestaande vloer is gelegd.)

3 Aandachtspunten bij nieuwe vloer over bestaande vloer?

  1. Wat is de staat van de oude tegelvloer?
  2. Welke ondervloer heb je nodig?
  3. Aanpassingen aan drempels en deuren nodig?

Staat van oude tegelvloer

Zitten alle tegels van de oude vloer nog vast in de lijm of het cement en is de vloer egaal? Zijn er scheuren zichtbaar in de tegels of is de vloer nog netjes en vlak? De staat van de tegelvloer bepaalt of het mogelijk is of je zomaar een nieuwe vloer over de bestaande tegels kunt leggen.

Welke ondervloer heb je nodig?

Plaats je een dunne vloer over een bestaande vloer, dan moet de ondergrond goed egaal zijn. De bestaande vloer egaliseren kan dan nodig zijn om een mooi resultaat te krijgen. Vooral bij het verlijmen van de nieuwe vloer op de oude vloer is het egaliseren belangrijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor het verlijmen van pvc en parket op de bestaande vloer.

Aanpassingen aan drempels en deuren nodig?

Bij het leggen van een nieuwe vloer over bestaande tegels komt de vloer hoger te liggen dan voorheen. Ga je voor een dunne vloer, dan is er doorgaans niet veel aan de hand. Kies je een iets dikkere vloer (laminaat of parket), dan kan het nodig zijn om de deuren iets in te laten korten.

Mogelijkheden vloer plaatsen op bestaande vloer

Ga je voor een nieuwe vloer over bestaande tegels, dan kan je eigenlijk alle vloeren laten plaatsen.

vloeren op bestaande vloer

1. Gietvloer over tegelvloer

Een gietvloer kan al geplaatst worden met een dikte van enkele millimeters, waardoor het een ideale vloer is om over een bestaande tegelvloer te plaatsen.

2. Woonbeton over tegels

Ook een cementgebonden gietvloer is mogelijk met een dikte van een paar millimeter. Een vlakke en egale ondergrond is bij deze vloeren wel erg belangrijk.

vloertegels leggen over bestaande vloer

3. Tegels over tegelvloer

Vaak wordt hier gekozen voor ‘renovatietegels’. Dit zijn dunne tegels die op de bestaande vloer worden verlijmd. Deze tegels zijn doorgaans wat duurder dan gewone tegels, maar je bespaart ook op de kosten van de oude vloer verwijderen.

4. Parket leggen op bestaande vloer

Een houten vloer leggen op tegels kan op 2 manieren. Je kunt de houten vloer zwevend leggen of het parket verlijmen. Vooral bij het verlijmen van de parketvloer is een egale ondergrond erg belangrijk.

laminaat op tegelvloer leggen

5. Laminaat over tegelvloer

Voordat je laminaat kan aanbrengen over een tegelvloer is een goede ondervloer nodig, net als bij parket. Zo zorg je voor een goede basis voor het laminaat.

6. Pvc vloer over tegels

Laat je een pvc vloer plaatsen? Deze vloer is slechts enkele millimeters dik en op 2 manieren te plaatsen: je kunt pvc verlijmen of klik pvc kiezen.

vloer egaliseren over tegels

7. Grindvloer over tegels

Het is ook mogelijk om een grindvloer te plaatsen over tegels. Ook hier geldt wel als voorwaarde dat de ondergrond egaal moet zijn.

8. Tapijt over bestaande vloer

Wil je liever tapijt in plaats van een tegelvloer? Het egaliseren van de ondervloer is ook hier nodig om het tapijt netjes aan te brengen.

Wil jij een nieuwe vloer over bestaande tegels laten leggen?

Heb jij een tegelvloer en wil je graag een nieuwe vloer zonder de oude vloer te verwijderen? Zoals je ziet heb je ontzettend veel mogelijkheden om een nieuwe uitstraling te creëren. Ontvang je toch nog graag extra advies over de mogelijkheden van jouw nieuwe vloer? Vraag dan gratis vloeren offertes aan en laat je vrijblijvend adviseren door de vakmannen uit ons netwerk. Weet je wat je wilt? De vakmannen kunnen vervolgens de vloer helemaal naar jouw wensen plaatsen.

Ervaren en vakkundige vloeren specialist vinden?

Vloerenfabriek.nl
Het Vloeren Magazijn
Kossen Woninginrichting
Vloeren Galerie
Vraag binnen 1 minuut aan Ontvang vrijblijvende offertes Kies de beste deal
Deel deze pagina