Nieuwe vloer op bestaande tegels leggen: kan dit?

Nieuwe vloer op bestaande tegels leggen: kan dit?
Henrieke Hahn
Henrieke Hahn
Product Specialist
4 minuten

Is de tegelvloer in je nieuwe woning niet jouw smaak of wil je gewoon een andere vloer in huis? Het uitbreken van de oude tegelvloer kan een flinke klus zijn. Gelukkig is er een andere manier: de nieuwe vloer leggen op de bestaande vloer. Kan je altijd een nieuwe vloer op de bestaande vloer leggen en waar moet je dan goed op letten?

Kan ik een nieuwe vloer op bestaande vloer leggen?

Niemand staat te springen om oude plavuizen of tegels uit te breken. Gelukkig is dit in veel gevallen ook niet nodig en kan de tegelvloer onder de nieuwe vloer blijven liggen. Door vloer op vloer te plaatsen voorkom je ook dat je in de plavuizen moet hakken en per ongeluk een verwarmingsbuis van de vloerverwarming raakt.

Nieuwe vloer op bestaande vloer laten plaatsen?

houten vloer over tegels

Voordelen vloer over tegelvloer

  • Snellere plaatsing mogelijk
  • Goedkoper dan eerst oude vloer verwijderen
  • Geen sloopwerk, minder afval

Nadelen vloer over tegelvloer

  • Vloer komt verder omhoog
  • Tegelvloer in veel gevallen egaliseren

Tip: bekijk het vloeren aanbod van de bovenstaande webshops en vind pvc, laminaat of parket geschikt voor jouw vloer.

3 Aandachtspunten bij nieuwe vloer over bestaande vloer?

1. Staat van oude tegelvloer

Zitten alle tegels van de oude vloer nog vast in de lijm of het cement en is de vloer egaal? Zijn er scheuren zichtbaar in de tegels of is de vloer nog netjes en vlak? De staat van de tegelvloer bepaalt of het mogelijk is of je zomaar een nieuwe vloer over de bestaande tegels kunt leggen.

2. Welke ondervloer heb je nodig?

Plaats je een dunne vloer over een bestaande vloer, dan moet de ondergrond goed egaal zijn. De bestaande vloer egaliseren kan dan nodig zijn om een mooi resultaat te krijgen. Vooral bij het verlijmen van de nieuwe vloer op de oude vloer is het egaliseren belangrijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor het verlijmen van pvc en parket op de bestaande vloer.

3. Aanpassingen aan drempels en deuren nodig?

Bij het leggen van een nieuwe vloer over bestaande tegels komt de vloer hoger te liggen dan voorheen. Ga je voor een dunne vloer, dan is er doorgaans niet veel aan de hand. Kies je een iets dikkere vloer (laminaat of parket), dan kan het nodig zijn om de deuren iets in te laten korten.

vloeren op bestaande vloer

Gietvloer over tegelvloer

Een gietvloer kan al geplaatst worden met een dikte van enkele millimeters, waardoor het een ideale vloer is om over een bestaande tegelvloer te plaatsen.

Gietvloer

Woonbeton over tegels

Ook een cementgebonden gietvloer is mogelijk met een dikte van een paar millimeter. Een vlakke en egale ondergrond is bij deze vloeren wel erg belangrijk.

Betonvloer

vloertegels leggen over bestaande vloer

Tegels over tegelvloer

Vaak wordt hier gekozen voor ‘renovatietegels’. Dit zijn dunne tegels die op de bestaande vloer worden verlijmd. Deze tegels zijn doorgaans wat duurder dan gewone tegels, maar je bespaart ook op de kosten van de oude vloer verwijderen.

Vloertegels

Parket leggen op bestaande vloer

Een houten vloer leggen op tegels kan op 2 manieren. Je kunt de houten vloer zwevend leggen of het parket verlijmen. Vooral bij het verlijmen van de parketvloer is een egale ondergrond erg belangrijk.

Houten vloer

laminaat op tegelvloer leggen

Laminaat over tegelvloer

Voordat je laminaat kan aanbrengen over een tegelvloer is een goede ondervloer nodig, net als bij parket. Zo zorg je voor een goede basis voor het laminaat.

Laminaat vloer

Pvc vloer over tegels

Laat je een pvc vloer over een bestaande vloer leggen? Een pvc vloer is slechts enkele mm dik. Je kunt op 2 manieren pvc over plavuizen leggen: je kunt het verlijmen of klik pvc kiezen.

Pvc vloer

pvc vloer over tegels

Grindvloer over tegels

Het is ook mogelijk om een grindvloer te plaatsen over tegels. Ook hier geldt wel als voorwaarde dat de ondergrond egaal moet zijn.

Grindvloer

Tapijt over bestaande vloer

Wil je liever tapijt in plaats van een tegelvloer? Het egaliseren van de ondervloer is ook hier nodig om het tapijt netjes aan te brengen.

Vloerbedekking

Nieuwe vloer over bestaande tegels leggen?

Nieuwe vloer op bestaande tegels leggen: kan dit?

Heb jij een tegelvloer en wil je een nieuwe vloer zonder de oude vloer te verwijderen? Zoals je ziet heb je ontzettend veel mogelijkheden om een nieuwe uitstraling te creëren. Wil je toch nog extra advies ontvangen over de mogelijkheden van jouw nieuwe vloer? Vraag dan gratis vloeren offertes aan en laat je vrijblijvend adviseren door de vakmannen uit ons netwerk.

Ervaren en vakkundige vloeren specialist vinden?

NL Parket
HG Vloersystemen
het vloerenmagazijn
Eijkelenboom Montage
BestFloors
Kossen Woninginrichting
Colors@home Wendy
  1. Vraag binnen 1 minuut aan
  2. Ontvang vrijblijvende offertes
  3. Kies de beste deal